Sevgili okuyucular, insanda dışarıdan vücuda giren yabancı maddelere ve mikroplara karşı bir savunma sistemi vardır. Buna 'immun sistemi' diyoruz. Bir madde bir kez vücuda girdiğinde vücut onu tanır ve hemen o maddeyi etkisiz hale getirecek bir savunma elemanı (immunoglobulin, antikor) hazırlar. O madde ikinci kez vücuda girecek olursa bu antikor, o yabancı maddeyi-mikrobu yok eder. İşte normal olan bu reaksiyon ve savunma sistemi, yine bazı bünyelerde abartılı olarak ortaya çıkar ve alerjik reaksiyon oluşur.

`height=

Alerji bir uyarıya karşı immun sistemin abartılı, aşırı anormal cevap vermesidir. Alerjinin çok değişik tipleri vardır. Bazıları herkeste görülebilirken, bazıları ise özgün bir alerjik eğilimi olan kişilerde görülür.

Herkeste olabilen alerjiye örnek, evde sık olarak kullanılan kimyasal maddelerle temas oluştuğunda görülen deri döküntüleridir. Alerjik bünyede görülen alerjiye 'atopik alerji' bu kişiye de 'alerjik kişi' denir. Bu yapı genetik olarak belirlenir, yani doğuştan var olan özelliktir ve her 100 kişiden 10-15 i bu alerjik bünye ile doğmaktadır.

Dünya Sağlık Teşkilatı WHO tarafından 1979 yılında açıklandığı gibi bir dizi hastalık yanında alerjik hastalıkların da akupunktur ile tedavi edilebileceği belirtilmiştir.

Halen biz de akupunkturla birçok hastalık tedavi ettiğimiz gibi, alerjik hastalıkları da tedavi etmekteyiz.

Alerjinin belirti ve semptomları insandan insana ve alerjene göre değişir. Alerjik reaksiyondan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

Baş ağrısı - İshal - Midede gaz - Baş dönmesi ve bayılma - Konsantrasyonda zorluk - Endişe - Depresyon - Bulanık görüş - Sabit duramama (unsteadiness) - Kas ağrıları - Uykusuzluk - Hızlı kalp atışı - Terleme &ndash Astım vb.

Stres, şişkinlik, kabızlık, hazımsızlık, unutkanlık, kronik 'müzmin' yorgunluk, kalp ritim bozukluğu, baş dönmesi, gezici eklem ağrıları, kollarda bacaklarda uyuşma ve ağrı gibi şikâyetlerimizin % 70-80`ni aşağı yukarı boyun, sırt, bel omurları, sindirim sistemi hastalıkları ile gizli alerjiden kaynaklanmaktadır.

`height=

Gizli alerji nedir?

Geçtiğimiz aylarda gizli alerjiyi daha detaylı anlatmıştık. Burada yeri geldiği için bir kere daha tekrar etmekte yarar var. Yemesine içmesine, yaşam tarzına özen gösterdiği, dikkat ettiği halde vücutta gaz şişkinlik gibi şikâyetleri oluşan kimseler vardır. Bu kişilerde genelde korkulacak endişe edilecek, ciddi bir hastalık belirtisi sayılabilecek bir durum yoktur. Organik bir hastalık düşünülebilir. Örneğin mide ülseri, kalın bağırsaktaki bir kolit, karaciğerdeki yağlanma, enfeksiyon hastalık, pankreasın yeterli salgıyı salgılamaması, ilaçalımına bağlı olarak bu organların çalışmalarındaki düzensizlik gaz ve şişkinliğe sebep olacak etkenler arasında sayılabilir.

Ayrıca kişinin bütün dikkatine rağmen, yaşam tarzındaki düzene ve hoşluğa rağmen bağırsaklarındaki gaz şişkinlik ve kabızlık gibi düzensizlikler varsa ve yapılan tahlil tetkik röntgen vs. sonucunda da net bir bulgu elde edilemiyorsa, rahatlıkla o şahısta % 65 &ndash 70 gizli alerji mevcut olduğunu söyleyebiliriz.

Gizli alerji olup olmadığını anlamak için bunun yanında birkaçipucu daha verebiliriz.

'-Yıllardır doktora gidiyorum sonuçalamıyorum. Ama bende gaz ve şişkinlik oluyor'

'-Yazın bile el ve ayaklarım üşüyor, geceleri çorapla yatmak zorunda kalıyorum'

'-Sıcakta iyiyim ama aniden soğuğa çıktığımda çok rahatsız oluyorum.'

Gibi şikâyetleriniz varsa, sizde gizli alerji olduğundan söz edebiliriz. Birçok rahatsızlığın temelinde gizli alerji olduğu halde, bu durum genelde hep gözden kaçar. Oysa immün sisteminin dengelenmesi açısından bu durum çok önemlidir.

Bütün bu anlattıklarımızdan sonra diyebiliriz ki bir kimsenin, immün sistemi iyi çalışırsa (ki alerji bu sistemle alakalı), boyun bölgesi iyi çalışırsa, gastroinstentinal sistem iyi çalışırsa, o kişinin sağlık durumu % 90 iyidir.

Akupunktur tedavisi, vücudun immün sistemini dengeler. Boyun ve bel bölgesindeki kasların gevşemesini, sinirlerin rahatlamasını, kan dolaşımının artmasını sağlar. Sindirim sisteminin tüm düzensizliklerini ortadan kaldırır.

Sağlıklı günler dileğiyle.