Diyanet İşleri Başkanlığı'nın "Alo Fetva Hattı", 2012 yılından bu yana Türkiye genelindeki müftülükler bünyesinde faaliyet gösteriyor.

Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Halil Kılıç, Fetva hattının 2021 yılına kadar sadece illerin müftülükleriyle sınırlı olduğunu belirtti.

Kılıç, "2021'den itibaren çağrı merkezi sistemine geçtik. Artık Türkiye'nin herhangi bir yerindeki vatandaşlarımız, aradıklarında öncelikle kendi iline bağlı müftülüklerimize, orada yoğunluk varsa kendi bölgesine, ve eğer orada da yoğunluk varsa Türkiye genelindeki herhangi bir ilin müftülüğüne ulaşarak sorularına cevap alabilmektedir." şeklinde konuştu.

Kılıç, "Din İşleri Yüksek Kurulu'nun fetva odalarında, günlük olarak beş uzman ve hoca, fetvaların istişaresi için görev yapıyor. Çağrı merkezi sistemi ise kurulumuzun uzmanları tarafından koordine ediliyor." şeklinde açıklamada bulundu.

Fetvaların uygunluğu denetleniyor

Kılıç, danışanların, vaizin yönlendirmesiyle doğrudan kurulun uzmanlarıyla da iletişim kurabileceğini belirterek, "Sorulara verilen cevapların uygunluğunu denetleme imkanımız da bulunuyor." şeklinde ifade etti.

Ramazan ayında fetva hattının yoğun mesai harcadığına dikkat çeken Kılıç, "Ramazandan önce günde yaklaşık 3-4 bin çağrı alırken, şu an ramazan dolayısıyla günde 13 binin üzerinde çağrı alıyoruz. Vatandaşlarımız özellikle ramazan ayında fetva hattına ayrı bir ilgi gösteriyor. Gelen çağrı ve kayıtlardan bunu görebiliyoruz." şeklinde konuştu.

En çok soru oruçla ilgili geliyor

Kılıç, ramazanın oruç ayı olması dolayısıyla soruların büyük çoğunluğunun oruçla ilgili olduğunu ve özellikle oruç niyetiyle ilgili çok sık soru aldıklarını belirtti.

Bunun yanı sıra doğrudan orucu bozan ve bozmayan durumlarla ilgili sorular geldiğini belirten Kılıç, şöyle konuştu:

"En sık karşılaştıkları sorulardan biri, "İğne orucu bozar mı?" şeklindeki soru olduğunu ifade eden Kılıç, ayrıca astım hastalarının kullandığı spreyler, benzer rahatsızlıklar yaşayan kişilerin kullandığı buhar solunum cihazları gibi durumlarla ilgili orucun bozulup bozulmayacağına dair soruların da sıkça geldiğini belirtti. Dil altı hapı, kan alma veya kan verme, kusma gibi durumlar da vatandaşların orucunun bozulup bozulmayacağı konusunda en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor."

En çok ilgi İstanbul'dan

Kılıç, çağrı merkezi sistemine geçtikten sonra hangi illerden en çok soruların geldiğine dair verilere ulaştıklarını belirterek, "Günlük 13 bin çağrının yaklaşık 2-3 bini İstanbul'dan geliyor. Bu, nüfusa paralel olarak değişiyor. Daha sonra Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük şehirlerimiz en yoğun soru trafiğinin olduğu iller olarak kayıtlarımızda görülüyor. Sadece hizmet içi eğitim seminerlerine katılmış vaizlerimiz bu hatlardan görev yapıyor. Kadın ve erkek olmak üzere günde tecrübeli 250 vaizle bu hizmeti sürdürüyoruz." dedi.

Kılıç, hattın çalışma sistemine ilişkin bilgi vererek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vaiz tarafından o an cevaplanamayan bir soru olduğunda, vatandaşımız bekletilir ve vaizimiz Din İşleri Yüksek Kurulu'ndaki nöbetçi uzmanla istişare eder. Eğer soru daha önce sorulmuş ve cevabı verilmişse, uzmanımız cevabı vaizimize aktarır ve vaiz de vatandaşımıza iletilir. Ancak bazen ilk kez karşılaşılan meselelerle karşılaşabiliriz. Uzmanımız öncelikle sorunun araştırılması gerektiğini belirler. Vaizimiz, soruyu soran vatandaşın iletişim bilgilerini almasını ve cevabın hazırlandıktan sonra kendisine dönüş yapılacağını bildirmesini istenir. Sorunun cevabı ilgili komisyon tarafından hazırlanır, vaize iletilir ve vaiz de vatandaşımıza geri dönerek sorusunun cevabını verir"

Ramazan boyunca 09.00-22.00 saatleri arasında ulaşılabilinir

Fetva hattının ramazandan önce hafta içi 09.00-22.00, hafta sonu ise sadece cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında hizmet verdiğini açıklayan Kılıç, şunları kaydetti:

Sahipsiz 7 köpeğin saldırısında yaralanan çocuk, korkusunu destekle yenmeye çalışıyor Sahipsiz 7 köpeğin saldırısında yaralanan çocuk, korkusunu destekle yenmeye çalışıyor

"Ramazanda ise her gün 09.00-22.00 saatleri arasında bu hizmeti veriyoruz. Yani haftanın her günü alanında uzman nöbetçi vaizlerimiz, vatandaşlarımızın sorularına cevap vermek için hazır bekliyorlar. Soruların doğrudan 190 hattı üzerinden telefondan sorulacağı gibi e-Devlet aracılığıyla da yazılı sorulma imkanı var."

Kaynak: AA