Nikaragua, Hollanda'nın Lahey şehrinde bulunan Uluslararası Adalet Divanı'nda, İsrail'in Gazze'deki soykırımına siyasi, mali ve askeri destek sağladığı iddiasıyla Almanya aleyhinde açtığı davanın tedbir duruşmasında sunum yapıyor.

Nikaragua'nın sunumunda Almanya'nın, İsrail'e sağladığı silahların Filistinli sivillerin, özellikle de çocukların ve kadınların hedef alındığı bombalamalarda kullanıldığına dair iddialar güçlü bir şekilde vurgulandı. Bu durumda, Almanya'nın bu silahların kullanım amaçlarını bilmemesinin veya görmezden gelmesinin mümkün olmadığı belirtildi.

Nikaragua'nın sunumunda Almanya'nın, Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) yönelik yardımları kesmesine ilişkin yapılan değerlendirmede, Almanya'nın İsrail'in isteklerini dikkate alarak UNRWA'ya verdiği desteği sonlandırmasının altında insan hakları ihlalleri ve Gazze'deki olası soykırım riskinin göz ardı edildiği vurgulandı. Bu durum, Almanya'nın İsrail'in baskısı altında hareket ederek Gazze'deki acil insan hakları sorunlarına duyarsız kaldığı şeklinde değerlendirildi.

Almanya Dava 2

Almanya ayrım yapamıyor

Nikaragua'nın Hollanda Büyükelçisi Carlos Jose Arguello Gomez mahkemeye "Almanya meşru müdafaa ile soykırım arasında ayrım yapamıyor gibi görünüyor." dedi.

UAD'nin geçici tedbirlere karar vermesi talep edilirken, yüz binlerce insanın hayatının tehlikede olduğunun göz önüne alındığında, mahkemenin bu tür önlemleri uygulamasının "zorunlu ve acil" olduğu vurgulandı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin düşen helikopterini arama çalışmaları sürüyor İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin düşen helikopterini arama çalışmaları sürüyor

Almanya Dava 3

UAD önünde Filistin'e destek gösterisi

Nikaragua, İsrail'in Gazze'deki eylemlerine siyasi, mali ve askeri destek sağlayarak "İsrail'in Gazze'deki soykırımını desteklediği" gerekçesiyle Almanya aleyhine UAD’de açtığı davanın duruşmaları öncesi bir grup Filistin destekçisi gösterici, mahkeme binasının önünde toplandı.

Kaynak: AA