Altın Elma Türk Sanat Müziği Beste Yarışması Amasya Belediyesi`nin marka faaliyetlerinden biri. Bu yıl 14`üncüsü düzenlenen Altın Elma Türk Sanat Müziği Beste Yarışması Amasya için kelimenin tam manasıyla geleneksel hale geldi. Yarışmada her yıl çıtayı biraz daha yukarıya taşıyan belediye, TRT ile işbirliğiyle önemli bir hizmete imza atıyor.

TRT Türk Sanat Müziği Repertuarı`nı geliştirmek, bestecileri ve söz yazarlarını nitelikli yeni eserler vermeye teşvik etmek, eserlerinin tanıtılmasına katkıda bulunmak ve yeni bestecilerin yetişmesini sağlamak amacıyla düzenlenen Altın Elma Yarışmasına Türkiye`nin hemen her bölgesinden bestekârlar katılıyor. Bu yıl 14`üncüsü düzenlenen etkinliğe 178 yarışmacı 500 eseriyle iştirak etti.

28 Eylül Cuma gününün akşamında Amasya Belediyesi Kültür Merkezi`nde düzenlenen final programın davetlileri arasında yer aldık ve böylelikle okumakta olduğunuz yazı ortaya çıkmış oldu.

`height=

ALTIN ELMA Ü LKEMİZİN EN PRESTİJLİ BESTE YARIŞMASI

Bu yıl 14`üncüsü gerçekleşerek kelimenin tam manasıyla geleneksel bir hüviyet kazanan Altın Elma Beste Yarışması, Amasya Belediyesi ve TRT tarafından ortaklaşa tertip ediliyor.

14`üncü Altın Elma Türk Sanat Müziği Beste Yarışması önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da TRT tarafından canlı olarak izleyicilere ulaştırıldı.

Programa Amasya Vali Dr. Osman Varol, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Nihat Ergün, Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Başkan Yardımcısı Osman Akbaş, Başkan Yardımcısı Mehmet Dümen, İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Çıttır, Amasya Ü niversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, TRT Genel Müdür Yardımcısı Osman Urgun, TRT Radyo Dairesi Başkanı Ahmet Akçakaya ile birlikte Türk Sanat Müziğinin birbirinden kıymetli sanatçıları ve müzikseverler yoğun ilgi gösterdi.

AMASYA`DAN OŞ`A GÖNÜ L KÖPRÜ SÜ

Amasya Belediyesi ata yadigârı topraklarla ünsiyetini devam ettiriyor. Bu bağlamda Kırgızıstan`ın Oş şehri ile kardeşlik tesis edilerek iki kadim şehir arasında gönül köprüleri kurulmuş. Kırgızistan`daki kardeş şehrimiz Oş, Amasya`yı 14. Altın Elma`nın final programında da yalnız bırakmadı. Oş Belediye Meclis Başkanı Osmonov Zharparbek, Kırgızistan SDPK Parti Başkanı Saliyeva Aygül, Mekenim Kırgızistan Parti Ü yesi Kamalov Aybek, Kırgızistan Birol Parti Millet Vekilleri Arzıyev Esen ve Turdubay Ulu Akıl Kırgızistan Partisi Millet Vekili Kultaeva Gülşarkan ve Oş Belediye Meclis Başkan Yardımcısı Amanillaev Suerbek, Amasya Belediyesi Kültür Merkezi`ndeki programa katılan zatlardı.

BELEDİYE BAŞKANI CAFER ÖZDEMİR: SANAT MÜ ZİĞİMİZE GÜ ZEL ESERLER KAZANDIRIYORUZ

Ekibiyle birlikte Amasya`ya 9 yıldır hamle çapında hizmetler üretmeye devam etmekte olan Belediye Başkanı Cafer Özdemir, programın açılış konuşmasında Türkiye`nin en uzun soluklu ve en prestijli beste yarışması olma özelliğini taşıyan Altın Elma Türk Sanat Müziği Beste Yarışması ile sanat müziğine birbirinden güzel yeni eserler kazandıracak olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

`height=

JÜ RİYİ Ü LKEMİZİN ÖNDE GELEN SANATKÂ RLARI OLUŞTURDU

Şehzadeler şehri Amasya asırlar boyunca Müslüman-Türk irfanına çok önemli sanatkârlar armağan etti. Benzer bir üretkenliğe günümüzde de ayne`l-yakî n şahit oluyoruz. Yarışmanın final programının Jüri Başkanlığını, aynı zamanda Yarışma Koordinatörü olan Belediye Başkan Yardımcısı, bestekâr Osman Akbaş üstlendi. Mehmet Yurdakul, Prof. Dr. A. Hakkı Turabi, Dr. Hüsamettin Olgun, Kutlu Payaslı, Mahmut Oğul, Sadun Aksüt, Ayşe Taş ve Zekai Tunca Jüri Heyetini teşkil eden isimlerdi.

Jüride yer alan ustalardan Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi`nin, Kutlu Payaslı`nın, Mahmut Oğul`un, Sadû n Aksüt`ün ve Dr. Hüsamettin Olgun`un Amasyalı olduklarını belirtmekte fayda mülahaza ediyorum.

Yurt içinde ve yurt dışında pek çok icralarda bulunan kanun ve ses sanatçısı Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi için ayrı bir paragraf açalım. Amasya Gümüşhacıköylü olan üstad bir yandan Ana Bilim Dalı Başkanı olduğu Marmara Ü niversitesi Türk Din Musikisi bölümündeki akademik hizmetleriyle, diğer yandan da icraları ve yeni besteleriyle musikimize hizmet ediyor. Turabi İlahiler, Şifanağme ve Saz-ı Dil, Turabi`nin gönlünün dil olduğu eserlerinden evvelemirde aklıma gelenlerini oluşturuyor. Turabi Hoca`nın, Farabi`nin Kitâbü`l-Mû sik`al-Kebî r üzerindeki çalışmasını bitirmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu platformda önümüzdeki haftalarda Ahmet Hakkı Turabi Hocayla yapacağımız mülakatları paylaşıyor olacağız biiznillah.

ALTIN ELMA`DA BİRİNCİLİĞİ GÖKSEL BAKTAGİR`İN 'BEN SANA Â ŞIK OLDUM' ADLI ESERİ ALDI

Jüri üyelerinin değerlendirmeleri sonucunda 14. Altın Elma Beste Yarışması`nda birinciliği bestesi Göksel Baktagir, güftesi Hüseyin Balkancı`ya ait 'Ben sana âşık oldum' adlı eser ikinciliği bestesi Salih Berkmen, güftesi Vedat Fidanboy`a ait 'Şarkımda ahenk, güllerde renksin' adlı çalışma üçüncülüğü ise bestesi Abdullah Kantar, güftesi Hüseyin Balkancı`ya ait 'Söz demiştin tez zamanda evdeyim' adlı çalışma elde etti. Bestekârlar ödüllerini sırasıyla Vali Dr. Osman Varol, Belediye Başkanı Cafer Özdemir ve TRT Genel Müdür Yardımcısı Osman Urgun`un ellerinden aldı.

`height=

AMASYA`DAN TRT MUSİKİ REPERTUARINA KATKI

Duayen sunucu Yasemin Pamukçu`nun görev aldığı gecede finale kalan 10 eseri, TRT sanatçıları Tuğçe Pala, Alp Arslan, Nusret Yılmaz, Seda Gökkadar ve Burcu Göktürk seslendirdi.

Amasya Belediyesi 14 yıldır düzenlediği Altın Elma TSM Beste Yarışmalarıyla TRT`ye önemli katkılar temin ediyor. Böylelikle TRT`nin repertuarı genişliyor. Sadece son yarışma özelinde söyleyecek olursak TRT`nin musiki repertuarına 49 yeni eser kazandırıldı.

AMASYA BELEDİYESİ`NDEN ÖNEMLİ KÜ LTÜ R HİZMETLERİ

Amasya Belediyesi, bestekâr başkan yardımcısı Osman Akbaş eliyle 9 yıldır tarihi şehre önemli hizmetler kazandırmaya devam ediyor. Bu meyanda geçtiğimiz yıl belediye, birbirinden âlâ 100 kültür etkinliğine ve kalıcı esere imza atıldı. Söz konusu 100 hizmetin içerisinde Amasya Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi gibi kalıcı eserler de göze çarpıyor.

1 Eylül 2018 Cumartesi günü açılışı yapılan Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi`ni bir kez daha ziyaret etme imkânımız oldu. Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Osman Akbaş`ın değerli refakatçiliğinde temâşâ ettiğimiz müzeyi Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, TRT Genel Müdür Yardımcısı Osman Urgun ve TRT Radyo Dairesi Başkanı Ahmet Akçakaya ile birlikte gezdik. Müzenin 30 gün içerisinde şehre 20 bin kişiyi çekmiş olmasını memnuniyetle öğrendiğimizi ifade etmek isterim.

`height=

ALTIN ELMA BESTE YARIŞMASI Ü LKE ÇAPINDA MARKA HALİNE GELDİ

Yazımızın giriş paragrafında arz ettiğimiz üzere Amasya Altın Elma Beste Yarışması Amasya Belediyesi`nin marka hizmetlerinden biri haline geldi. Mezkû r etkinlik, Amasya`nın kültür sanat havzası halini gelmesine ilave katma değerler üretiyor. Yarışma bir taraftan yeni eserlerin, bestelerin, güftelerin ortaya çıkmasına zemin teşkil ederken diğer taraftan da TRT repertuarına kaynak oluyor. Yılda bir defa da olsa Anadolu`ya ses, renk, ahenk ve bir adım öte mânâ katan söz ustalarının kadim şehir Amasya`da bir araya gelmesi de ayrı bir kazanım olsa gerek.

Gecede sadece Altın Elmalar değil aynı zamanda Amasya elmaları da yeni sahiplerini buldu. Program sonunda sahneden elma kasalarının bulunduğu alana gidinceye kadar 4-5 kasa elmanın tükendiğini gördük! 

BEN SANA Â ŞIK OLDUM

Yazımızı, Göksel Baktagir`in 14. Altın Elma TSM Yarışmasına damgasını vuran Nihavend makamındaki bestesiyle nihayete erdirelim:

Ben sana âşık oldum hem de deliler gibi

Mû cize bekler gibi bekliyorum sevmeni

Bıktım, usandım demem bir ömür sürse ama

Yarın belki geçolur, sen bugünden sev beni

Bakarsın karakedi kullar girer araya

Kıskanıp açılmayan fallar girer araya

Çıkışları bağlanmış yollar girer araya

Yarın belki geçolur, sen bugünden sev beni