Sahra Çölü üzerinden gelen çöl tozunun yurdun batısında yeni haftada etkili olması bekleniyor. Uzmanlar, bahar döneminde meydana gelen toz taşınımının tarım açısından faydalı olduğunu vurguluyorlar. Ancak, bahar alerjisi ve solunum rahatsızlığı olanların bu dönemde önlem almaları gerektiği konusunda uyarıda bulunuyorlar.

Hem Arabistan hem de Afrika'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor: 'Her yeri kaplayacak, çamur yağacak' Hem Arabistan hem de Afrika'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor: 'Her yeri kaplayacak, çamur yağacak'

Trthaber'in haberine göre: Sahra Çölü üzerinden gelen toz, yurdun batısında çamur şeklinde yağışlara neden olabilir. Uzmanlara göre, bu tür toz taşınımı toprağın verimliliği açısından olumlu etkiler sağlayabilir. Bu yağışlar, toprağa mineral ve besin maddeleri kazandırarak tarım alanları için faydalı olabilir

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İklim Bilim Uzmanı Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Özellikle mart sonuna geldiğimiz zaman çöl tozlarının arttığını ve çok daha fazla gelmeye başladığını görüyoruz. Isınma ile birlikte yağışlar da olacak. Haftaya yağmaya başladıktan sonra arabalar çamurlanacak, özellikle kırmızı çamur etkisi görülecek" dedi.

Dünyayı besleyen ana gübre!

Dünyayı besleyen ana gübrenin çöl tozları olduğunu belirten Yaşar şöyle konuştu:

“Dünyadaki çöllerin, yaşamın devamlılığı açısından kritik öneme sahip olduğunu vurgulamak önemlidir. Çünkü çöl tozları, dünyanın beslenmesinde temel bir rol oynar. Çöl tozları genellikle tabakalı silikat minerallerinden oluşur. Bu tozlar, içerdikleri çeşitli besleyici elementler ve nütrientlerle yaşamı destekler. Özellikle kırmızı çamur, yüksek miktarda demir içerir ve ne kadar fazla yağarsa, o kadar verimli bir yıl geçirme olasılığımız artar."

Rahatsızlığı olanlara maske takın tavsiyesi

Uzmanlar, toz taşınımının hava kalitesini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekiyor. Doğan Yaşar, özellikle alerjisi olanlar ve astım gibi solunum rahatsızlığı bulunan bireylerin tedbiri elden bırakmaması gerektiğini belirtti.. Bu tür durumlarda, açık havada bulunma süresini kısaltmak, uygun maske kullanmak ve gerekli önlemleri almanın önemine vurgu yaptı.

Yaşar "Alerjisi olanların önümüzdeki haftadan itibaren 20 Nisan’a kadar yani sistem oturuncaya kadar maske takmaları gerekli. Özellikle astıma olan ve akciğer sorunu olanların kesinlikle ve kesinlikle partikül tutucu maske takması lazım." diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ