Almanya’nın başkenti Berlin'de döner kebapları ortalama 10 avrodan satılıyor ve bu da ülkede tepki görüyor. İlk olarak bölgeye Türklerin getirdiği dönerin artan maliyeti, Almanya'da, ülkenin en sevilen yemeklerinden biri olan enflasyonun vurduğu yemeğin uygun fiyatlı tutulması için bir hükümet sübvansiyon programı çağrılarının artmasına neden oldu.

İngiliz gazetelerinden The Guardian’ın konuyla ilgili haberine göre, kimi Alman siyasetçiler, seçmenlerle yapılan kapı eşiği konuşmalarında bu dönerin sıklıkla bir endişe konusu olduğu kaydedildi.

ŞANSÖLYEYE DÖNER KEBAP SORULARI

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, halkın önünde kebap fiyatlarının sorulmasına o kadar alıştı ki, hükümeti sosyal medyada fiyat artışlarının kısmen artan ücret ve enerji maliyetlerinden kaynaklandığını açıklayan bir paylaşım dahi yaptı. Scholz, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Gittiğim her yerde, özellikle de gençlerden, dönere fiyat freni getirilip getirilmemesinin gerekip gerekmediğinin sorulması oldukça dikkat çekici.”

AŞIRI SOLCULAR TAVSİYEDE BULUNDU

Döner kebap fiyatlarını en son ele alan aşırı sol Die Linke Partisi oldu. Aşırı solcular parlamentoya sunmak istediği öneride, bazı kısımlarda uygulamaya konulan benzer bir Dönerpreisbremse veya döner kebap fiyat tavanı getirilmesi çağrısında bulundu.

Bazı şehirlerde kebapların fiyatının şimdiden 10 avro olduğu belirtildi. Bu rakam sadece iki yıl önce 4 avro iken bu rakamın yükseldiği kaydedildi.

Aşırı sol parti, tavan fiyat olarak 4,90 avro, gençlere ise 2,90 avro, özellikle de düşük gelirli kesime yönelik bir yemek öneriyor. Buna göre, ince dilimlenmiş ızgara etin üstüne ince kıyılmış sebzeler, sarımsak veya kırmızı biber sosu ekleniyor ve bir sarılıyor. Partiye göre herkes döner yemeli.

Die Linke Partisi, Almanya’da döner kebapla ilgili önerdikleri sübvansiyon programının yıllık 4 milyar avroya mal olacağını hesapladı.

122049 Adobestock 147459950

YILLIK 7 MİLYAR AVROLUK BİR SEKTÖR

Almanya'ya Türkler tarafından getirilen ve yerel damak tadına uygun hale gelen döner kebap satışının ülkede yılda 7 milyar avroya ulaştığı tahmin ediliyor.

ET KARŞITI YEŞİLLER DE KONUYA DALDI

Çoğunlukla insanları etten vazgeçmeye çağıran bir parti olan Yeşiller'in milletvekili Hanna Steinmüller, döner kebap meselesini 2024’ün başlarında parlamentoya taşımıştı. Steinmüller, şunları söylemişti:

“Şu anda gençler için evden çıktıklarında nereye taşınacakları kadar önemli bir konu. Bunun buradaki pek çok insan için gündelik bir mesele olmadığını biliyorum ve bu aynı zamanda alay konusu olabilecek bir şey, ancak seçmen temsilcileri olarak bu farklı bakış açılarını vurgulamak zorunda olduğumuzu düşünüyorum.”

PAHALILIK PUTİN’E BAĞLANDI

Konunun Rusya lideri Putin’e kadar uzanması da ayrı bir konu. Kimi ortamlarda, döner kebabın pahalı olmasının Putin’e ironik biçimde bağlanması da yer alıyor.

MERKEL’İ GERİ ÇAĞIRDILAR

Sosyal medyadaki tepkiler arasında bazı gençlerin, Scholz'un selefinin şansölye olarak "döneri kontrol altına aldığını" öne sürerek Angela Merkel'in geri dönmesi çağrısında bulunması dikkat çekti.

TÜRK DÖNERCİ ANLATIYOR

Dönerin maliyetinin iki yıldan fazla bir sürede 3,90 avrodan 7 avroya çıktığı Berlin'in Friedrichstrasse istasyonu yakınındaki bir büfede döner satıcısı olan Deniz, fiyatın yakın gelecekte nasıl düşeceğini öngöremediğini belirterek şunları söyledi:

“Kira, enerji ve gıda fiyatlarındaki patlama nedeniyle fiyatları artırmak zorunda kaldık. İnsanlar sanki biz onları kandırıyormuşuz gibi sürekli ' Dönerflasyon'dan bahsediyor ama bu tamamen bizim kontrolümüz dışında.”

Almanya Cumhurbaskanı Doner Istanbul

İran'da Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter düştü İran'da Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter düştü

ALMAN CUMHURBAŞKANI DÖNER KESMİŞTİ

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, geçtiğimiz günlerde İstanbul'a yaptığı ziyarette Tarabya'da davet vermişti. Davette döner kesen Steinmeier “Döner kebap, artık Almanya'nın ulusal yemeği haline geldi” demişti.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞININ ETKİSİ

Geçtiğimiz 2023 yılının Mart ayında, Almanya’da da popüler yemekler arasında yer alan döner fiyatlarının artması, sosyal medyada tepkilere neden olmuştu. Gelen tepkiler sonrası Alman hükümetine ait sosyal medya hesabından açıklama yapılmıştı. Alman hükümetinin resmi Instagram hesabından yapılan açıklamada, döner fiyatlarının Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte artan maliyetler nedeniyle yükseldiğine dikkat çekilmişti.

Muhabir: MEHMET POYRAZ