İstanbul Şişli Kurtuluş’ta yaşayan Barış Yoklar’ın ilginç hikayesi duyanları hayrete düşürüyor. Babasının ihmali nedeniyle kimliksiz büyüyen Yoklar, bu nedenle en temel hakkı olan eğitimden de mahrum kalıyor ve okuma yazma dahi öğrenemiyor. Tüm olumsuzluklara rağmen hayata tutunmaya çalışan Yoklar, küçük yaştan itibaren kendi ayakları üzerinde durmak için birçok iş yapıyor. Kimliği olmadığı için sürekli geçici işlerde çalışmak zorunda kalan Yoklar, eşi Cevriye Erpek ile de sadece dini nikah kıyarak evleniyor. Çiftin 3 çocuklarından ikisi doğuştan işitme engelli olarak dünyaya geliyor. Sigortalı bir işte çalışamayan, sağlık güvencesinden yararlanamayan Yoklar, hayattaki en büyük amacının bir kimlik sahibi olmak olduğunu söylüyor.

Kötü şeyler düşünülüyor

Yıllardır kimliği olmadan yaşayan Yoklar, hayatını ve başından geçenleri anlatarak, "33 yaşındayım, doğduğumdan beri kimliğim yok. Ben Fatih Haydar Cibali Karakolunun tam karşısında oturuyordum. Babam şu an rahmetlik. Babam rahmetlik olduğu zaman bile benim bir kimliğim yoktu, hala yok. Babam bile belli bir yaştan sonra kendine kimlik çıkarmış. Sadece bir halam var sağ olan. Halam seni üzerime alayım dedi ama olmadı. Annemi zaten küçüklüğümden beri hatırlamıyorum. Artık çok kötü şeyler düşünmeye başladı herkes benim hakkımda. Artık dayanamadım, karakola gittim ve kimliğim olmadığını söyledim. Nüfus dairesine gittim ve kimliğim olmadığını söyledim. Yetkili herkes ile görüştüm. Kimliğimin çıkması için her yere başvurdum" dedi.

Askerliğimi yapmak istiyorum

Kimliğinin olmadığı bunca zaman çok zor günler geçirdiğini söyleyen Yoklar, 'Öncelikle iş konusu belimi büken tek konu. Yani kimse iş vermiyordu. En önemlisi, aile babasının ve kimliğin yok. Çocuklarım annesinin üstünde şu an. Bu da bir burukluk yani bu benim için. Her Türk evladı gibi ben de askerliğimi yapmak istiyorum. Vatani görevimi yapmak istiyorum ama kimliğim olmadığı için yapamıyorum. Üzülüyorum’’ şeklinde konuştu. Barış Yokların dini nikahlı eşi Cevriye Erpek ise, 'Benim için zor oluyor. Kimliği yok. Bütün mücadele benim üzerime kalıyor. Ben buradan yetkililere seslenmek istiyorum. Çocuklarım ve benim açımdan çok zor bir durum. Eşimle bir yere gidince kimliği olmadığı için korku yaşıyorum' diye konuştu. Çiftin çocuklarından Ömer Erpek de duygu dolu gözlerle, 'Babamın kimliğinin çıkmasını istiyorum. Okula yanıma gelmesini istiyorum. Mesela dışarı çıkarken babamın kimliği olmadığı için korku yaşıyoruz. İçimiz böyle bir tuhaf oluyoruz, babamı alacaklar diye korkuyoruz. Babamın kimliğinin çıkartılması için yardımcı olunmasını istiyorum' diyerek yetkililere çağrıda bulundu. İçinde bulundukları durumdan bir an önce kurtulmak, bir kimliğe kavuşmak isteyen Barış Yoklar, yetkililerin kendisine yardım etmelerini bekliyor' ifadelerini kullandı.