Nerede kalmıştım?

Şalgam suyu! Bu hattın olmazsa olmazları ve yazın sıcağında sokakta giderken bir köşe başında rastlayacağınız enfes lezzet. Kışın aramadığım ama yazın mutfaktan asla eksik etmediğim, bağırsak dostu, serinletici ve içindeki vitaminlerden dolayı sakinleştirici de etkisi bulunan bir şifa kaynağı.

Tarsus`un sokaklarını arşınlarken hissettiğim sıcağı ne bastırabilir derken bir şalgamcı abiye rastladım. Bir acılı şalgam istedim. Marketlerde alışmışız acılı deyince üreticinin belirlediği standart acıya. Abi 'acısı ne kadar olsun' deyince şaşırdım normal olsun dedim. Şalgam suyunu bardağa koyunca üzerine sıvı bir acı döktü; Ve bardak da öyle böyle değil öksüz doyuran cinsinden. Ve içince 'şalgam suyu budur' diyor insan. Sunumuyla da tadıyla da farklı ve mükemmel;

Bağırsak sorunu yaşayan binlerce insan var. İlaçmı arıyorsunuz hiçaramayın şalgam suyunu deneyin derim. Benden size dost tavsiyesi.

Hint inciri

Yazın sıcağında bir de dikenli incir muhabbeti vardır. Hint inciri diye de geçen bu meyve de bölgeye özgü yetişen, gerçekten Allah`ın bir ikramıdır. Adana Tarsus hattında gördüğüm devasa dilenlerin üzerlerinde yetişen ve serinletici etkisi bulunan muhteşem meyve. Bunları yazmamın sebebi mesela Ankara`da ya da İstanbul`da bunlara rastlamazsınız. Ne bileyim sokak başlarında şalgamcı ya da üzerine buz dökülmüş incirlerin olduğu el arabaları göremezsiniz.

Tarsus`un köylerinde bir eve misafir gittiğinizde önünüze koca bir tabak soyulmuş Hint inciri gelir ve nasıl yiyip bitirdiğinizi anlamazsınız bile. Dikenlerine dikkat!

Kırkkaşık Bedesteni

Tarsus`ta gitmekten keyif aldığım yerlerden biri Kırkkaşık Bedesteni; Bedestenler Anadolu`nun ticaret merkezleri sayılırdı eskiden. 1579 yılında inşa edilen bu bedesten hala ayakta ve ilk günkü kadar göz kamaştırıcı; İçinde Tarsus`a özgü hediyelik eşyalar satılan birçok dükkân var. Ve anladığım kadarıyla dükkânları kadınlar işletiyor. Özellikle Şahmeran figürlü çantalar, kolyeler, objeler ön planda.

Tarz-ı hususi

Bir de kahve bardakları var ki dillere destan. Adını tarz-ı hususiden alan ve bugüne Tarsusî olarak geçmiş Tarsusi kahve bardakları gerçekten çok şık ve keyifli. Çini çay bardaklarında kahve keyfini yaşamak istiyorsanız ki kesinlikle tavsiye ederim mutlaka bir takımınız olsun.

St. Paul Kilisesi

Bedestenden çıkınca gidilmesi gereken bir yerdir St. Paul Kilisesi. Danyal Peygamberin kabri, Yedi Uyurlar mağarası, Kleopatra Kapısı ve daha neler; Şahmeran efsanesi ise ayrı bir konu;

Ben sanırım bu konuları tek tek yazacağım sizlere. O kadar zengin bir kültüre sahibiz ki Kıymetini bilmek istemiyoruz demek istemiyorum ama en azından bir kez de olsa gidip görmeli, bilmeli ve hissetmeli diye düşünüyorum. Zaten bir kez bu topraklara basan ayaklar devamını da istiyor.

Tarsus sokakları ve Şahmeran`la döneceğim.

Kalın sağlıcakla;