Hep yazıyorum. 2547 sy.kan. geçici mad. ile delik deşik edildi. Bu nedenle yönetime gelen YÖK Başkanı ve YÖK Yürütme Kurulu Ü yeleri`nin, Rektörlerin, ve Genel Sekreterlerin bunu çok iyi irdelemesi ve yanlış yapmamaları gerek.

Diğer kurumlara gelince, CB Sistemi öncesinde her Bakanlıkta Müsteşarlık vardı ve kolay kolay değişmezlerdi. Çünkü, onlar liyakatlı ve ehliyetli isimlerden seçilir ve kurumun beyni vazifesini görürlerdi.

CB Sistemi ile Müsteşarlık kaldırıldı ve Bakan Yard. oluşturuldu, ama isimler siyasilerden seçilince yine Bakanlık beyni yok oldu.

  'Kosova İliria Kraliyet Ü niversitesi Hukuk Fakültesinden Hukuk diploması alan başvurucu YÖK tarafından tanınan bu üniversiteden aldığı diplomaya denklik verilmemesi gerekçesiyle eğitim ve mülkiyet hakkının, ayrıca bu işleme karşı açtığı davada istinaf mahkemesi üyelerine talimat verildiği iddiasıyla adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddialarıyla Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştur. memurlar.net /19.07.2022' AYM KONUYU İNCELEMİŞ, KARAR VERİRKEN DE -başta Yükseköğretim Kurulu olmak üzere-    KURUMLARA DERS VEREN BİR PARAGRAFA İMZA ATMIŞTIR. Teşekkürler.

AYM tarafından yapılan değerlendirmede

  • 'Her geçen gün değişen ve karmaşık hale gelen yükseköğretim sistemine dair mevzuatın çoğaldığı,'

AY: Her geçen gün üniversite kurulmakta (207 olmuştur)  lisans veya MYO açılmakta liyakatsız, ehliyetsiz ve tecrübesiz Rektör ve Yard. ile mevzuatlar çoğalmaktadır. Bir rektör hakkında YÖK`e  45 dilekçenin verilmesi buna örnektir.

  • 'Bu sebeple hakimlerin değişen mevzuatı takip etmeleri,'

AY: Akademisyenlerin çok azı mevzuatı bilmekte, sürpriz Dekan/yard., Müdür/Yard. atamaları ile aniden mevzuatla karşı karşıya kalmaktadırlar.

Yıllardır önerdiğimiz, üniversite içinde 3-4 yılda bir açılacak idareci olmak isteyenlere 'açık ve belgeli kurslarla' bu açıklar giderilmeli, mezun olmayanlar idareci olarak atanmamalıdır. Makamlar, idareciliğin öğrenildiği yerler olmamalıdır. 4 yıllık bir rektörlük döneminde bir yıl öğrenme ile, 2 yıl faaliyetle, son yıl tekrar seçimde kazanmakla geçmektedir.

  • ' İlgili olduğu meseleleri ilişkin ülkemizde ve Dünyadaki gelişmeleri izlemek amacıyla konunun uzmanlarıyla şeffaf bir şekilde bir araya gelmelerinin görgü ve bilgilerin artırma çabalarının bir parçası olduğu,'

AY: Sadece unvan ve teşvik almak için odaklanmış akademisyenin ülke-kurum meselelerini izlemesi, uzmanlarla tartışması, bir araya gelmesi v.b. mümkün değildir.

Ü niversitelerin en önemli sorununun birinci sırada intihal ve taciz olarak     çıkması haklılığımızı göstermektedir.

Türkiye de üniversiteler: İntihal sorunu neden arttı, akademik kalite nasıl geriledi?

https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-56111461

  • 'İstinaf mahkemesi üyeleriyle YÖK yetkililerinin bir araya gelmesinin adil yargılanma hakkının ihlali anlamına gelmesinin kabul edilemez olduğu'

AY: Ü niversitelerden çok fazla şikayet gelmesi, YÖK`ün çoğunlukla bu şikayetleri kapatması ile akademisyenler mahkemelere başvurmakta, dolayısıyla yoğunluk yaşanmaktadır. Oysa, YÖK gereğini hukuk yoluyla yapmalıdır. Rektörler hakkındaki şikayetleri sümen altı yapmamalı, Sn. Cumhurbaşkanımız atadı diye sessiz kalmamalıdır. Bu şekilde hem Cumhurbaşkanı hem kurumlar hem Devlet korunmuş olacaktır.

Daha iyi, kaliteli, araştırıcı, üretici üniversiteler dileğiyle;

Eğitim-Kültür-Sanat alanı gelişmeleri takip için @drgoktanay