Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB), ABD vatandaşı olan bir Wall Street Journal çalışanını casusluk yaptığı şüphesiyle Yekaterinburg kentinde gözaltına aldığı belirtildi.  Aslen SSCB asıllı olan gazeteci Amerika'nın köklü gazetelerinden Wall Street Journal'in muhabirliğini yapıyordu. En son Soğuk Savaş yıllarında ABD'li bir gazeteci gözaltına alınmıştı.

FSB’den yapılan açıklamada, “Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin Moskova bürosunda çalışmakta olan ABD vatandaşı Evan Gerşkoviç’in yasadışı faaliyetleri, Amerikan hükümeti için casusluk yaptığı şüphesiyle durdurulmuştur” denildi.

FSB yetkilileri, WSJ muhabiri Gerşkoviç’in, ‘ABD tarafının direktiflerini yerine getirerek bir Rus savunma sanayii şirketinin faaliyetleriyle ilgili devlet sırrı kapsamına giren bilgiler toplamaya çalıştığının belirlendiğini’ kaydetti.
WSJ muhabirinin, söz konusu gizli bilgileri elde etmeye çalıştığı sırada Yekaterinburg’da yakalandığı belirtildi.

Hakkında Rusya Ceza Kanunu’nun casuslukla ilgili 267. maddesi üstünden dava açıldığı belirtilen ABD vatandaşı muhabir, suçlu bulunması hâlinde 20 yıla kadar hapis cezası alabilir.

Fransız AFP haber ajansı, WSJ için çalışmaya başlamadan önce Gerşkoviç’in AFP’nin Moskova bürosunda çalıştığını yazıyor. 31 yaşındaki Gerşkoviç’in daha önce de The Moscow Times gazetesi için muhabirlik yaptığı belirtiliyor. ABD vatandaşı olan Gerşkoviç’in ailesinin kökleriyse SSCB’ye dayanıyor. (İTTİFAK-AA)

Editör: İlker Alpkaya