ZEYNEP KARACA

Fatih'in Kumkapı semti ile Cankurtaran arasında yer alan Boukoleon Sarayı restore ediliyor. Sarayın geçen yıl alınan kararla sarayın restore edileceği açıklanmıştı. Projede, Boukoleon Sarayı’na açık hava müzesi fonksiyonu kazandırılması planlanıyor. Belediyeden yapılan açıklamaya göre, mülkiyeti İBB’ye ait sarayın restorasyonu için Fatih Belediyesi’ne izin verildi. İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı sağlanan ödenek ile sarayın rölöve, restitüsyon, rekonstrüksiyon, inşaat, elektrik, makine projeleri ve çevre düzenleme projesini ihale etti.

Açık hava müzesi olacak

Proje, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıklarını Koruma Projeler Müdürlüğü koordinatörlüğünde belediyenin Yapı İşleri Müdürlüğü tarafından hayata geçirilecek. Önerilen projede, Boukoleon Sarayı’na açık hava müzesi fonksiyonu kazandırılması planlandı.

Sonradan eklenen yapılar kaldırılacak

Restorasyon Projesi kapsamında; yapı üzerindeki kablo ve boru gibi tesisat malzemeleri, demir doğrama kapı, parmaklık, bitişik inşa edilmiş duvar gibi sonradan eklenmiş yapılar kaldırılacak. Ayrıca yapının duvarlarında, zemininde ve üst örtüsünde görülen odunsu ve otsu bitkiler ile sarmaşıklar temizlenecek.

Yürüyüş yolu yapılacak

Restorasyon kapsamında saray ile demiryolu arasında bulunan, üzeri çimento sıvalı moloz taş duvar kaldırılacak. Projede belirtilen ölçülerde ferforje korkuluk konulacak. Ziyaretçilerin yapıya zarar vermeden güvenle dolaşabilmeleri için projede belirtilen şekilde ve güzergahta ahşap yürüyüş yolu yapılacak. Faros Kulesi’nin cephelerinde yüzey ve malzeme kaybı olan bölümler aslına uygun şekilde kesme taş ile tamamlanacak. Çalışmada, İmparator İskelesi bölümünde toprak altında bulunan özgün cepheye ait sütunlar arkeolojik kazıyla açığa çıkarılacak. İskelenin doğu cephesinde havuz yapılacak.

Park kaldırılacak

Restorasyonda sarnıcın giriş bölümüne denk gelen yerde geçiş için ahşap köprü yapılması planlandı. Sarayın önünde bulunan park kaldırılacak ve yer altında bir müze yapısı inşa edilecek. Çalışma kapsamında ziyaretçilerin dolaşımı için çevre düzenlemesi ve taş döşeme gezi yolu yapılacak. Ana giriş kapısında yerde ters olarak duran ön yüzünde İmparator Justinianus’un monogramının bulunduğu mermer blok özgün yerine konacak.

Tarihi yarımadanın en eski kalıntılarından 

Bukoleon Sarayı, 1600 yıllık geçmişe sahip. Sarayın adı, boğa (bous) ve aslan (leon) kelimelerinden oluşuyor. Saray ll. Theodosios tarafından yaptırılmış. Saray aynı zamanda Küçük Ayasofya'nın doğusunda kalıyor. Tarihi Yarımada'nın en eski kalıntılarından olan saray, 1204 Latin işgali sırasında yağmalanmasından dolayı tahrip olmuş. Bazı tarihçiler sarayın hem Bukoleon, hem Hürmüz (Hormisdas) hem de İustinianos Sarayı olduğunu yazar. Görülen harabeler, üç saraydan ve saray limanından zaman içinde ilaveler ve değişiklikler yapılarak oluşmuş son halinden arta kalanlar. Önünde bulunan bir mermer heykelden dolayı saray Bukaleon adıyla anılıyor. Bu görkemli sarayın önünde büyük ve etkileyici bir limanı varmış. İmparatorlar denizden gelen konuklarını buradan, imparator iskelesinden karşılıyor, buradan gemilerine biniyor, önemli misafirlerini yine buradan uğurluyorlarmış. Limanın hemen girişinde, sarayın önündeymiş buraya adını veren heykel, bir aslanla boğanın kavgasını anlatır. İki hayvanın boğuşması, aslanın dişleri, boğanın boğazına geçirilmiş olarak tasvir ediliyormuş. Bukaleon Sarayı anıtsal girişinde olduğu tahmin edilen mermerden iki aslan heykeli İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.