Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) İşçi Alımı Kura Çekimi için Zonguldak Site Spor Salonunda düzenlenen törene katıldı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Madenlerde çalışma süresini günlük 7,5 ve haftalık 37,5 saat olarak sınırlayarak, işçilerimizin 5 gün çalışıp 2 gün tatil yapabilmesine imkan sağladık. Ayrıca yıllık ücretli izinleri de diğer çalışanlara göre 4 gün artırdık' dedi. Zümrüt, '17 yılda sosyal yardım bütçemizi 21 kat artırarak 43 milyar liraya çıkardık. Bugüne kadar toplam 239 milyar lira vatandaşlarımıza sosyal yardım ulaştı' diye konuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de, 'Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz yıl TTK’ya bin 500 işçi alınacağının müjdesini burada Zonguldak’ta vermişti. Bizler de bu sözü emir telakki ettik ve hemen çalışmalara başladık. Hamdolsun bugün verdiğimiz sözü tutmanın gururu içerisindeyiz. Noter huzurunda yapılacak olan bu çekilişi son derece şeffaf ve güvenli olacak. İnşallah kalan 500 kardeşimizin de birkaç ay içerisinde işlemlerini başlatacağız. İŞKUR ile çalışmalar tamamlanınca böyle bir kura çekilişiyle onlar da bu kurumun birer ferdi olacaklar' ifadelerini kullandı.

Bakan Dönmez, 'Maaşlarını asgari ücretin en az iki olması şeklinde düzenledik. En sıkı kuralları belirledik. Risk grubuna göre madenleri belirledik. Madenlerimizi denetledik. Zorunlu ferdi kaza sigortalarını ödedik. Şirketlere teşvik ödemeleri de başlattık. Madende çalışırken şehit düşenlerin yakınları için de gerekli yasal düzenlememeleri hayata geçirdik. Eş ve çocuklarının kamuda çalışması için gerekli düzenlemeleri de yaptık. Sizlerin yüksek güvenlik standartlarında çalışmak için yaptık" dedi.

Dönmez, 'TTK’nın toplam rezervi 1.5 milyar ton. Redevansçılarla beraber yıllık üretimi 1.2 milyon ton. Havzanın potansiyel üretimi 10 milyon ton. Bu potansiyeli ortaya çıkartmak için TTK ve özle sektöre daha fazla üretim hedefleri belirledik. Daha fazla istihdam, daha fazla iş ve aş demek. 2018’de TTK’ya ait 4 sahanın devrini daha yaptık, 2019’da 3 ruhsat devrini daha yapacağız. Üretim yapılamayan alanları da üretime açmış olacağız. Bugün Türkiye’de madenlerde 130 binden fazla insan çalışıyor. Bu alanlarda yatırımcıları da teşvik ederek 20 bin istihdam daha sağlayacağız' diye konuştu.