Nasreddin Hoca`nın bahçesinde çok güzel kiraz yetişirdi

Akşehir`in köylerinden bir ağa kiraz yetiştirmek ister ve Hoca`dan kiraz fidanı alır. Ağa götürüp bahçesine fidanı diker ama yetişen kirazların iyi olmadıklarını görür. Bu kez Akşehir toprağı almaları için adamlarım gönderir. Nasreddin Hoca onlara toprak verir. Fakat yanlarına da ağızları kapalı iki çömlek verir. Der ki: 'Sadece toprak yetmez. Bu çömleklerde Akşehir havası ve suyu vardır. Onlar olmadan iyi kiraz yetişmez' , der.

Kısaca:  Manevi eğitim kişinin kendi kendisi ile bir yere kadar olur. Mutlaka bir yol gösteren bir rehber lazımdır. Yani bir eğitimci olması gerekiyor. Bu eğitimin en önemlisi zikir  ve muhabbettir.  Bir öğretmen sizi tanır, sizin nasıl yol alacağınızı bilir ona göre size ders verir. Şöyle düşünün ilk okulda okuyan bir çocuk ne kadar zeki olursa olsun onun hemen üniversiteye başlaması zordur, zorlanır. Onun için basamak basamak atlaması gerekiyor. İşte manevi yolda da kişinin hal ve durumu kişiden kişiye değişir. Bun tayin edecek olan kişi daha önce bu yoldan gitmiş olan rehberlerdir. İşte Yunus Emre, Mevlana gibi Abdülkadir Geylani gibi ya da Sünbül Efendi, Hüdayi Hazretleri gibi.

-NASREDDİN HOCA YUMURTA SATIYOR

Hoca işsiz kalınca yumurtacılığa başlamış. Sandıkla aldığı yumurtaları, boyar, satarmış. Gel gelelim, yumurtayı kaça alıyorsa, boyayıp yine o fiyata satıyormuş. Buna pek şaşan karısı : 'Bre Efendi, bu ne iş? Ticaret bunun neresinde? ' diye sorunca, Hoca: 'Sen anlamazsın hatun, demiş, ben yumurtadan değil boyadan kazanıyorum. '

Kısaca:  Dünya bizim için bir alışveriş bir Pazar yeridir. Burada kar veya zarar değil önemli olan Allah ile birlikte olmaktır. Bizim ihtiyacımız olanları zaten Allah verecektir. Ama biz kar mı ettik zarar mı ettik diye düşünürsek ya da daha çok kar etmeliyim diye telaşa kapılırsak o zaman niye dünyada bulunduğumuzu unuturuz. Biz dünyaya İNSAN OLMAYA GELDİK. İşte AYET İ KERİMEDE BUYURUYOR Kİ  Bakara : ﴾138﴿ 'Allah`ın boyasıyla boyandık. Boyaca O`ndan daha güzel olan kim vardır? Biz yalnız O`na kulluk ederiz' (deyin). Burada önemli olan ALLAHIN BOYASI İLE BOYANMAK ..YANİ ALLAH İLE BİRLİKTE OLMAK YANİ FITRAT Ü ZERE YAŞAMAK ..FITRAT NE DEMEK İNSANIN YARATILDIĞI GİBİ ÖZÜ NÜ DEĞİŞTİRMEDEN YAŞAMASI; NASREDDİN HOCA DİYOR Kİ BEN PAZARDAYIM İNSANLARA YUMURTA SATIYORUM YANİ MUHABBET VERİYROUM AMA KARIM BENİM ONLARIN GÖNLÜ NE GİRİYORUM HER EVDE BİR NASREDDİN OLUYOR HER EVDE BİR MUHABBET OLUYOR .