Başbakan ve CDU Genel Başkanı Angela Merkel’in parti başkanlığına yeniden aday olmayacağının ve yasama döneminin sonunda aktif siyasetten çekileceğinin açıklanması gazetelerin başlıca yorum konusunu oluşturuyor. Franfurter Allgemeine Zeitung Merkel'in partideki yerini doldurmanın kolay olmayacağını dile getirerek, "CDU 18 yıl sonra farklı aday, karakter ve profiller arasında tercih yapacak. Parti genel başkanlığına seçilecek ismin başbakanlığa da uygun olması her zamankinden fazla önem kazandı. İçinde bulunduğumuz şartlarda başka hangi parti Almanya Başbakanını çıkarabilir ki' ifadelerini kullandı. Die Welt gazetesinin yorumunda Hristiyan Demokrat Birlik seçmeninin, partisinden bir an önce yönünü tayin etmesini beklediği belirtiliyor. Haftalık Die Zeit gazetesinin yorumunda Angela Merkel'in, partisinin gerilemesinden sorumlu olduğunu idrak ettiği vurguladı. "Düşünmeye sondan başladığı söylenen Merkel nihayet kendi sonunu da düşünme büyüklüğünü gösterdi. Onun, yerine başkası konamaz bir lider olduğunu düşünecek kadar kendini beğenmiş biri olduğu söylenemez. Bu karakter özelliğine uzun süre en üst düzeyde görev yapmış siyasi liderlerin pek azında rastlanır' dedi.

Koalisyon dağılabilir

Süddeutsche Zeitung Başbakan Angela Merkel'in parti genel başkanlığını bırakma kararını " Parti genel başkanlığını tam zamanında devretmekle eski gücü yeniden harekete geçirmiş olacak. Muhtemelen adımlar yeni bir koalisyon yönünde atılacak. Bir yıl önce Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Başkanı Lindner'in ret ettiği Jamaika koalisyonunun kurulması gündeme gelebilir. Koalisyon görüşmeleri kesildiğinde Lindner en önemli engelin Merkel olduğunu söylemişti. Artık bu zorlaştırıcı engel ortadan kalkıyor' değerlendirmesini yaptı.

Sıra Seefor’da

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin genel başkanlığını bırakacağını açıklaması koalisyon ortağı Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisinin lideri Horst Seehofer üzerindeki istifa baskısını artırdı. Saarland eyaletinin CDU'lu Başbakanı Tobias Hans, İçişleri Bakanı Seehofer'in, Merkel gibi partisinin genel başkanlığını bırakmasını talep etti. Hans, Welt gazetesine yaptığı açıklamada, Angela Merkel'in "kötü bir seçim sonucunun ardından sorumluluğu üstlenme' konusunda örnek olduğunu ifade etti. Hans, "Angela Merkel nasıl gideceğini kendisi belirlemeyi başardı, aynı şeyi meslektaşım Horst Seehofer için de diliyorum' dedi.