İlkbaharın habercisi çağla meyvesi, şeftali, kiraz ve erik ailesinin bir üyesi olarak bilinir ve güçlü probiyotik kaynağı olmasıyla dikkat çeker. İran ve Afganistan kökenli olan bu meyve, tuzla birlikte tüketildiğinde ekşi bir lezzet sunar. Anadolu’ya İpek Yolu üzerinden gelen çağla, Mart ayında çiçek açan soğuğa dayanıklı ağaçlarıyla tanınır. Olgunlaştığında bademe dönüşen çağla, yeşilken ekşi bir tada sahiptir ve kahverengi topraklarda yetişerek, bu toprakların vitamin ve minerallerini bünyesinde barındırır.

Tüketim Miktarı ve Faydaları

Çağla, protein, lif, kalsiyum, E vitamini, riboflavin ve niasin açısından zengindir. Günde yaklaşık 20 ile 23 adet tüketilmesi önerilir. Sindirim sistemini düzenleyen ve kabızlığı önleyen lif kaynağı olan çağla, aynı zamanda organik bir müshil olan sorbitol içerir.

Sylvester Stallone saatlerini açık artırmaya çıkarıyor! Resmen bir servet değerinde Sylvester Stallone saatlerini açık artırmaya çıkarıyor! Resmen bir servet değerinde

Cilt ve Bağışıklık Sistemi Üzerine Etkileri

E vitamini bakımından zengin olan çağla, cilt sağlığını destekler ve sivilce ile akne oluşumunu önler. Selenyum ve fosfor içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir ve C vitamininin antioksidan etkisiyle serbest radikalleri vücuttan atar. Günlük su ihtiyacının önemli bir kısmını karşılar ve tekli yağ asitleriyle kalp ve damar sağlığını korur.

Metabolizma ve Kemik Gelişimi Üzerine Etkileri

Metabolizmayı hızlandıran ve bağırsaklardaki yararlı bakterileri artırarak probiyotik etki sağlayan çağla, aynı zamanda çocukların kemik gelişimine katkıda bulunur. Yüksek kalsiyum içeriğiyle diş ve diş etlerinin sağlığını korur.

Kaynak: HABER MERKEZİ