İlk 3'üne Kırgızistan'ın ev sahipliği yaptığı organizasyonun dördüncüsü, Bursa'nın İznik ilçesindeki İznik Gölü'nün kıyısında gerçekleştiriliyor. 'Gelenekten Geleceğe Bir'iz!' sloganıyla düzenlenen 4. Dünya Göçebe Oyunları'nda 13 branşta 102 ülkeden 3 binin üzerinde sporcu mücadele ediyor. Oyunların üçüncü gününde atlı okçuluk, alış güreşi, kapışmalı aba güreşi, kökpar-kökbörü, şalvar güreşi ve kuraş müsabakaları yapılacak.

Kültürel etkinlikler de düzenleniyor

Geleneksel spor dallarının yanında, kurulan stantlarda gastronomi ve kültür sanat faliyetleri ile sahne gösterileri gerçekleştiriliyor. İznik Köylü Pazarı'nın yanı sıra kültür sanat alanında el sanatları atölyeleri, yöresel tanıtım çadırları gibi bölümlerde etkinlikler düzenleniyor. Ayrıca bıçakçılık, çinicilik, tespih, geleneksel ok ve yay yapımı, baston ile hat sanatları gibi alanlarda yapılan ürünler satışa sunuluyor.

Yerli ve yabancı misafirler hem kültür sanat hem de gastronomi alanlarına yoğun ilgi gösteriyor. Faaliyet alanları gün boyunca hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından ziyaret edilebiliyor.

Şalvar güreşi müsabakaları

Türk tarihinde ayrı bir yeri olan güreş müsabakaları adını, sporcuların giydiği yeşil şalvardan alıyor. Ayakta başlayan güreşi, rakibinin sırtını yere değdiren güreşçi kazanıyor. Türkiye'de yaygın olarak bilinen güreş, Türk cumhuriyetlerinde de ilgi görüyor.Farklı sıkletlerdeki güreşçilerin birbirine rakip olduğu, kıran kırana geçen güreşler büyük ilgiyle takip ediliyor. Çim üzerinde yapılan güreşlere 19 ülkeden 65 sporcu katılıyor. Ayrıca, etkinlik alanında alış güreşlerinin final müsabakaları da başladı.

Alış güreşi müsabakaları 

Bursa'nın İznik ilçesindeki İznik Gölü'nün kıyısında 'Gelenekten Geleceğe Bir'iz!' sloganıyla organize edilen 4. Dünya Göçebe Oyunları'nda 13 branşta 102 ülkeden 3 binin üzerinde sporcu mücadele ediyor. Oyunların üçüncü gününde alış güreşi müsabakaları yapılıyor. Güreşçiler, müsabakalarda rakiplerini omuzlarında çapraz asılı duran kuşaktan ve kıyafetlerinden tutup aşırarak üstünlük sağlamaya çalışıyor. Minder üzerinde yapılan güreşlere yaklaşık 20 ülkeden 205 sporcu katılıyor.

'Rafadan Tayfa' çocuklarla buluştu

4. Dünya Göçebe Oyunları'nda, TRT Çocuk kanalının sevilen çizgi filmlerinden 'Rafadan Tayfa' karakterlerinin maskotları da çocuklara gösteri sundu. Bursa'nın İznik ilçesindeki İznik Gölü'nün kıyısında 'Gelenekten Geleceğe Bir'iz' sloganıyla organize edilen 4. Dünya Göçebe Oyunları'nda spor müsabakalarının yanı sıra alana gelen çocuklar ve gençler için etkinlikler gerçekleştiriliyor. Alanda kurulan sahnede gösteri sunan Rafadan Tayfa karakterlerinin maskotlarına, özellikle çocuklar yoğun ilgi gösterdi. Çizgi filmdeki sevilen şarkıları seslendiren maskotlar, çocuklarla oynadı.

Çizgi filmde yer alan Sevim, Hale, Akın, Kamil, Mert ve Hayri karakterlerinin maskotlarının gösterisini izleyen çocuklar hem eğlendi hem de öğrendi. Gün boyu gerçekleştirilen gösterilerde ayrıca akrobasi ve illüzyon şovları beğeniyle takip edildi.

Kökbörü müsabakaları yapıldı

Oyunlar kapsamında Türklerin ata sporlarından olan ve 'at üzerinde oğlak yakalama' olarak bilinen kökbörü mücadelesi yapıldı. Sporcular, oğlak derisinin içinin doldurulmasıyla hazırlanan yaklaşık 30 kilo ağırlığındaki temsili oğlağı, yerden kaparak at üzerinde taşıyıp rakibin kalesine bırakmaya çalıştı. Oyunların üçüncü gününde Türkiye-Macaristan ve Kazakistan-Moğolistan milli takımları mücadele etti. Kıyasıya oynanan karşılaşmalara seyirciler de yoğun ilgi gösterdi. Kökbörü müsabakaları oyunların son gününde devam edecek.

'Kültür ve geleneklerin çocuklar vesilesiyle geleceğe aktarılması çok önemli'

Alanı gezen Bilal Erdoğan, çocuklara geleneksel sporları sevdirmek ve kültürün geleceğe aktarılması için kurulan Çocuk Obası'nı ziyaret etti. Erdoğan, burada meydana dikilen zeytin ağacının geçmiş ve gelecek arasında bir köprü olduğunu belirtti.

İznik'in zeytiniyle ünlü bir yer olduğunu aktaran Erdoğan, 'İznik Gölü'nün etrafı zeytin ağaçları ile çevrili. Buranın ne kadar eski bir yerleşim yeri olduğunu adeta haber veriyor. Burası binlerce yıllık bir şehir. Bizans'a Selçuklu'ya ve Osmanlı'ya başkentlik yapmış bir yer. Buraya dikilen zeytin ağacı da sembolik bir anlamı taşıyor. Hem İznik'in tanıtımı hem de geleneksel sporlarla ilgili yapmaya çalıştığımız şeyi anlatıyor. 'İstikbal göklerdedir' deniyor ama istikbal köklerden göklere uzanan bir serüveni içeriyor. Zeytin ağacı, köklerle irtibatımızı koparmadan geleceğe yürümemizin önemini de hatırlatıyor.' dedi. Bilal Erdoğan, çocukların gelenekleri geleceğe aktarmadaki önemine değinerek, şunları kaydetti:

'Ben de bir babayım. Çocuklarımızın çok fazla telefonda, tablette veya televizyon başında zaman geçirmesini istemiyoruz. Bu etkinliklerde çocukların ekrandan sıyrılıp eğlenceli oyunlar oynayabileceğini, arkadaşlarıyla iletişim içinde oyunlar oynayabileceğini hatırlatıyor. Bunların birçoğu bizim geleneksel, eski, mahallelerde, sokaklarda oynadığımız oyunlarımız. Bunların yaşatılması basit bir mesele değil. Önemli ve geleceğe yönelik ehemmiyet taşıyan bir mesele. Burada da bunu yaşatmaya çalışıyoruz. Geleneği çocuklarımızı nasıl aktaracağımı düşünüyoruz. Birkaç farklı alanda değişik çocuk aktivitelerimiz var. Bugün çok kalabalık.'

'Halkımızın teveccühünü görüyoruz'

Erdoğan, 4. Dünya Göçebe Oyunları'na vatandaşların büyük ilgi gösterdiğini dile getirdi. Havanın çok güzel olduğunu kaydeden Erdoğan, 'İznik hem maddi hem de manevi anlamda çok güzel. Buradan geçen manevi büyüklerimiz var. Halkımızın teveccühünü görüyoruz. İznik, Göçebe Oyunları'ndan sonra da çok fazla yerli ve yabancı ziyaretçiye ev sahipliği yapacak merkezimiz olarak hakkını iade etmiş olacağız. Artık İznik'in ulaşımı da çok kolay. İstanbul ve Bursa'dan yaklaşık bir saatte ulaşılan bir merkez. Hem tarihi zenginlikleri hem de doğal güzellikleri Göçebe Oyunları sayesinde tanıtmış olacağız.' ifadelerini kullandı. 'Başladığımız 2015'ten beri her zaman hedef kitlemizin çocuklar olmasına özen gösterdik.' diyen Bilal Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

'Yapmaya çalıştığımız iş bir kültür davası, ihyası ve kimliğin yaşatılarak korunması. Onun için çocuklarda karşılık bulursa bir anlamı var. Öyle olunca geleceğe yönelik bir temel atmış oluyorsunuz. Çocukların ilgisi boşuna değil. Bu bilinçli yapılan bir tercih ama çocukların artan sayılarla gelip buralarda zaman geçirmesi aileleri de mutlu ediyor. Geleneksel sporlarla ailelerin de zorlandıkları, ıskaladıkları bir meseleyi geleneksel sporlarla yerine getirmiş oluyoruz. Bu çocuklar büyüdükçe bunun taşıyıcısı olacak, kendi çocuklarına aktaracaklar. Böylelikle kendi kültürümüzü korumada bir başarı elde etmiş oluyoruz. Burada yapmaya çalıştığımızın mesajını buraya gelen tüm milletlere veriyoruz. Arjantin, Meksika, Japonya, Moğolistan, Fas veya Romanya'daki üye federasyonumuz da kendi kültürünü yaşatmaya çalışıyor. Hepsinin davası aynı. Kültürlerin, kimliklerin kaybolmamasına ait bir dava. Bu topraklarda da bunun hassas olduğunu düşünüyoruz. Çok zengin bir kültürümüz var. İnşallah çocuklarımıza aktarmada bir boşluğu doldurabiliyoruzdur.'

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan'a vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Kendisini görmek isteyen engelli gencin yanına giden Erdoğan, bir süre sohbet etti. Oldukça mutlu olduğu gözlenen genç de Erdoğan'ın boynuna sarıldı.  İTTİFAK-AA