`height=

Toronto Raptors, Golden State Warriors`u 4-2 yenerek şampiyon olmanın tadını çıkaramadan NBA`de gündem değişti. Merakla beklenen takas gerçekleşti ve Anthony Davis, Los Angeles Lakers oyuncusu oldu. Mor beyazlılar Davis karşılığında Pelicans`a Lonzo Ball, Brandon Ingram ve Josh Hart ile birlikte biri 2019 4. sıra olmak üzere 3 draft hakkını gönderdi. Lakers böylece geçen bu yıldan bu yana çaba gösterdiği LeBron James-Anthony Davis birlikteliğini gerçekleştirmiş oldu. 93 doğumlu basketbolcu 2.08 boyunda olmasına rağmen dripling yapabilen, kendi şutunu yaratabilen, hem içerinde hem de dışarıdan skor yapabilen, aynı zamanda ligin en iyi savunma yapan uzunlarından biri. Bütün bu özelliklerine ilave olarak yüksek ego taşımaması ve takım oyununa uyumlu yapısı LeBron James`le iyi ikili olabileceğinin işareti. Lakers taraftarları Magic Johnson-Kareem Abdul Jabbar, Kobe Bryant-Shaquille O`Neal`ın ardından bir diğer efsane ikiliyi bulmanın sevincini şimdiden yaşamaya başladı.  

Lakers sezon içinde almak istedi

`height=

Şimdi bu takasın hikâyesine göz atalım. Her şey geçen sezon ortasında Anthony Davis`in menajerini değiştirerek Rich Paul ile anlaşması ile başladı. Aynı zamanda LeBron James`ın de menajerliğini yapan Paul`le çalışma kararının ardından Anthony Davis takımı New Orleans Pelicans`tan takasını istedi. Bu isteğin ardından Lakers söylentileri çıktı, Pelicans kulübü Lakers`ı oyuncusunu ayartmakla suçladı ve Davis`i takımda tutacağını açıkladı. Ancak 26 yaşındaki basketbolcuyu kalmaya ikna edemeyen Pelicans istemese de takas için görüşmelere başladı. Lakers draft hakları ve LeBron dışında kalan takımları bütün gençleri masaya koysa da bu New Orleans Pelicans`ın katı tutumunu aşamadı ve takas sezon sonuna kaldı. Bu durum Lakers açısından büyük bir riski de beraberinde getirdi. Yakın zamanda büyük bir takas yaptığı için NBA kuralları gereği sezon ortasında takasa giremeyen Celtics`in sezon sonunda kısıtlaması kalkıyordu. Celtics genel menajeri Danny Aİnge 208`lik uzun forvet için istekli olduğunu ve cömert bir teklifle Pelicans`ın kapısını çalacağını belirtti. Davis için bir diğer talip olan Knicks sezonu en kötü dereceyle bitirdiği için 2019 draftının 1. sırası için en şanslı aday konumundaydı. New York ekibi bu hakkı elde etmesi durumunda Anthony Davis için Pelicans`a göndermeye hazır olduğunu belirtti. Bu LeBron potansiyeline sahip Zion Williamson`un Pelicans olması demekti.

Draft kurası Knicks`i devre dışı bıraktı

Ancak kader Knicks`in planlarını bozdu ve 1. sıra kura çekimi sonucu Pelicans`ın oldu. Draftta 3. Sıra hakkını elde eden Knicks böylece Anthony Davis yarışında bir adım geride kaldı. İyi bir genççekirdeğe sahip Lakers draftta 4. sırayı elde edince potansiyelli gençler ve bir tanesi bu senenin 4. sıra draft hakkı olmak üzere geleceğe dönük draft hakları ile Lakers`ın teklifi cazip hale geldi. Diğer taraftan Kyrie Irwing`in Boston Celtics`ten ayrılma kararı vermesi Celtics`in ikilem yaşamasına neden oldu. All star oyun kurucunun kaybı yanında Jason Tatum veya Jaylen Brown gibi gençleri Davis için takaslamak bütün planını Irwing-Davis ikilisi üzerine kuran Danny Ainge için verilmesi zor bir karardı.

Davis, Celtics`i istemedi

İşte burada devreye Anthony Davis girdi ve Celtics bir anlamda devre dışı kaldı. 208 boyundaki uzun forvetin menajeri Rich Paul Sports Illustrateda verdiği röportajda, 2020`de serbest kalacak basketbolcunun Celtics`de oynamak istemediğini bu takasın gerçekleşmesi halinde kontrat şartlarına uyarak bir sene orada oynayacağını ancak bunun bir senelik bir birliktelik olduğunun bilinmesi gerektiğini belirtti. Menajer Paul, bu durumu Celtics yöneticilerine de bu açıklıkta söylediğini belirtti. Bu açıklama karşısında Boston ekibinin geri adım atmaktan başka çaresi kalmadı ve Anthony Davis için adeta yanıp tutuşan Lakers, Lonzo Ball, Brandon Ingram ve 2019 4. sıra draft hakkından oluşan teklifine Josh Hart ve gelecek yıllara ait 2 draft hakkı daha ekleyerek New Orleans Pelicans yönetimini ikna etti. Bu takasın ardından az sayıda oyuncusu kalan Lakers oyun kurucu başta olmak üzere yan parçalarla kadroyu netleştirecek. Mor beyazlılar LeBron ve Anthony Davis gibi iki büyük yıldıza sahip olmanın avantajıyla kadro kurmakta zorlanmayacaktır.  

Final serisi yeni sezonun dengelerini değiştirdi

Gelelim sezonun bitiş hikâyesine. Son beş yılın finalisti, dört yılın şampiyonu Golden State Warriors`u 4-2 mağlup eden Toronto Raptors NBA tarihinde şampiyon olan ilk Kanada ekibi oldu. Sakatlıklarla hatırlanacak seri sonucu sadece şampiyon değişmedi, önümüzdeki sezonun güçdengelerini de değişti. Hem Kevin Durant`ın, hem de Klay Thompson`un sakatlanarak yaklaşık 1 sene sahalardan uzak olacak olması Golden State`in planlarını tümden değiştirdi. Kevin Durant`ın opsiyonunu kullanarak takımdan ayrılması bekleniyor olsa da Klay Thompson`un yeni sözleşme imzalamaya   sıcaktı. Şimdi Golden State iki yıldızı takımda kalma kararı verse bile onlarsız bir takım planlaması yapmak zorunda. Gelelim yeniden şampiyonluk yarışı içinde olmak isteyen Los Angeles ve New York gibi büyük pazarların takımları Lakers, Clippers, Nets veya Knicks`in durumuna. Sabırsızlıkla sezonun tamamlanmasını bekleyen bu dörtlünün planı serbest kalması beklenen Kevin Durant ve Kawhi Leonard`dan birini alıp yan parçalarla iddialı bir takım oluşturmak veya Anthony Davis`i takasla takıma dahil etmekti. Davis takasını gerçekleştiren Lakers amacına ulaşırken diğerleri başka alternatiflere yönelmek zorunda. 

Kawhi ayrılmaz, Durant`ı alan  bir sene bekleyecek!

Serinin dördüncü maçında aşil tandonundan sakatlanan Kevin Durant en iyi olasılıkla 300 gün parkelerden uzak kalacak. Bu sezonu kaçırması demek. Bir sene oynatmayacağı oyuncuya maksimum kontrat verme riskini Lakers almaz, onlara hemen katkı yapacak yıldız lazım. Knicks veya Clippers ellerinde gençbir çekirdek kadro bulunduğu için alır. Ancak bu kararı veren takım önümüzdeki sene şampiyonluk yarışının dışında kalma riskini göz almalı. Toronto`ya çok da istekli olmadığı bir takasla giden ve Los Angeles takımlarından birinde oynamak istediğini belirten Kawhi Leonard için favori Clippers`dı. Ancak Lakers bu yarışta geride kalmaya niyetli olmadığını LeBron James`ı playofflar sırasında Kanada`ya gönderip, all star forvetle bir görüşme yaptırarak göstermişti. Bu rekabette kazananın kim olacağı tartışılırken Toronto`nun beklenmeyen şampiyonluğu ortaya bambaşka bir resim çıkardı. İki önemli yıldızını kaybeden Golden State önümüzdeki yıl mutlak favori değil. Şampiyon olmanın özgüveniyle ve oturmuş kadrosuyla Toronto ligin zirvesi için rakiplerine oranla bir adım öne geçti. Bu ortamda Toronto ile kısa süreli bir sözleşme Leonard için hiçfena bir seçenek olmaz. Ben Kawhi Leonard`ın Los Angeles hasretini bir süre daha öteleyeceğini ve şampiyonluk yüzüğü sayısını artırma yoluna gideceğini düşünüyorum.

Süperstarlar için yapılan planların sekteye uğramasının etkileri neler olur?

Bu durum serbest oyuncu statüsündeki diğer önemli oyunculara yarar. Jimmy Buttler, Kyrie Irwing, Kris Middleton ve Kemba Walker umduğunun üstünde kontratlar elde edebilir. Yeterli maaş boşluğu olan Knicks, Nets ve Clippers için yeni hedef bu isimler olabilir. Celtics`le devam etmeye sıcak bakmayan Kyrie Irwing için favori olan New York takımları. Oyuncuya yakın kaynaklardan sızan bilgiler Irwing`in Nets ile anlaşmak üzere olduğu yönünde. Ancak Knicks ihtimali hatta Los Angeles Lakers`da yeniden LeBron James ile bir araya gelmeleri olasılığı göz ardı edilmemeli. Diğer isimlerin takımdan ayrılıp ayrılmayacakları net değil. Mevcut takımlarıyla devam edebilirler, daha iyi bir teklifle takım da değiştirebilirler. Draftın ardından takımların yeni sezon planı biraz daha netleşeceği için Buttler, Middleton ve Walker`ın izleyeceği rota belli olacaktır.

Rockets takımı takasa açtı

Yeni sezonu etkileyecek bir diğer olay da Houston Rockets`ın James Harden dışında bütün oyuncularını takas edebileceğini açıklaması oldu. Bu isimler arasında yer alan Chris Paul eğer doğru takıma giderse şampiyonluğun seyrini değiştirebilecek bir isim. 34 yaşına geldi, yılda 44 milyon doları bulan yüksek bir kontratı var, sakatlıklar nedeniyle son iki sezonu formda geçirmedi ama hala ligin en iyi oyun kurucularından biri. Lider özelliğe sahip, takım oyununa uyumlu, gerektiğinde skoru üstlenen, gerektiğinde asistleriyle takım arkadaşlarını oyuna sokan, iyi savunma yapabilen bir isim örneğin Gordon Hayward merkezli bir takasla Celtics`e gitse her iki taraf da istediğini alır. Paul asist özelliğiyle Jason Tatum ve Jayen Brown gibi gençleri ve Al Horford gibi bir deneyimi ismi besleyerek Celtics için ideal parça olur. Takım iyi savunma yaptığı için daha az yıpranır. Gordon Hayward ise 3/4 oynayabilmesi ve Harden oyunda olmadığı anlarda skoru sırtlanacak olması dolayısıyla Houston için şahane ekleme olur. Bakalım Rockets, Chris Paul için arzuladığı teklifi bulabilecek mi?