Anayasa Mahkemesi Başkanı Zorkin, yeni devlet başkanlığı için yemin eden Rusya lideri Putin’e başkanlık amblemi, yani Rus armasını ve “Erdem, Dürüstlük ve Zafer” yazan altın bir zinciri tasvir eden St. George'un altın haçı da dahil olmak üzere başkanlık gücünün sembollerini verdi.

Yapılan tören Putin'in beşinci başkanlık döneminin başlangıcını simgeliyor. Görevdeki ilk iki dönemi dörder yıl sürdü. Ancak daha sonra anayasa değişikliğiyle başkanlık süresi altı yıla çıkarıldı. Putin'in ilk altı yıllık başkanlık dönemi 2012'de, ikincisi ise 2018'de başladı. 2020'de, Anayasa onun 2024'te başkanlığa aday olabilmesini sağlayacak şekilde değiştirildi. Putin, oyların %87,28'ini benzeri görülmemiş bir şekilde toplayarak seçimi kazandı.

Yemin töreninde de yaptığı konuşmada Putin, kendisini yeniden seçen vatandaşlara teşekkür ederek, Rus halkının çıkarlarının ve güvenliğinin kendisi için her şeyden önemli olduğunun altını çizdi.

Yemin töreninin ardından konuşma gerçekleştiren Putin, kabineye yenisi atanana kadar çalışması talimatını verdi. Yasaya göre kabine, devlet başkanının göreve başlamasından sonra istifa ediyor.

İspanya ve Portekiz'de göktaşı heyecanı-İzle İspanya ve Portekiz'de göktaşı heyecanı-İzle

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hükümete yeni kabine oluşana kadar çalışmaya devam etme talimatı veren bir kararname imzaladı.

Yasaya göre kabine, devlet başkanının göreve başlamasından sonra istifa edecek. Vladimir Putin'in yeni başkanlık döneminin başlangıcını müjdeleyen tören öğle saatlerinde gerçekleşti. Bu arada eski başbakan, yardımcıları ve bakanlar artık Kabine'nin vekil üyesi statüsüne sahipler.

Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Yuri Ushakov tarafından yapılan açıklamaya göre, Putin yeni başkanlık döneminin ilk yurt dışı gezisinde Çin'i ziyaret edecek.

Ushakov tarafından Rus resmi haber ajansı TASS'a yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyareti için henüz bir tarih belirlenmediği ancak bunun Çin ziyaretinden sonra gerçekleşeceği belirtildi.

Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Yuri Ushakov düzenlediği brifingde, Putin'in Çin ziyaretinin tarihlerinin yakın gelecekte açıklanacağını söyledi. Ushakov, bunun devlet başkanın göreve başlamasından sonraki ilk yurtdışı ziyareti olacağını da sözlerine ekledi. Ushakov, şunları da söyledi: “Çinlilere bunun sözünü verdik. Çinliler böyle bir öneride bulundu. Bu, Başkan Xi Jinping'in geçen yıl seçilmesinin ardından Rusya'ya yaptığı ilk resmi ziyarete bir nevi yanıt.”

"Gündemde Türkiye'ye bir gezi var” diyen Ushakov, “Elbette hazırlıklar sürüyor ancak henüz belirli bir tarih kararlaştırılmadı, bunu size kesin olarak söyleyebilirim” ifadelerini kullanarak Putin'in Türkiye ziyaretinin dış politika önceliği olduğuna işaret etti.

Putin’in yardımcısı Ushakov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında şu sözleri sarf etmesi dikkat çekti:

“Sayın Erdoğan'ın davetinin hayata geçebileceği tarihleri çok yakında görüşeceğiz.”

Muhabir: MEHMET POYRAZ