Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby Taliban ile diplomatik ilişki içinde olmadıkları halde ilginç bir açıklama yaptı. Taliban’ın 2021’de çekilme sırasında ABD’lilere düzenlenen saldırıyı planlayan DEAŞ’lıyı öldürdüğünü duyurdu.

2021’de Afganistan’da Uluslararası Kabil Havalimanı’na düzenlenen saldırıların planlayıcısı olduğu belirtilen terör örgütü DEAŞ üyesinin öldürüldüğü bildirildi. ABD’nin Taliban ile diplomatik ilişkisinin bulunmadığı bilinmesine rağmen konuya ilişkin açıklamanın Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby’den gelmesi dikkat çekti. Kirby yazılı açıklamasında adını paylaşmadığı ancak bombalı saldırıların “fikir babası” olduğunu belirttiği terör örgütü DEAŞ/Horasan’ın üst düzey liderlerinden birinin Taliban tarafından öldürüldüğünü belirtti.

‘OPERASYONA YARDIM ETMEDİK’
Olayı DEAŞ/H’nin “bu yılki üst düzey lider kayıplarından bir başkası” olarak nitelendiren ve operasyonun ne zaman gerçekleştiğine ilişkin bir ayrıntı paylaşmayan Kirby, “Taliban’a teröristlere güvenli sığınak sağlamamanın sorumluluklarında olduğunu açıkça belirttik” ifadesini kullandı. Duyurunun Beyaz Saray’dan yapılması, ABD’nin operasyonda Taliban ile işbirliği yapıp yapmadığı sorularına yol açarken Pentagon Basın Sözcüsü Patrick Ryder, “operasyonda ABD’nin hiçbir dahli olmadığı” açıklamasında bulundu.

SON GÜNDE SALDIRI
DEAŞ’ın Afganistan’da faaliyet gösteren kolu olan DEAŞ-H, ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin son günlerinde, 26 Ağustos 2021’de Kabil Havalimanı’nın Abbey Kapısı’na bombalı saldırı düzenlemiş ve 13 ABD askeri ile en az 170 Afgan hayatını kaybetmişti. İntihar bombacısı Abdul Rahman El-Logri’nin Taliban’ın bölgede kontrolü ele geçirmesinden sonra hapisten salıverildiği belirtilmişti. Bölgede Taliban’a rakip olan DEAŞ-H, Taliban yönetiminin uygulamalarını bile ılımlı bulan aşırılıkçı bir yapılanma.

Editör: Mehmet Köşker