ABD'de 20 Ocak'ta Joe Biden'ın yemin ederek başkan olduğu gün gerçekleştirilen dini ritüeller, Amerikan siyaset geleneğinin doğal bir parçası olarak uzun yıllardan beri uygulanıyor.

ABD'nin ikinci Katolik Başkanı olan Biden, Washington'daki olağanüstü güvenlik önlemleri altında yemin ederken, yemin töreni gününe yayılmış olan dini semboller de dikkat çekti.

Ülkenin kuruluşundan itibaren siyasal arenada dini unsurları yoğun biçimde kullanan ABD başkanları, toplumsal ve dini değerlerin adeta en önemli temsilcilerinden biri olarak görüldü.

ABD'de dini ritüellerin en yoğun kalabalıklar tarafından izlendiği günlerin başında 4 yılda bir yapılan başkanlık yemin törenleri geliyor.

Yemin töreni günü sabah kilisede başlıyor

ABD başkanlarının yemin töreni gününde ilk yaptıkları iş Washington'da seçtikleri bir kiliseye gitmek oluyor. Katolik Biden, kendi yemin töreninin sabahında dua etmek için 'St. Matthew the Apostle' kilisesini seçti.

Ancak ABD tarihindeki başkanların çoğunun yemin günündeki sabah duası için tercihi Beyaz Saray'ın hemen karşısında bulunan 'St. John’s Episcopal' kilisesi oldu.

Önceki Başkan Donald Trump'ın da 20 Ocak 2017'deki yemin töreni gününde gittiği 1815 tarihli kilise, Franklin Roosevelt, Harry Truman, Ronald Reagan, George H.W. Bush, George W. Bush ve Barack Obama gibi başkanların tercihi oldu.

Biden'ın el bastığı İncil 128 yıllık

ABD'de ilk Başkan George Washington'ın 30 Nisan 1789'da gerçekleştirilen yemin töreninden bu yana tüm başkanların yemin ritüellerin en önemli parçası İncil'e el basmak oldu. Washington'ın o gün kullandığı ve halen Kongrede muhafaza edilen İncil, bugüne kadar 4 farklı başkan tarafından yemin törenlerinde kullanılırken, son olarak 'Baba Bush' kendi töreninde bu İncil'e el basarak yemin etmişti.

1963 yılında suikasta kurban giden John F. Kennedy'nin ardından ABD tarihinin ikinci Katolik Başkanı olan Joe Biden ise 1893'ten bu yana Biden ailesinde bulunan İncil'e el basarak yemin etti.

Biden'dan önceki son iki ABD Başkanı Trump ile Obama, kendi yemin töreninde iki farklı İncil'e el basarken, Trump'ın Abraham Lincoln'ün kullandığı İncil'i tercih etmesi akıllarda kalan bir an oldu.