Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Afrika’daki kadınların çoğunluğunun toplumsal ve ekonomik dezavantajlara maruz kaldığını belirterek, 'Afrika’nın desteğe muhtaç kadınları için yapacaklarımız, onlar için bir lütuf değil, bizim insanlık vazifemizdir' dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Birleşmiş Milletler (BM) 73. Genel Kurulu Görüşmeleri sırasında eşlik etmek üzere New York’ta bulunan Erdoğan, Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliğinin ev sahipliği yaptığı "Afrika’daki Kadınları ve Kız Çocuklarının Güçlendirilmesi: Dayanıklı, Sürdürülebilir ve Adil Toplumların İnşasına Yönelik Yaklaşımlar' temalı toplantıda konuştu. Afrika ülkelerinden birçok devlet başkanın eşlerinin ve çok sayıda temsilcinin de katıldığı bir toplantıda Erdoğan, 'Afrika, Türk halkının dost ve kardeş bildiği çok özel bir coğrafyadır. Afrika’dan yükselen her ses, Türkiye’de yankılanmaktadır' ifadelerini kullandı.

Yoksul bir Afrika algısı

Afrika’da 30’a yakın ülkeyi ziyaret ettiğini ve Afrika’nın renkli kültürüne hayran olduğunu belirten Erdoğan şöyle devam etti: 'Dünyadaki yaygın algının, oryantalist klişelerin aksine Afrika oldukça dinamik bir kıta. Fakat ne yazık ki bütün bu zenginliğine rağmen, yoksullukla özdeşleşmiş yekpare bir Afrika algısı var. Irkçı rejimler, sömürgeci yönetimler, özellikle son birkaç yüzyılda Afrika’nın bütün dinamizmini alıp götürdü. 20. yüzyıl Afrika için kayıp bir yüzyıl oldu. Fakat biz Türkiye olarak 21. yüzyılın Afrika’nın çağı olacağına inanıyoruz.' Türkiye’nin Afrika’da ticaret, eğitim, enerji ve tarım alanlarında pek çok projeyi hayata geçirdiğine işaret eden Emine Erdoğan, 'Üzerinde titizlikle durduğumuz bir konu da, Afrikalı kadınların ihtiyaçlarıdır. Çünkü inanıyoruz ki, Mandela’nın dediği gibi ‘kadınlar yoksulluğa mahkum olduğu ve küçük görüldüğü sürece insan hakları özüne kavuşamayacaktır.’' diye konuştu. Erdoğan konuşmasında şu ifadelere yer verdi; 'Dünyada önlenebilir sebeplere bağlı ölümlerin %62’sini Afrikalı kadınların oluşturduğunu biliyoruz. Bu gerçekten çok çarpıcı bir rakam! Tek bir hayatın bile telafisi yokken, dünya Afrikalı kadınları bu kadere mahkum edemez!'

Elimizden geleni yapıyoruz

Afrika’nın kadınlarına destek vermeye devam edeceklerini belirten Erdoğan, 'Biz inanıyoruz ki, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası toplum olarak Afrika’ya vereceğimiz her destek, insanlığa yaptığımız yatırımdır' ifadelerini kullandı. Türkiye’nin, Afrika’nın hakettiği refah seviyesine ulaşması için elinden geleni yaptığına vurgu yapan Erdoğan, kadınların temel ihtiyaçlarının yanı sıra sosyal eve ekonomik durumlarının iyileştirilmesi için bölgeden bölgeye değişen ihtiyaçlara göre planlamalar yapıldığını aktardı. Afrika’nın kadınlarına destek vermeye devam edeceklerini belirtti.