Bilindiği gibi İslamiyet, tek Hak Din.  Abdullah-ı Tercüman H. 823 (1420-21)`de yazdığı 'Tuhfetü`l-Erî b' kitabında nasıl Müslüman olduğunu şöyle anlatıyor:

'Nebuniye şehrinde Hıristiyanlar arasında meşhur bir papazın kilisesinde Hıristiyan dininin usul ve hükümlerini on sene okudum ve onun en yakın talebesi oldum.

Bir gün hastalanıp ders okutmağa çıkamadı. Derste bahis, Cenâb-ı Hakk`ın Hazret-i Î sâ`ya (a.s.) indirmiş olduğu: 'Senden sonra bir peygamber gelir, ismi Paraklit`tir' hükmüne dayandı. Bu hususta pek çok münakaşalar ettik, fakat meseleyi halledemedik. Kalkıp üstadın evine geldim. Derste geçenleri ve Paraklit ismini sordum. Dedi ki:

- Hiçbirinizin söylediği hak değildir. Bu yüce ismi ancak ilimde çok ileri gitmiş âlimler bilir. Sizin ise ilimden nasibiniz pek azdır.

Ü stadın ayaklarına kapanarak bu ismi açıklamasını istedim. Ağlayarak:

- Oğlum, vallahi bana olan iyi hizmetin, sevgin ve sadakatin cihetiyle seni çok severim. Evet, bu mübarek ismi bilmekte sayısız faydalar vardır. Lakin korkarım ki, saklamaz da söylersin, seni o dakikada öldürürler, dedi.

Merak ve heyecanım bir kat daha arttı bu sırrı ifşa etmeyeceğime yemin ettim. Dedi ki:

- Oğlum, Bil ki 'Paraklit' Müslümanların Peygamberi Hazret-i Muhammed (s.a.v.)`in mübarek ismidir. Kendisine dördüncü kitap Kur`ân`ın verileceğini ve dininin hak dini, milletinin de İncil`de adı geçen ak millet olduğunu Danyal aleyhisselam haber vermiştir; Müslüman olan necat bulur, dünya ve ahrette kurtulur, dedi.

- Efendim, akıllı olan kimse en faziletli ve en hayırlı olan şey ne ise kendisi için onu seçer. Siz niçin Müslüman olmadınız? dedim.

- Oğlum, İslamiyet`in ve İslam peygamberinin şerefini, ihtiyarladıktan sonra anladım. Dünyaya muhabbet her günahın başıdır. Benim Hıristiyanlar yanında sahip olduğum itibarı ve mallarımı biliyorsun. Eğer bende Müslümanlığa birazcık meyil ve rağbet görseler yaşatmazlar, dedi. Bana İslam ülkesine gitmemi tavsiye etti ve elli altın yol harçlığı hediye etti. Tunus`a gittim ve Tunus Beyi Ebu`l-Abbas Ahmet huzurunda Müslüman oldum.

Ne mutlu İslamiyet i seçenlere...