Konferanslarımın ikinci ayağı için Adıyaman Ü niversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü hocama, telefon açtığımda, 10 dakika içinde konservatuar müdürü Doç. Barış Toptaş beni aradı, programı çizdik, kısa zamanda her türlü program yapıldı.

Şanlıurfa`dan Emirhan ve Mesut hocalarım, gelip bizi aldılar. Güzel bir yolculuktan sonra Adıyaman`a geldik. Tabii, yolda hocalarımdan yöre ile ilgili gerekli bilgileri aldık.

Ü niversite 2006`da kurulmuş. Ancak, Prof. Dr. M. Talha Gönüllü`nün 8 yıl önce rektör olarak atanması ile kabuk değiştirme ve gelişme hızlanmış. Bünyesinde 13 fakülte, konservatuar, 3 yüksekokul,6 meslek yüksekokulu var. Adıyaman merkez ilçede ana yerleşke, Besni, Gölbaşı ve Kahta ilçelerinde de birer yerleşkesi var.

Ü niversitenin sloganı çok doğru 'Emin adımlarla, aydınlık geleceğe.' Yazılarımda butik üniversite temasını sürekli işliyorum. Ü niversitenin misyonu tam istediğim gibi, çevreyle-toplumla bütünleşmeyi, yarar sağlamayı hedefliyor

'Evrensel değerlere bağlı, insan merkezli ve öngörülü bir yönetim anlayışı ile eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve sosyo-kültürel faaliyetler yapan, karşılaşılabilecek veya karşılaşılan sorunları aklın ve bilimin süzgecinden geçiren, öncelikli olarak içinde bulunduğu şehrin, bölgenin ve ülkenin ihtiyaçduyduğu nitelikli bireyleri yetiştiren bir üniversite olarak, toplumun huzur ve refahının artırılmasına yönelik çözüm, değişim, dönüşüm ve sürdürülebilir kalkınmasına öncülük eden bir üniversite.' Tebrikler;

Bu amaçla, 6 dalda sürekli eğitim merkezleri ile faaliyet yapılıyor. Mesela, ADYÜ Aşçılık atölyesinde bir araya gelen yaklaşık 20 öğrenci, Osmanlı saray mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan topuz kebabı, ballı mahmudiye, mutancana, gemici böreği vb. yöresel lezzeti özel bir çalışmayla usulüne uygun şekilde hazırlayıp servis ediyor.

Rektör hocam 'Adıyaman Çarşısı Minyaman, Nostaljik Ekmek Fırını, Su Değirmeni, Nemrut Dağı Minyatürü, Perre Antik Kenti Minyatürü, Cendere Köprüsü, Karakuş Tümülüsü' gibi Adıyaman ın tarihi değerlerini ortaya çıkarmış, ki bu çok önemli. Tarihi değerlerini yaşatmayı, tanıtmayı ve gelecek nesillere aktarmayı kendine şiar edinen ADYÜ , Milli Savunma Bakanlığı ile gerçekleştirilen yazışmaların ardından 1942 yapımı 155 mm çapındaki M114 marka obüsü (top) üniversite bünyesine kattı. yakın tarih topçu gücünün bel kemiğini oluşturan M114 marka obüsü de envanterine katmış.

Rektör M. Talha Gönüllü hocanın, inançla söylediği şu sözleri çok önemli

'Bilindiği üzere Adıyaman Ü niversitesi, Türkiye nin dört bir yanındaki öğrenciler tarafından tercih edilmektedir. Bu nedenle kültürümüzü yaşatmak, tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmakla yükümlüyüz. Öğrencilerimizin ve misafirlerimizin kültürel değerlerimizi görerek bunlardan istifade etmeleri bizleri de mutlu etmektedir. Ü niversitedeki öğrencilerimizin kültürel anlamda da kendilerini yetiştirmelerini istiyoruz. Tarihini bilen, yorumlayan, toplumsal değerlerle barışık bir nesil yetiştirmek en büyük amacımızdır. Bu kapsamda da ülkemizin birçok nadide bilim insanını, yazarını, şairini öğrencilerimizle buluşturuyoruz. Adıyaman ın yerel güzelliklerini tanıtmak için Adıyaman ın önemli mekanlarının minyatürlerini yapmak suretiyle öğrencilerimizin istifadesine sunuyoruz' Teşekkürler.

Kampüs çok güzel, yeşil ve peyzajı mükemmel yapılmış. Her fakültenin ayrı bir mimarisi var, bu da kampüse zenginlik katıyor. Belgesellerden gördüğümüz yörede yetişen Ters Lale`yi burada gördük. Yörede 'ağlayan gelin' olarak ta adlandırılıyor. Belediye neden çoğaltıp, her yeri bu lale ile doldurmaz ki?

Konferansa geçtik, salonda Konservatuar Öğretim Elemanları ve öğrencileri hazırdı. Güzel sorular sordular, açıklamamı istediler. Hepsi meraklı ama, ulaşacakları bilgi/sanatçı elbette sınırlı. Bir süre Rektör hocamda geldi ve izledi. Şansımıza Sn. Erdoğan`ın Adıyaman seçim mitingi de vardı, o nedenle idarecilerimizde bir yoğunluk hakimdi..

Rektör Prof. Dr. Talha Gönüllü hocamızı makamında ziyaret ettik, çalışmalarından bahsetti. Sakin, güler yüzlü, çözümcü, programcı ve üretimci olarak biliniyor. Rektörden memnuniyet çok fazla ki bu çok önemli.. 8 yılın bilançosunu yazılı olarak bastırmış. Bu tür yayınları önemsiyorum. Çünkü, 'söz uçar yazı kalır.' Bizde yayınlarımızdan takdim ettik. Kampüste, her fakültenin farklı bir yapısı var. Ü niversite, 2012 yılında ISO 9001 belgesi alarak Türkiye nin 2. ISO 9001 belgeli üniversitesi olmuş.

Adıyaman`ın Nemrut`u küçük olarak yer alıyor. Pirine Tarihi Kenti`nin örneği de yapılmış. Kampüsteki cami Selçuklu mimarisine göre inşa edilmiş, huzurlu ve gözü yormayan bir cami olmuş. Rektörden, memnuniyet çok fazla. İnsancıl, mütevazı yönü, kültür/sanata desteği çok konuşuluyor.

Pirine Antik Şehri çok güzel, görülmesi gerek. Ancak, gezerken bilgi veren levhalar yok. Ne?, Nedir?, Neden? sorularına cevap alınamıyor. Mutlaka bilen birisinin gezdirmesi lazım. Neyse ki, yanımızda Konservatuar sekreteri Aziz Bey vardı!.. Aziz Bey, şehir içindeki tarihi yerleri de gezdirdi. İlde Abuzer ismi çok yaygın. Evlenmek /çocuk isteyenlerin uğrak yeri Abuzer-i Gaffari Türbe Ve Mescidi`ni ziyaret ettik. Mevsim dolayısıyla Nemrut`a çıkamadık.

Kampüs içinde ki, Minyaman`a bayıldık. Her tülü el zanaatları/sanatları, isteyen öğrencilere öğretiliyor. Dışarıya da açık. Yöre folklor derlemelerinden elde edilen etnoğrafik malzemelerle oluşturulan 2 katlı 'Yaşayan Kültürel Hazine Müzesi' çok güzel düşünülmüş. Fakülte öğrencileri tarafından yapılan hikaye, masal, meddah vb. canlı anlatımlar çok iyi...Dışarıdan da gezmeye gelenleri görünce mutlu olduk.

Devlet Konservatuarı, bizi sıcak karşıladı. Müdür Doç. Barış Toptaş, hiçbırakmadı, ilk defa görüşmemize rağmen 'projeci, atılımcı, fikir geliştirici yapısı ile' kısa zamanda kaynaştık. Müziğe, 'tek taraflı' değil 'kalite' olarak bakanlardan. Yayınlarından verdi, konferans öncesi bir müzik ziyafeti hazırlanmıştı. Bana söylediği 3 proje, çok doğru, elimden ne gelirse destek olmaya çalışacağım. İnşallah kısa zamanda kendilerine ait bir binaya taşınma şansları olur.

Adıyaman gezisi ile ilgili diğer bilgileri geniş olarak birkaçgün içinde sizlere sunmaya çalışacağım.