Türkiye'nin en büyük projelerinden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde tarihi bir gün yaşandı. Taze nükleer yakıtın tesise gelmesiyle santral 'nükleer tesis' statüsü kazanmış oldu. Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni'ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, canlı videokonferans ile katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmada, Akkuyu NGS'nin Türkiye'nin yüzde 10 oranındaki enerjisini tek başına üreteceğini, 4 reaktörünün olacağını ve 2028 yılına kadar tüm reaktörlerin faaliyete geçeceğini kaydetti.

TÜRK-RUS İLİŞKİLERİNDE TARİHİN EN BÜYÜK PROJESİ

ABD'li Washington Post gazetesi Türkiye'nin ilk nükleer santrali Akkuyu'nun ülkenin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unu karşılayabileceğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in görüntülü olarak katıldığı da haberde yer buldu. Hürriyet’in “Akkuyu Nükleer Güç Santrali dünya gündeminde! Türkiye nükleer güç oluyor” başlığıyla aktardığı haberde Putin'in “Türk-Rus ilişkilerinde tarihin en büyük projesi” sözlerine vurgu yapan gazete, tesisin güçlü depremlere dayanacak şekilde tasarlandığını bu nedenle de Şubat ayındaki deprem felaketinde hasar görmediğini belirtti.

SON AMİRAL GEMİSİ

EuroNews nükleer santralin Türkiye'nin son dönemde hayata geçirdiği dev projeler içinde en son amiral gemisi olduğuna dikkat çekti. Aljazeera ise bu projeyle Türkiye'nin sivil nükleer enerjiye sahip uluslar kulübüne katılacağını ifade etti.

İngiliz The Guardian gazetesi de törene canlı yayınla katılan Rusya Devlet Başkanı Putin'in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğini övdüğünü  “Türkiye ile her zaman dostluğumuzu ilerletmeye hazırız” mesajı verdiğini satırlarına taşıdı.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ndeki sistemin dünyanın en modern ve güvenilir güvenlik sistemlerinden bir tanesi olduğunu dikkat çeken Rusya basını, Erdoğan'ın Rusya'ya yönelik Batı yaptırımlarına katılmayı kabul etmediğini, savaşın sona ermesine aracılık etmeye çalışarak Rusya lideri Putin ile iyi ilişkiler sürdürdüğüne vurgu yaptı.

TÜRKİYE NÜKLEER GÜÇ OLUYOR

“Türkiye nükleer güç oluyor” başlıklı CNN Yunanistan’daki haberde, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne nükleer yakıt yüklemesinin gerçekleştiği ve operasyonun resmen başlamış olduğu duyuruldu. Haberde nükleer güçler kulübüne katılan Mersin’deki Akkuyu Nükleer santralinin, Türkiye ve Rusya arasındaki işbirliğinin bir ürünü olduğunu vurgulayan CNN Yunanistan, tesisin ülkenin elektrik ihtiyacının %10'unu karşılayabileceğine dikkat çekti. Protothema ise santralin Rus devi Rosatom tarafından inşa edildiğini ve önümüzdeki yıllarda faaliyete geçeceğini yazdı.

Hürriyet’in aynı haberinde Alman basını da belirtildi. Türkiye'nin ilk nükleer santralinin gaz ithalatına olan bağımlılığı azaltacağının altını çizen Alman basını mega projeye taze nükleer yakıt getirilmesi ile tesisin 'nükleer santral' statüsüne kavuştuğunu belirtti.

İttifakgazetesi.com

Editör: Mehmet Poyraz