`height=

İTÜ TMDK Dr.Öğr.Ü yesi Göktan AY ile, 'emekli sözleşmeli akademisyen' konusuna kaldığımız yerden  devam ediyoruz.

İTTİFAK: Uluslararası akademisyenlerden olumlu referans almak, içerdeki akademisyenlere değer vermemek anlamına gelmez mi?

AY: Çok önemli bir tespit yaptınız, teşekkür ederim. Elbette, madde yurt içindeki akademisyenlerimizi küçümsüyor, alçaltıyor. Hep gözümüz yurt dışında olursa, ilk 500 e nasıl girilecek?.. Maddeyi okuyalım

  İlgili bilim alanında dünya sıralamasında yer alan ilk 200 üniversitenin rektör, dekan, birim/bölüm başkanları veya eski başkanları gibi bilim insanlarını kapsayacak şekilde, Uluslararası 5 ve ulusal 3 olmak üzere toplam 8 bilim/sanat insanının adı ve iletişim bilgileri (bu kapsamda adı verilen bilim insanlarının, aday ile ilgili görüş alınmak üzere üniversite yönetimi tarafından yazılan mektuba cevap vermemeleri durumunda sorumluluk adaya aittir). 

AY: Bu nasıl bir şart?; Ve '; sorumluluk adaya aittir.' Yapmayınız, akademisyenin işini zorlaştırmayınız; Bu yönetmeliği hazırlayanlar kimler acaba? Ü lkemize yenilik/proje/patent v.b. kazandırmışlar mı? 8 bilim/sanat insanından olumlu görüş alabilecekler mi?

ğ) Adayın evrensel bilime katkı çerçevesinde seçilmiş beş yayını (makale/kitap/kitap bölümü) ve bu yayınlara yapılmış atıf sayıları.

AY: Bu madde ile 2006`dan sonra Doç. ve 2011`den sonra Prof. olan yabancı dil hırsızı, yayını olmayan, jürileri ayarlanmış 5000`e yakın akademisyenin çalışmasına imkan yoktur. Demek ki, akademik temizlik için bu akademisyenlerin emekliliği beklenecektir. Yazık!...

  h) Adayın evrensel bilime katkı çerçevesinde en önemli beş eserin bilime yaptığı katkılar ve özgünlüğü vurgulanacak şekilde her biri için ayrı ayrı yazılmış İngilizce ve Türkçe özetleri.

AY: Akademide üst unvana geçen, alttakilerle arasındaki merdiveni kaldırıyor. Yönetmeliği hazırlayan kurul üyelerinin bilime katkılarını bilmek isteriz; Ayrıca, Devlet Konservatuvarını içinde taşıyan üniversitenin, hiçsanat dan bahsetmemesi de ilginçtir. Oysa, 1982`den sonra bilim/sanat ayrılmalıydı.

İTTİFAK: Maddelerde olacak gibi görünmeyen çalışmalar mı  var?

AY: Maddelerle devam edelim;

ı) Aynı çerçevede diğer bilimsel katkılar (diğer bilimsel katkılar varsa bunları yansıtan, konularına göre ayrılmış en fazla 15 adet seçilmiş yayın ve bu yayınlara yapılmış atıf sayıları). i) Adayın akademik yaşamı boyunca gerçekleştirdiği faaliyetlerinin, Türk ve dünya bilimine olan katkısının en az 3 madde halinde yazılı olarak anlatılması ve dosyaya eklenmesi j) Son 3 yıl içerisinde yürütücüsü olduğu veya araştırmacı olarak yer aldığı uluslararası (Avrupa Birliği, Dünya Bankası, Avrupa Konseyi vb.) veya ulusal (TÜ BİTAK, Kalkınma Bankası vb.) projelerinin adı, başlangıçve bitiş tarihleri. k) Son 3 yıl içerisindeki Doktora veya tıpta/diş hekimliğinde/eczacılıkta uzmanlık danışmanlıkları. l) Son 3 yıl içerisindeki yayınları (Sağlık, Fen ve Mühendislik alanları için Q1 ve Q2 kapsamındaki yayınlar, Sosyal Bilimler için SSCI ve AHCI kapsamındaki yayınlar). 

AY: Sn. Cumhurbaşkanımız duymasın, çünkü, bu çalışmalar rektörlerde bile istenmiyor; Ve 196 rektör arasında uluslararası yayını olmayan rektör sayısı 68, yayınlarına hiçatıf yapılmayan rektör sayısı ise 71.  Ayrıca burada da müzik ve sanat hiçyok. Konservatuvar için ayrı bir yönetmelik şarttır. Bu maddeler, hayatı uygulamada ve sahnede geçen  hiçbir sanatçı için geçerli değildir.

Adayda Aranacak Özellikler 

Madde 5- a) Etik sorunlar nedeniyle aday hakkında kesinleşmiş bir suç/ceza kararı bulunmamalıdır. b) Son üçyılda Sağlık, Fen ve Mühendislik alanları için Q1 veya Q2kapsamında, Sosyal ve Beşerî Bilimler için SSCI veya AHCI kapsamındaki dergilerde yayın yapmış olmalıdır. c) Son 5 (beş) yılda doktora/uzmanlık tezi yönetmiş olmalıdır.

AY: (c) maddesi de yanlış. Prof. yönetmeliğinden aşırılmış. Ben, İTÜ TMDK Dr.Öğr.Ü y. olarak, lisansüstü programların kurulmasında ve yürümesinde aktif rol almama rağmen, öğrencilerimizin Prof. olması, idareye geçmesi ve dersleri kendi aralarında pay etmesiyle 15 yıldır Dr. öğrencisi alamıyorum. Suçakademisyenin mi? Bu maddenin kaldırılması şarttır.

  ç) Devam eden 1 (bir) veya son üçyılda yapılmış en az 2 (iki) adet tamamlanmış kurum dışı proje olmalıdır.

AY: Yapmayınız.. Kurum içi/dışı proje yapacak kaçakademisyen bulabilirsiniz ki? Ve, 3 yılda 2 projeyi tamamlamak şartı.. Kurul üyeleri akademisyeni kurtarıcı, projeyi kolay iş mi sanıyor? Kendilerinin Var mı 3 yılda 2 projesi?;

İTTİFAK: Sözleşmeli emekli akademisyenler idari görev alabiliyorlar mı?

AY: İlgili maddeyi okuyalım:

İdari Görev Yasağı Madde 

7- (1) Sözleşmeli olarak çalıştırılan öğretim üyeleri idari görev yapamazlar. Senato üyesi olamazlar, fakülte, enstitü, yüksekokul, konservatuvar, bölüm ve anabilim dalı kurulları ile fakülte, enstitü, yüksekokul, konservatuvar yönetim kurullarında görev yapamazlar ve bu görevlere seçilecek üyeler için oy kullanamazlar. Hak, Görev ve Sorumluluklar Madde 8- (1) Sözleşmeli öğretim üyeleri hakkında kadrolu öğretim üyelerinin tabi olduğu izin hakları, yasak, ödev ve sorumluluklar ile disipline ilişkin hükümler uygulanır. (2) Sözleşmeli olarak çalıştırılan öğretim üyeleri 2547 sayılı Kanunun 40 ncı maddesinin (b) fıkrası uyarınca görevlendirilemezler, 3 ay ve daha uzun süreli olarak Ü niversite dışında görevlendirilemezler. 

AY: Hayret, doğru madde ve içerik; Elbette görev almamalı SÖZLEŞMELİ ÇALIŞAN AKADEMİSYEN, TÜ M YÜ KÜ MLÜ LÜ KLERE VE DİSİPLİN-ETİK KURALLARINA BAĞLI OLMALIDIR.

Yürütme Madde 10- (1) Bu Usul ve Esasları, Hacettepe Ü niversitesi Rektörü yürütür.

Soru: Sizce, ortak, emekli akademisyenleri kazanmak üzerine kurgulanmış bir yönetmelik mi, yoksa her üniversitenin kendine göre hazırladığı 207 yönetmelik mi daha doğru olur?

İTTİFAK: Teşekkürler;

AY: Çok önemli ve ilerde sorun yaratacak bir konuyu açmama fırsat verdiniz. Yararlı olmasını diler, teşekkür ederim.