Allahü Teâlâ, Kur`an-ı Kerim`de ana babaya hürmet edilmesini emretmiştir. Allahü Teâlâ emretmiş olmasaydı bile, akıllı kimsenin onlara hürmet edileceğini bilmesi ve haklarına riayet etmesi icap ederdi. Hâlbuki Allahü Teala, ana babaya iyiliği Tevrat, İncil, Zebur ve Kur`an-ı Kerim`de emir buyurmuştur.

Peygamberlerinin hepsine de ana baba haklarına riayet etmelerini emir buyurmuş ve rızasının onların rızasında olduğunu, gadabının da onların gadablanmasında olduğunu bildirmiştir. Ayetlerde üçşey üçşeyle beraber zikredilmiştir. Biri olmadan Allahü Teala diğerini de kabul etmez. Nisa Suresinin, 77. Ayet-i Kerimesinde 'Namazı dosdoğru (adab ve erkânına riayet ederek) kılınız ve zekâtı veriniz.' buyrulmuştur. Bir kimse namaz kılsa fakat zekât vermese onun namazının sevabı olmaz. 

Nisa suresinin, 59. Ayet-i Kerimesinde 'Allah`a ve resulüne itaat ediniz.' buyrulmuştur. Allah`a itaat edip resulüne itaat etmeyenin Allah`a itaati kabul olunmaz. Lokman suresinin 14. Ayet-i Kerimesinde 'Bana ve ana babana şükret' buyrulmuştur. Allâhü Teâlâ`ya şükredip ana babasına şükretmeyenin Allah`a şükrü kabul olunmaz. Ana babasını razı eden Allahü Teala`yı razı etmiş olur. Onları öfkelendiren Allahü Teala`yı gadablandırmış olur. 

Ana babasından biri veya her ikisi ihtiyarlar da onlara iyilik yapıp razı etmezse cehenneme girer, Allahü Teâlâ da onu rahmetinden uzaklaştırır. Tabiinden bir zat şöyle demiştir: 'Ana babasına günde beş defa dua eden kimse onların hakkını ödemiş olur. Çünkü Allahü Teala Lokman Suresinin 14. Ayetinde 'Bana ve ana babana şükret. Dönüş ancak banadır.' buyurmuştur. Allahü Teâlâ`ya şükür, günde beş defa namaz kılmaktır. Bunun gibi ana babaya şükür de günde beş defa onlar için dua etmektir.' (Tenbî hü`l-Gâfilî n)