Türkiye’ye yönelik eleştiriler
ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Michael McCaul, İsveç Dışişleri Bakanı Billström ile bir araya geldiği Stockholm ziyaretinde, İskandinav ülkeye destek verirken Türkiye’ye tepki gösterdi.
En Son Haber'in haberine göre, McCaul, aynı zamanda Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanlığı görevini de yürütüyor. McCaul, Türkiye’nin ABD’den F-16 savaş uçağı almasının, İsveç’in NATO’ya girmesine bağlı olduğunu iddia etti.
F-16 alımını İsveç’in NATO üyeliğine şart koştu
McCaul, “F-16’larımızı istiyorlar. Ama biz bu silah sistemlerini onlara satacaksak, NATO müttefikimiz gibi davranmaları gerekir.” ifadelerini kullandı.
Amerikalı politikacı, “(İsveç’in NATO üyeliği) Kabul etmezlerse kendilerini riske sokacak birçok şey var.” diyerek Ankara’ya açık bir şekilde mesaj verdi.
Türkiye’ye yönelik F-16 satışı
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Türkiye’ye F-16 uçaklarının tedarik edilmesi konusunda açık bir şekilde destek verdiklerini belirtmişti.
Miller, F-16 satışı ile İsveç’in NATO üyeliği arasında bir bağlantı olmadığını vurgulayarak şunları söylemişti: “Biz bu konunun NATO üyeliğiyle ilgili olduğunu düşünmüyoruz. Ancak bu konuda NATO üyeliğinin şart olduğunu savunan bazı Kongre üyeleri var.”
İsveç’in NATO talebi
İsveç ve Finlandiya, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları sonrasında Soğuk Savaş döneminden beri sürdürdükleri tarafsızlık politikalarını bitirerek geçen yıl NATO’ya başvurmuştu.
Türkiye, Finlandiya’nın üyeliğini nisan ayında kabul etmiş, ancak İsveç’in üyeliği için bazı şartlar öne sürmüştü.
Türkiye, İsveç’in üyeliğine onay vermek için bu ülkenin, terör örgütü PKK ve bağlantılı gruplarla mücadele etmesini, Türkiye’ye suç işleyen kişilerin iadesini ve Türkiye’ye savunma malzemesi satışında kısıtlamaların ortadan kaldırılmasını talep etmişti.
Türkiye: Uygulamada görülmeli
İsveç, kanunlarında yaptığı değişikliklerle Türkiye’nin isteklerini yerine getirdiğini söylerken, Ankara bunların “uygulamada” görülmesi gerektiğini vurgulayarak yeterli bulmadığının mesajını vermişti.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, İskandinav ülkesinin NATO’ya katılımıyla ilgili konuşmak için Vilnius’ta temmuz ayında bir araya gelmişti.
Erdoğan, İsveç’in NATO’ya girmesi için Türkiye’nin dile getirdiği şartlara bir tane daha ekleyerek, Ankara’nın katılıma onay vermesi için Avrupa ülkelerinin Türkiye’nin AB üyeliğinin “önünü açmasını” talep etmişti.
(HABER MERKEZİ)