Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ABD'nin başkenti Washington'da Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ile Amerikan-Türk Konseyi (ATC) tarafından düzenlenen 37. Ortak Yıllık Konferansın gala yemeğinde katılımcılara hitap etti. Washington'da perşembe gününden bu yana G-20, Dünya Bankası ve IMF toplantılarına katıldığını belirten Albayrak, başta ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin olmak üzere, birçok üst düzey yetkili ve uluslararası finans kuruluşu temsilcileri ile bir araya geldiğini kaydetti. Bakan Albayrak, Beyaz Saray'da da sabah saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump görüşmesinin şu ana kadarkilerin en iyisi olarak tanımlayarak, "Hazine Bakanı Steve Mnuchin ve Kıdemli Başdanışman Jared Kushner ile iş birliğimizi artırmaya yönelik adımları görüştüğümüz toplantılar sırasında, ABD Başkanı Sayın Donald Trump tarafından kabul edildik. Kendilerine Cumhurbaşkanımızın selam ve mesajlarını ilettik" dedi. Türkiye ekonomisinin son 6 aylık performansının ciddi bir takdir gördüğünü anlatan Albayrak, yılın ilk çeyreğinde Türkiye'nin teknik resesyondan çıktığını gösteren veriler olduğunu söyledi.

Türkiye-ABD güvenlik ittifakının tarihi derinliği ve kurumsal gücü, ikili ilişkilerimizin temel taşıdır

Türkiye’den ATC yıllık konferansına üst düzey katılımın Türkiye’nin bu toplantıya verdiği önemi ortaya koyduğunu belirten Albayrak, iki ülke arasındaki ilişkilerin sorunları aşma kapasitesine ve olgunluğuna sahip olduğunu ifade etti. Albayrak, "NATO çerçevesinde Türkiye-ABD güvenlik ittifakının tarihi derinliği ve kurumsal gücü, ikili ilişkilerimizin temel taşıdır' değerlendirmesini yaptı. Türk-Amerikan ilişkilerinin de değişen uluslararası çevreden etkilendiğini belirten Albayrak, 'Son yıllarda Türk-Amerikan ittifakı birçok sınama ile karşı karşıya kaldı. ABD kendi küresel rolünü ve bölgesel konumunu tekrar tanımlarken, Türkiye gittikçe zor ve evrilen bir bölgede kendi ulusal menfaatlerini korumaya çalışıyor' dedi. Berat Albayrak, Türkiye ile ABD’nin ortak çalışabileceği birçok alan olduğunu ifade ederek, 'Ekonomik bağlarımızı güçlendirme konusunda büyük bir potansiyel var. Diplomatik ve stratejik iş birliğimize nispeten ticaret hacmimiz oldukça düşük' dedi.

Önümüzedeki aylarda reform adımları duyurulacak 

'Türkiye-ABD ekonomik ilişkileri ikili ilişkilerimizin motoru olmalı, geleneksel güvenlik ortaklığımız kadar da güçlü olmalıdır' diyen Albayrak, "Türkiye'ye yatırım yapmak için muhtemelen bundan daha iyi bir zaman olmamıştır. Önümüzdeki 4,5 yılda bir seçimin olmaması ve istekli bir ekonomik dönüşüm ajandasına bağlılığındaki güçlü hükümet kararlılığıyla, Türkiye yatırımcılar için her çeşit muhteşem olanaklar sunuyor" dedi. Albayrak, "Önümüzdeki aylarda, çeşitli bakanlıkların duyuracağı reform adımları olacak" dedi.