MEHMET POYRAZ/ittifakgazetesi.com

1975 yılında dijital kameralar hayatımıza girdiğinde analoglar öyle etkilenmemişti. Uzunca bir süre popüler olmaya devam eden analog fotoğraf makineleri 2000’li yılların başında cep telefonuna kameralar yerleştirilmesiyle kendisine olan talebin azalmasına neden oldu.

ANALOG FİLM CANLANIYOR

Analog fotoğraf makinesi üreticileri çoktan üretimlerini durdururken film üreticileri de sonlandırma kararını verir. Onlarca yıl hayatımızda yer alan ve önce dijital kameraların iyice yaygınlaşmaya başlaması, ardından kullanması zorunluluk haline cep telefonlarında yer alışıyla beraber analog fotoğraf makinesi ömrünü tamamladı derken tekrar canlandığı fark ediliyor.

ÖĞRENCİLER GÖZDE MÜŞTERİLER

Bir müddet üretilmeyen analog fotoğraf filmleri 2019 yılında tekrar üretim bandına girdi. Buna sebep ise gençlerin bu alana yönelmesi diyor sektördekiler. Bu arada fotoğrafçılık bölümü öğrencileri analog fotoğraf filmlerinin en gözde müşterilerinden. Özellikle İstanbul ve Ankara’da filmlerin banyosunun yapıldığı laboratuvarlar hâlâ mevcut. Meraklısı ve öğrencisi buralarda “tab” dediğimiz banyo ve kâğıda baskı işini yaptırmaktadır.

ESKİYE GÖRE FİYATLAR YÜKSEK

Avrupa’dan dahi film banyosu ve kâğıda baskı için siparişlerin geldiği de sektörle ilgili bilgiler arasında. Geçmiş yıllardaki ücretleriyle kıyasladığımızda analog fotoğraf fiyatlarının pek öyle uygun olmadığı da dikkat çekiyor. Örneğin bir adet analog fotoğraf makinesi filmi şu an 350-400 TL civarında. Kâğıda baskı adedi ise 5-7 TL arasında. Bu fiyatları söyleyen sektör esnafı, ücretlendirmeyi malzemenin depoda stokta olmasından dolayı yaptığını da özellikle belirtiyor. Yeni malzeme siparişi vermesi halinde fiyatları da artacak kuşkusuz diyor. (İTTİFAK)

Editör: Mehmet Poyraz