“One munit” hadisesi şüphesiz son 15 yıla damga vuran mühim bir asliyet ve terkip şuuru! Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tarihi Davos çıkışından 15 yıl sonra hüsn-i hat hocası Hattat Mahmut Şahin tarafından celî sülüs kalemiyle yazılan “One Minute” levhası hediye edildi.

Şimdi Davos’a gidiyoruz!
Miladi takvimin yaprakları 29 Ocak 2009’u gösterirken bu toprakların Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan İsviçre’nin Davos şehrinde düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu’nda dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e ve sözünü kesmek isteyen Forumun moderatörü David Ignatius’a “One munit” şeklinde haykırdıktan sonra şu cümleleri kurmuştu.

Erdoğan: Siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz!
“Sayın Peres benden yaşlısın. Sesin çok yüksek çıkıyor. Biliyorum ki sesinin bu kadar çok yüksek çıkması bir suçluluk psikolojisinin gereğidir. Benim sesim bu kadar yüksek çıkmayacak, bunu da böyle bilesin. Öldürmeye gelince, siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz! Plajlardaki çocukları nasıl öldürdüğünüzü nasıl vurduğunuzu çok iyi biliyorum. Ülkenizde başbakanlık yapmış olan iki kişinin bana önemli lafları vardır: "Tankların üzerinde Filistin'e girdiğim zaman kendimi bir başka mutlu addediyorum" diyen başbakanlarınız vardır. "Tankların üzerine çıkıp da Filistin'e girdiğim zaman kendimi mutlu addediyorum" diyen başbakanlarınız olmuştur ve bana sayılar veriyorsunuz. İsim de veririm, merak edenleriniz vardır belki. Şu zulme alkış tutanları da ayrıca kınıyorum. Çünkü bu çocukları öldürenleri, bu insanları öldürenleri kalkıp da alkışlamak, öyle zannediyorum ki o da ayrı bir insanlık suçudur. Bakınız burada bir gerçeği bir kenara atamayız.”

İsrail hür dünyanın gözleri önünde öldürmeye devam ediyor!
Evet, aradan 15 yıl geçti İsrail geçen süre içerisinde son Gazze soykırımında da Erdoğan’ın ifade ettiği gibi en iyi bildiği şeyi yapmaya, masum insanları hür dünyanın gözleri önünde öldürmeye devam ediyor. 

Recep Tayyip Erdoğan’ın dünyanın en önemli ekonomi organizasyonlarından birinde yaptığı bu konuşma bir taraftan tarihe geçerken diğer taraftan da Müslüman ülkelerin yöneticilerinin ve halklarının zalimler ve zorbalarla mücadelede kullandıkları argümanları sorgulamalarına yol açmıştı.

'One Minute'
2 Mayıs 2024 Perşembe günü (Dün) Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Uluslararası Demokratlar Birliği Kapasite Geliştirme ve Eğitim Çalıştayı’nda “One Minute” sürprizi yaşandı. Mezkûr etkinlikte Erdoğan'a, ırkçılık, İslam düşmanlığı ve antisemitizm ile mücadele alanlarında faaliyet gösteren, Almanya merkezli Uluslararası Demokratlar Birliği’nin (UID) Genel Başkanı Kenan Aslan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ülkemizin önde gelen hattatlarından sanatçı Mahmut Şahin imzalı 'One Minute' celî sülüs levhasını hediye etti.

Hattat Mahmut Şahin-1

Hattat Mahmut Şahin: Cumhurbaşkanımızın mesajını hüsn-i hat sanatıyla buluşturduk.
İstanbul, Kocaeli, Bursa, Eskişehir ve Kütahya başta olmak üzere pek çok ilde hüsn-i hat sanatı dersleri vererek onlarca yazı talebesi yetiştiren, ülkemizde hayır sergilerinin öncüsü, hocaların hocası hattat Mahmut Şahin konuyla ilgili olarak İttifak gazetemize yaptığı açıklamada okuyucularımıza şu mesajı iletti: “Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Genel Başkanı Kenan Aslan tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan beye takdim edilen eser 2009 yılında İsviçre'nin Davos kasabasında 29 Ocak 2009'da Dünya Ekonomik Forumu (WEF) kapsamında düzenlenen "Gazze: Ortadoğu'da Barış Modeli" başlıklı panelde dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'un da konuk olduğu programda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın sözünün kesilmesi üzerine "Van minut" ile başta İsrail olmak üzere dünyaya verdiği mesajı Hüsn-i Hat sanatı ile buluşturduğumuz eserdir. 

Hattat Şahin: Gündem ile ilgili düşüncelerimizi sanatımız ile dile getiririz.
Biz sanatçılar gündem ile ilgili düşüncelerimizi sanatımız ile dile getiririz. Bu eserin bende olduğunu bilen talebem Kocaeli Milletvekili Raziye Sezer Katırcıoğlu benimle irtibata geçip eseri talep ettiler. Eserin tezyininde kullanılan ebru Alparslan Babaoğlu talebesi Vesile Kırcı hanımın eseridir.”


İbrahim Ethem Gören/03.05.2024 Yazı No: 587