Uzun bir süredir gergin bir seyir izleyen Türkiye-Almanya ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Almanya’nın başkenti Berlin’e gitti. Başkan sıfatıyla yaptığı ilk devlet ziyaretinde Erdoğan ilk olarak Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'le bir araya geldi. Erdoğan ardından da Almanya Başbakanı Angela Merkel'le çalışma yemeğinde görüştü. İki lider çalışma yemeğinin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Alman basınının kullandığı kışkırtıcı dil ve provokatif sorulara rağmen iki lider gerilime sebep olabilecek açıklamalar yapmaktan kaçındı.

Hedef iyi ilişkiler

İlk olarak Merkel söz aldı. Merkel şunları kaydetti: "Bu görüşme öncesinde de Türk bakanlarla önemli konuları ele aldılar. Sayın Ekonomi Bakanı Peter Altmaier de Türkiye'ye gidecek. İşbirliğimizin arttırılması için bir ofis açılacak, çaba sarfe dilecek. Göç konusunda büyük bir başarı sağladı. İdlib konusunu da konuştuk. Bu konuda Rus ve Fransız cumhurbaşkanlarıyla bir görüşme gerçekleştireceğiz. Avrupa Birliği'nin sığınmacılar için ayırdığı parayı da bürokratik engellere takılmadan ihtiyacı olan yerlere gönderilmesi için çaba sarf edilecek. Türkiye'deki Alman okulları da görüşüldü. İyi ilişkilere sahip olmak ortak stratejik hedefimiz.

FETÖ’yü ciddiye alıyoruz

Şunu söyleyebilirim PKK Almanya'da yasaklanmıştır. Bugün yapılan görüşmede ele alınmadı ama daha önceki toplantılarda ele alındı. FETÖ konusunu ciddiye alıyoruz ama daha çok bilgiye ihtiyacımız var. FETÖ'yü PKK'yla bir tutmak için daha fazla kanıta ihtiyacımız var. Bahsedilen bazı şahısların Almanya'da olup olmadığından bile emin değiliz."

Mekanizma işleyecek

Merkel'in ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan söz aldı. "Vize serbestisi konusundaki 6 kriteri en kısa zamanda yerine getirmeyi amaçlıyoruz" diyen Erdoğan, şunları kaydetti:  "Tüm Alman makamlarına misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum. Merkel'le görüşmemizde bir süredir çalışmayan işbirliği mekanizmalarını işler kılma konusunda fikir birliğine vardık. İkili ilişkileri etraflıca ele alma fırsatı bulduk. Kendileri ile yarın sabah (bugün) bir araya gelerek bu konuları görüşme fırsatı bulacağız."

Ekonomi sağlam

"Türkiye bölgesel konularda ciddi sorumluluk üstleniyor. Almanya ile benzer bir yaklaşıma sahibiz. Şu an itibariyle 3,5 milyon mülteci ülkemizde misafir edilmekte. Almanya'nın Suriye meselesinin insani boyutuna gösterdiği hassasiyet nedeniyle memnuniyetimi ifade etmek isterim. Türk ekonomisinin sağlam temeller üzerinde kurulu olduğunu Sayın Merkel'e izah ettim. Bizler Almanya ile derin ekonomik bağları önemsiyoruz. Kazan-kazan anlayışı içinde daha da gelişmesini istiyoruz. İki ülke ilişkilerini özel kılan en önemli unsurlardan biri. Almanya'da 3,5 milyona varan soydaşlarımızın varlığıdır. Eşit katılım temelinde entegrasyonlarını teşvik ediyoruz."

FETÖ’cüleri iade edin

"Almanya'dan FETÖ ve PKK başta olmak üzere terör örgütleriyle daha güçlü beklentimizi Sayın Merkel'le görüşmemizde etraflıca ele aldık. Son dönemde yapılan açıklamalardan duyduğumuz memnuniyeti ifade ettim. Yargı bağımsızlığı konusundaki alınacak kararlara saygı duyulmasını ifade etmem demokrasiye inanmış ülkelerin en doğal hakkıdır. Binlerce PKK terör örgütü mensubu Almanya'da bulunuyor. FETÖ'nün de yine yüzlerce mensubu bulunuyor. Gerek istihbarat teşkilatlarının müşterek çalışmasıyla ve birbirimize özgüvenle bunu teslim etmemiz işimizi kolaylaştıracaktır. Aramızda suçluların iadesi anlaşması var. Bu türleri yakalayıp teslim etmek ülkelerimizin huzuru için güvenlik noktasında önem ifade ediyor."

Can Dündar ajandır

Basın toplantısında Alman gazeteciler MİT tırları davasında yargılanıp mahkum olan Can Dündar hakkında da sorular yöneltildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Can Dündar’ın bir ajan olduğunu, devletin sırlarını ifşa etme durumunda olan bir kişi olduğunu ve bunun 5 yıl 10 aya mahkum edildiğini biliyorsunuzdur. 5 yıl 10 aya mahkum olan bir kişi, kaçarak Almanya’ya gelmiştir. Hiçbir ülkede devletlerin sırları ifşa edilmez, suç teşkil eder. Bir diğer konu biz Almanya ile suçluların iadesi anlaşması yapmış bir ülkeyiz. Bizim böyle bir suçluyu iadesini istemek en doğal hakkımızdır." ifadelerini kullandı. Merkel ise 'Şimdi ben adli yardımlaşma ile ilgili söz konusu olan tek tek konuları ele almak istemiyorum. Kendisiyle ilgili sayın cumhurbaşkanı ile farklı görüşlerin olduğunu teyit edebilirim.' diye konuştu.

Vize işi kaprise takılmasın

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında ‘vizeleri’ gündeme getirdi. Erdoğan şunları kaydetti: Vize serbestisi konusunda kalan 6 kriteri en kısa zamanda yerine getirmeyi planlıyoruz. Vize serbestisinin sağlanması ve gümrük birliğinin güncelleştirilmesi hem Türkiye’nin hem AB’nin faydasına olacaktır. Bu kritik sürecin belli çevrelerin kaprislerine maruz bırakılmadan iletilmesini diliyoruz. Almanya’nın vereceği desteğe de büyük önem veriyoruz.

Kapıda karşıladı, aracını uğurladı

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier'in davetlisi olarak Berlin'e giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk olarak mevkidaşı ile görüştü. Erdoğan için Bellevue Sarayı'nda askeri tören düzenlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan askeri tören öncesi Frank Walter Steinmeier ve eşi Elke Büdenbender tarafından Bellevue Sarayı'nın kapısında karşılandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra burada ''özel defteri'' imzaladı. İki cumhurbaşkanı milli marşların okunmasının ardından askeri tören kıtasını selamladı. Erdoğan ve Steinmeier törenin ardından basına kapalı görüşme gerçekleştirdi. Görüşme bir saat 20 dakika sürdü. Steinmeier, Erdoğan'ı kapıda uğurlayarak aracının hareket etmesine kadar beklediği görüldü.