İmanın altı şartından birincisi Allahü Teala`ya imandır. Allahü Teala`ya iman, tevhidden (onun birliğine inanmaktan) ibarettir.

Allahü Teala bütün kainatın, her şeyin yaratıcısıdır. İbadet edilmeye lâyık olan ancak Allahü Teala`dır. Ondan başka ibadete lâyık bir zat yoktur. Noksan sıfatlardan münezzehtir, uzaktır, kemal sıfatları vardır: 

Allâhü Teâlâ`nın Sıfat-ı Zatiyyesi altıdır:

Vücud: Var olmak. Allahü Teala vardır. Kıdem: Evveli olmamak ezeli olmak. Allahü Teala`nın varlığının evveli yoktur. Beka: Sonu olmamak ebedi olmak. Allâhü Teâlâ`nın varlığının sonu yoktur. Vahdaniyet: Birlik. Allahü Teala zatında ve sıfatlarında tek olup, ortağı yoktur. Muhalefetün lilhavadis: Yaratılanlara hiçbenzememek. Allahü Teala sonradan olan hiçbir şeye benzemez. Akla ne gelirse Allahü Teala onun gayrıdır. Kıyam binefsihi: Allahü Teâlâ varlığında hiçbir şeye muhtaçdeğildir.

Allahü Teala`nın Sıfat-ı Sübutiyyesi sekizdir:

Hayat: Allahü Teâlâ diridir ve dirilticidir. İlim: Bilgi. Allahü Teâlâ her şeyi bilir. Allahü Teâlâ kalplerde gizlenen niyetleri dahi bilir. Semi: İşitmek. Allahü Teâlâ her şeyi işitir. Basar: Görmek. Allâhü Teâlâ her şeyi görür. Allahü Teâlâ karanlık gecede, kara taşın üzerinde, kara karıncanın yürüdüğünü görür ve ayağının sesini işitir. İrade: Dilemek. Allahü Teâlâ ne dilerse onu dilediği gibi işler. Kudret: Gücü yetmek. Allahü Teâlâ her şeye kadirdir. Kelam: Konuşmak. Allahü Teala`nın harf ve sese muhtaçolmadan konuşması demektir. Kur`ân-ı Kerim, Allah`ın kelâmıdır. Tekvin: Yoktan var etmek, meydana getirmek, yaratmak. Allahü Teala bütün mahlukların yaratıcısıdır.

Allahü Teala`yı bilmek, bu sıfatları bilmek ile olur.

Allahü Teala`nın şanı büyük olan zatını kimse bilemez, bilmek için düşünmek caiz değildir. Allahü Teâlâ şöyle midir böyle midir, diye akıllara ve fikirlere gelirse Allahü Teala`nın zatı ve sıfatları akla gelen hayallerin tamamından münezzehtir ve uzaktır.