Ü lkemizin önde gelen iş adamı ve yöneticilerinden, katılım bankacılık sektörünün hamilerinden, Eksim Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tivnikli 6 Kasım Salı günü İstanbul da bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Tivnikli aynı gün Marmara İlahiyat Camii nde ikindi vaktinde kılınan cenaze namazının ardından Nakkaştepe Mezarlığı na defnedildi.

Rel sektör gruplarına yaptığı yatırım ve faaliyetleriyle birlikte hadisenin infak kısmını göz ardı etmeyen Tivnikli yurtiçinde ve yurtdışında pek çok hayrî faaliyetin gerçekleşmesini temin etti.

Abdullah Tivnikli ye rahmeti vesile kılmak niyazıyla çalışma arkadaşlarıyla görüşerek okumakta olduğunuz vefâyat dosyası hazırladık.

İttifak Gazetesi nezdinde merhuma Allah tan rahmet ailesine, yakınlarına ve Hüdayi Vakfı caimasına sabırlar niyaz ediyoruz.

İslami finansın ağabeyiydi

`height=
Kuveyt Türk Katılım Bankası Genel Müdür Yardımcısı

Ahmet Albayrak

Rahmetli Abdullah Tivnikli`ye Allah, İslami finans alanında en önde olmayı nasip etti. Bu şans eseri olan bir durum değildir. Çünkü Abdullah Ağabey eğitimi, çevresi, ticaret ve bütün hayatını Rabbin rızasına uygun yaşama isteği ve bitmek tükenmek bilmez mücadele azmiyle adeta bu pozisyona atanmış gibiydi.

`height=

İslami finans alanının, bürokratı, siyasetçisi, sermayedarı değil ağabeyiydi. Türkiye`de ağabeyliğini, liderliğini yaptığını bu alanın hem siyaset ve hem de sosyal hayat için dönüştürücü bir güçolduğuna inanıyordu. Bu manada iş, sadece para kazanmak anlamına gelmiyordu. Önce işi sorardı her karşılaştığımızda.. Vazife nasıl gidiyor? O iyi gidiyorsa zaten biz de iyiyiz demekti. Abdullah Ağabey ile karşılaşıp ondan enerji almamak mümkün değildi.

Annesi Medine`de Hakka yürüdü ve Cennet-ül Baki`ye defnedildi. Kendisine sanatçı Mustafa Aksay tarafından çekilen Cennet-ül Baki fotoğrafını hediye ettik. O kadar sevindi ki hiçunutmam, çalışma masasının tam karşısına astırdı.

Cesur bir adamdı. Rabbim taksiratını hasenatına tebdil eylesin, amin ve amin...

Hasbiyane infak ederdi

`height=
Kapalı Çarşı YK Başkanı-İstanbul Altın Rafinerisi YK Ü yesi

Mehmet Fatih Kurtulmuş

Merhum Abdullah Bey le Gana Dostluk Derneği nin bir hizmeti olarak Gana nın başkenti Akra`da inşa sürecinde bulunan külliye ile ilgili olarak birlikte çalıştık.

Mimar Sinan ın eseri Süleymaniye Camii nin benzeri şeklinde inşa edilen camiimiz hamdolsun halıları hariçtamamlandı. Külliyenin okul, yurt, kütüphane ve gasilhane bölümlerinin ise kaba inşaatları bitti. İnce inşaat kısımları kaldı.

Gana Camii-Külliyesi inşaatının malî komite başkanıydım. Bir kere bile ertelemeksizin, neden, niçin demeden her türlü infakı yaptılar. Rabbim gani gani rahmet eylesin. Ailelerine sabr-ı cemil ihsan buyursun.

Hizmetin lütuf olduğunun idrakindeydi

Külliye inşaatına Abdullah Bey in merhum ağabeyi Fahrettin Bey le birlikte başlamıştık. Ömrü vefa etmeyince Abdullah Bey yle devam ettik. Yapılan hizmetleri nefislerine izafe etmeden, hizmet edebilmenin bir lütuf olduğunu bilerek ve söyleyerek her türlü desteği maddi ve manevi desteği verdiler.

Rabbim her ikisine de kabir rahatlığı versin, cennet bahçesi eylesin.

Abdullah Bey in hayatta iken 'Asla bizden, ismimizden hiçbir yerde bahsetmeyin, kimse bilmesin' şeklinde ricaları vardı. O yüzden hassas olduk. İbrahim Ethem Bey in talebi üzerine de burada şahitliğimi ifade için bu satırları yazıyorum.

Rabbim sevdi, yanına aldı. Buna inanıyorum. Rabbim merhametiyle, rahmetiyle muamele buyursun. (Amin)

`height=
Kuveyt Türk Katılım Bankası Genel Müdürü-YK Ü yesi

Ufuk Uyan

Katılım bankacılığının duayeni Abdullah Tivnikli

Hayırsever işadamı Abdullah Tivnikli Bey`i ebedi istirahatgâhına uğurlamanın derin hüznünü yaşıyoruz. Kendisi sadece katılım bankacılığı sektörü için değil ülkemiz için de büyük bir değerdi, önemli bir şahsiyetti. 'Vakıf insan' olmanın güzel bir timsaliydi.

Türkiye`de 1980`li yıllarda faizsiz finans sisteminin 'özel finans kurumları' adıyla kurulmasına, prensiplerinin belirlenmesine ve geliştirilmesine büyük katkılarda bulundu. Katılım bankacılığının, ülkemizin reel ekonomiye dayalı kalkınmasında, özellikle Anadolu sermayesinin güçlenmesinde çok önemli bir misyon üstlendiğini vurgulardı. Abdullah Bey`in nazarında faizsiz bankacılık, Anadolu`nun çekingen, faizli bankayla çalışmak istemeyen, piyasaya giremeyen, ekonomide aktif rol alamayan kesiminin sesi oldu, can simidi oldu.

`height=

30 yıllık arkadaşlık

Abdullah Bey`le yaklaşık 30 yıl birlikte çalıştık. Faizsiz bankacılığa ilk adımı atarken ilk görüşmeyi kendisiyle 1985 yılında yapmıştım. Faizsiz bankacılık sektörünün ilk kadroları onun gayretleriyle oluşturuldu. Faizsiz finans sisteminin nüvesini oluşturan çok samimi bir kadroydu. Bana da sıfırdan başlayıp bu sektörün her kademesinde görev almak nasip oldu.

Kuveyt Türk`ün önemli bir şahsiyetiydi

1989 yılında Kuveyt Türk`ün kuruluşunda yer aldı. Kendisi Kuveyt Türk ailesi için çok kıymetli, çok değerli bir şahsiyetti. 1988-2001 yılları arasında bankamızın Yönetim Kurulu Ü yeliği, 2001-2015 arasında ise Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevlerini büyük bir heyecan ve özveriyle yerine getirdi. Kuveyt Türk`ün katılım bankacılığı alanında öncü ve yenilikçi olmasının yanı sıra bir okul hüviyetinde olduğunu her zaman zikrederdi.

`height=

Faizsiz bankacılığın duayenlerindendi

Abdullah Bey faizsiz bankacılık sektörünün duayenlerindendir. Faizsiz finansman üzerine önce Türkiye`de, akabinde İngiltere`de aldığı eğitimin ardından ülkesine dönmüş ve faizsiz finans sistemiyle ilgili mevzuat çalışmasını yürütmüştür. Bu süreçte birçok zorluklar yaşadığını kendisi ifade ederdi. Nihayetinde Devlet Planlama Teşkilatı`nda bu mevzuatı geçirirken insanları ikna etmek, yeni bir finans sistemini ülkeye getirmek çok zorlu bir işti, yorucu bir süreçti. Abdullah Bey`in katılım bankacılığı sektörüne yaptığı katkıları daima hatırda tutmamız gerekiyor.

Sağlam köklerimize katkısı büyük

Köklerimiz sağlamsa bunda kendisinin katkısı büyüktür.

Kendisiyle ilgili iki anımı zikredebilirim. 1980`ler Türkiye`nin dışarıya açılma yıllarıydı. Hareketli yıllardı. 1989`a kadar Albaraka`da birlikte çalıştıktan sonra Abdullah Bey, ağabeyi Fahrettin Bey le birlikte ticarete yönelmeye karar verdi. Kelimelerle aramın iyi olmasından dolayı isim bulma konusunda benden ricada bulundu.

Eksim ismini önerdim.

`height=

Ben de ihracat öncelikli bir şirket olacağı için export ve import kelimelerinden hareketle Eksim ismini önerdim. Çok beğenmişti. Halen bu isimle ilerliyorlar. Bu anıyı Abdullah Bey de zaman zaman dile getirirdi. İkinci anım ise katılım bankacılığının dönüm noktalarından birine ait. Abdullah Bey in, katılım bankacılığı alanında yaşanan bazı sorunlara her zaman kendine has o güzel tavrıyla çözüm bulan bir yönü vardı. 2001 yılında İhlas Finans`ın faaliyetlerinin durmasıyla birlikte sektörde bir takım hareketlenmeler oldu, krize gider bir noktaya gelindi. Bunlardan en önemlisi de Faisal Finans`ın yaşadığı sorundu. Takasını kapatamama noktasına geldi bu finans kurumu. Böyle bir noktada biz de kendi dertlerimizle meşgulken Abdullah Bey bizim Faisal Finans`a 500 bin dolarlık &ndash ki o dönem için çok önemli bir rakamdı- katkı yapmamız konusunda ön ayak oldu. Biz de bu katkıyı verdik. Unutamadığım bir hatıradır. Abdullah Bey i, her zaman faizsiz bankacılık sektörünü kendine dert edinen, sektörün gelişmesi için yoğun çaba sarf eden bir şahsiyet olarak en güzel anılarımızın en güzel yerinde yâd edeceğiz. Katılım bankacılığı sektöründe çalışan ve çalışmak isteyen herkesin, iki günleri bir olmadan sürekli kendilerini yenileyerek sabırla, azimle, dürüstlükle, feragatle çalışmaları ve katılım bankacılığı sektörünü layık olduğu noktaya getirmeleri Abdullah Bey`in ruhunu şâd edecektir. Kendisinin açtığı yolda değerlerimize sahip çıkarak, şükretmeyi bilerek, sağlam duruşumuzdan ve sağlam bankacılık anlayışımızdan taviz vermeden ilerleyeceğiz. Kuveyt Türk Ailesi olarak Abdullah Bey`e Cenab-ı Allah`tan (cc) rahmet ve mağfiret kederli ailesine, dost, akraba ve yakınlarına, camiamıza başsağlığı ve sabr-ı cemil diliyorum.

`height=

Abdullah Tivnikli

1959-2018

1959 yılında Erzurum`da doğan Abdullah Tivnikli, 1981 yılında İstanbul Teknik Ü niversitesi Makine Mühendisliği Bölümü`nden mezun oldu ve bu üniversitede İşletme yüksek lisansını tamamladı. Yüksek lisans eğitiminin ardından akademik çalışmalar için İngiltere`ye giden Abdullah Tivnikli, burada katılım bankacılığı modelinin dünyadaki işleyişi, hukuki altyapısı ve uygulamaları hakkında eğitim aldı ve çalışmalar yaptı. Türkiye`de 1980`lerin başında serbest piyasa ekonomisine geçilmesiyle birlikte, 1983 yılında aldığı bir davet üzerine katılım bankacılığının hukuki altyapısının hazırlanmasında görev yapmak üzere ülkesine döndü. Tivnikli, katılım bankacılığı modelinin Türkiye`deki ilk uygulayıcısı olan Albaraka Türk`ün kuruluş sürecinde yer aldı. Sektörün lider kuruluşlarından Kuveyt Türk ün Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. 1986 yılında aile şirketi olan Eksim kuruldu. Holding, gerçekleştirdiği gıda, hububat ve petrol türevlerinin ticaretiyle yıllar içinde büyük şirketler arasına girdi. Enerji yatırımlarıyla büyüyen Eksim, yenilenebilir enerji üretiminde en büyük şirketler arasına girdi.