Bursa Nilüfer Antika Pazarı İstanbul Feriköy ve Ankara Ayrancı pazarlarından sonra ülkemizin en önemli antika, sanat eseri ve tarihi eser-obje satış mekânlarından biri. Her ayın üçüncü Pazar günü kurulmakta olan pazarı Hattat Mahmut Şahin ve Hattat Ali Özden ile birlikte ziyaret ettik.

`height=

Pazarın nitelikli tezgâhlarının sahiplerinden duayen gazeteci, koleksiyoner İrfan Altıkardeş üstad ile ve ebru ustası Mine Tülek Hanım`la hasbihal ettik. Söz konusu mülakatları Mayıs ayı içerisinde İttifak gazete ve portalımızda yayınlayacağız inşallah.

`height=

Eski yeni hat sanatı eserlerinden ebru levhalarına, ipek halıdan abajurlara, efemera ürünlerinden eski kılıçve yatağanlara, Osmanlı tekstil ürünlerinden birbirinden değerli usta işi tesbih çeşitlerine kadar hemen her ilgi alanında herkese ve her keseye hitap eden kıymetli ürünlerin satılmakta olduğu Nilüfer Antika Pazarı`nda pazarın kurucusu ve dernek Başkanı Erdal Sadıçile sohbet ettik.

Erdal Bey sizi tanıyabilir miyiz?

Erdal Sadıç1968 Bursa doğumluyum. Evliyim, üççocuk babasıyım. Bursa`da yaşıyorum. Antikacılık yapıyorum. Bursa Antikacılar ve Antika Sevenler Derneği Bursa Nilüfer Antika Pazarı`nın kurucu başkanıyım.

Antika merakı gönlünüze nasıl düştü?

Antika işlerine 15 yaşında başladım ve hâlâ da devam etmekteyim. Antika sevdam büyüklerimden geliyor. Büyüklerim de bu işi yapıyorlardı.

Kimler mesela?

Babam, dedem, amcalarım; Ve onların bu işi yapmaları ve hizmetten, işten mutlu olduklarını görmem beni buraya yöneltti. Ve Böylelikle antika işi yaparsam mutlu olacağıma inandım. İyi ki de büyüklerimden bu işi öğrenmişim. Çok meraklı ve çok azimli başladım bu mesleğe ve kısa süre içinde tecrübe kazandım. Çünkü çok seviyordum yaptığım işi.

Antika sevdadır;

Antika bir sevgidir, bir mutluluktur, bazen öyle bir an gelir ki antikada ticaret unutulur, maddiyat unutulur, insanın aklına gelmez. Ve o sevdiğiniz antika ürününü alıp sizin olmasını istersiniz, ona sırf bakmak, seyretmek için;

`height=

Antika oldukça geniş bir vadi. Bu alanda siz hangi vadidesiniz?

Osmanlı tekstil giysileri ve örtüleri ilgi alanım. Bu alanda söz sahibi olabilmek için yörelerimizin giysi kültürüne hâkim olmak gerekir. Bu alanda çalışıyor olmaktan mutluyum. Mesleğe başladığım için çok mutluyum. Zaten bu işi yapmamış, sevmemiş olsaydım Türkiye`de üçüncü Bursa`da ilk olan Bursa Nilüfer Antika Pazarı daha çok uzun yıllar Bursa`da kurulamazdı. Ben dernek başkanı olarak çok emek verdim ve iyi ki de emek vermişim, mutluyum, huzurluyum.

Bursa eski bir şehir. Osmanlı ya başkentlik etmiş bir güzel kent. Bu bağlamda bizlere ecdadımızdan miras kalan sanat, estetik ve antika eserlere ne kadar sahip çıkabiliyoruz?

Bursa gerçekten çok güzel bir şehir. Tarihiyle, doğasıyla, bulunduğu konumuyla Bursa`ya da, Bursa`nın antikasına da sahip çıkmaya gayret ediyoruz. Bursa milletvekillerimizin, valimizin, kaymakamlarımızın, belediye başkanlarımızın Bursa`ya, antikaya, sanata, kültür değerlerimize sahip çıktıklarını görmek büyük bahtiyarlık. Böylelikle el ve gönül birliğiyle Bursa tarih ve medeniyetimize çok güzel şeyler katmaya devam edecektir.

Bursa da ne kadar antikacı var?

Bursa, 100`den fazla antikacıya ev sahipliği yapıyor.

Bursa derken merkezi mi kast ediyorsunuz?

Bunların bazıları Bursa merkezde bulunan antikacılar. Bazıları ilçelerde bulunuyor. Bu sayıya dahil olmayan bir de seyyar antikacılarımız var.

Derneğiniz nasıl kuruldu? Hizmetleriniz nelerdir?

Derneğimizi 2015 yılında Bursa`da bulunan antikacı arkadaşlarla birlikte kurduk. O günden beri derneğimizin ve Bursa Nilüfer Antika Pazarı`nın kuruculuğunu ve başkanlığını üstlendim. Derneğimiz kurulduktan hemen sonra antikacı ve antika sevenlere nasıl hizmet verebiliriz diye yola çıktık ve kısa süre içinde antika pazarımız gördüğünüz hüviyetini kazandı.

Dernekler faaliyetsiz olmaz! Bursa`da faaliyetlerimizi devamlı olarak sürdürüyoruz. Bu bağlamda antikacı ve antika sevenlerin faydalanacağı etkinlikler düzenliyoruz. Antika pazarımızdan hariçher yıl antika sokağı diye adlandırdığımız 10 günlük etkinlikler düzenliyoruz, bundan hem antikacılar ve antika sevenler memnun kalıyor. Derneğimiz her sene belirli aylarda ayda iki defa antika mezatları düzenliyor.

Dernek olarak antika sevenler ve antikacı arkadaşlarımızın faydalanacağı etkinliklerde de yer alıyoruz, yardım mezatları düzenliyoruz, ilerleyen zamanlarda Bursa`da çok geniş kapsamlı müzayedeler yapmayı planlıyoruz.

`height=

Nilüfer Antika Pazarı nasıl gündeme geldi? Kuruluş sürecini anlatır mısınız?

Bursa`da yıllar öncesinden çok kişinin dile getirdiği ama kimsenin ne yapabileceği ne de yapmaya cesaret edemediği bir pazardan söz ediyoruz. Bursa`nın antika pazarı ihtiyacı senelerce hep konuşuldu, yazıldı, çizildi, fakat hiçbir zaman yapılamadı. Ta ki biz ve arkadaşlarımız bu işe el atana kadar.

Onursal başkanım` dediğim Ü nal Sezer ağabeyimle birlikte bu işi yapmaya niyetlendik. İlk önce derneğimizi kurduk ve Bursa`da nerede antika pazarı kurabiliriz?`in peşinden gitti. Hesaplar yaptık ve bu pazarın Bursa`nın merkez ilçesi Nilüfer`de uygun olacağını kararlaştırdık. Nilüfer Belediyesi ile görüşmelere başladık. Ve böylelikle şu anda pazarın orta yerinde sizinle mülakat yapmakta olduğumuz yer için Nilüfer eski belediye başkanı Mustafa Bozbey Bey`le anlaşmaya vardık.

Pazarınızda ne türden antika, ikinci el eşyalar satışa sunuluyor?

Pazarımızda evvelemirde Osmanlı dönemi eşyaları, Cumhuriyet dönemi başlarına tarihlenen eşyalar ile birlikte ortalama 40-50 yıllık eşyalar satışa arz ediliyor. Bunların yanında bir de el sanatları eşyaları, sanat eserleri satışa konu ediliyor.

`height=

Pazar esnafı nerelerden, hangi şehirlerden geliyor?

Antika pazarımıza Türkiye`nin birçok şehrinden, ilçelerinden, hatta yurt dışından katılım söz konusu. Bahsettiğim yerlerden hem antikacılar geliyor hem de antika sevdalıları;

İlk başta Ankara, İstanbul, İzmir, Konya, Eskişehir, Balıkesir ve Antalya illerinden satıcılar gelip tezgah açıyordu. Daha sonra memnuniyetlerinden hemen her tarafta konuşulunca pek çok yerden esnaf pazarımıza gelmeye başladı.

Pazarı nasıl denetliyorsunuz? Pazarda satılan antika eşyalar, el yazmaları, ipek kilimler ne kadar güvenilir?

Pazarımızda satılan ürünlerin güvenirliliğini şu şekilde denetliyoruz. Burada bir otokontrol sistemi var. Ayrıca pazarda çok ciddi ve disiplinli kurallar ortaya koyduk. Pazarımızda tezgâh açan tüm antikacı arkadaşlar bunları bilir. Ve hiçkimse asla ve asla yeni ürünü eski diye satamaz.

Böyle bir şey pazarımızda bugüne kadar olmadı. Muhalfarz böyle bir şey vaki olsa mağdur durumdaki alıcı bize ulaşır ulaşmaz sorununu çözeriz. Böylelikle misafirimiz ücretini geri alır ve söz konusu esnafı pazarımızdan men ederek pazarda bir daha tezgâh açmasını engelleriz. Zaten pazar sözleşmelerimizde tüm alış veriş kuralları açık bir şekilde yazılıdır.

Pazar kurulduğu zamanlarda günde 20 ile 30 defa anons yaptırıyoruz. Böylelikle ziyaretçilerimizin her türlü şikâyetlerini derneğimize iletmelerini temin ediyoruz.

Bizim olmazsa olmazımız misafirlerimizin gönül rahatlığı içerisinde alış verişlerini yapabilmelerini temin etmektir.

Sanatseverlerin pazarınıza gösterdiği ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Pazarımıza çok sayıda sanatsever geliyor. Sanatseverlerin hepsi ile olmasa bile görüşebildiklerimizle hasbihal etme imkânımız oluyor. Hemen hepsi Bursa`da böyle bir pazarın kurulmasından çok mutlu memnun olduklarını dile getiriyorlar. Ben de her zaman kendilerine şunu belirtiyorum: Pazarımızda hâlâ bir eksiğimiz, bizim gözümüzden kaçan herhangi bir durum olabilir. Memnuniyetleri dostlarına, şikâyetlerini bize iletmeleri istiyoruz. Ve her zaman yanlarında olduğumuzu da kendilerine belirtiyorum.

Alakanın artırılması için neler yapılabilir?

Aklımızda sürekli şu düşünce var: Pazarımıza nasıl daha çok ziyaretçi, sanatseverler getirebiliriz. Bu güne kadar pazarla ilgili epeyce reklam yaptırdık. TV, radyo reklamlarıyla gazetelerde yer aldık. Broşür dağıttık. Bir de sosyal medyada pazarlama iletişimine ağırlık verdik.

Tüm bunlarla birlikte pazara yönelik ilgiliyi, alakayı hiçbir zaman yeterli bulmadık. Daha iyisini arzu ettik. Her ay pazarımızı ilk defa kuruyor, yeni baştan kuruyor gibi çalışıyoruz. İlk heyecanımız nasılsa aynı heyecanla çalışmalarımızı sürdürmeye kararlıyız.

Ayda bir antika pazarı yeterli mi sizce? Süresini artırmayı düşünüyor musunuz?

Ayda bir sefer, her ayın üçüncü pazarı kurulan Bursa Nilüfer Antika Pazarımız şu anda yeterli. İstanbul ve Ankara pazarları da var. Hem esnaf hem da sanatseverler bu şehirlere de gidiyor. Benim fikrimce ayda bir yeterli. Çünkü esnafımız pazar ayda bir olduğunda daha fazla ve zengin ürün çeşitleriyle tezgâh açma imkânını buluyor.

Pazar yerleriniz sabit mi? İsteyen her satıcı, antikacı gelip tezgâh kurabilir mi?

Pazarımızda hemen hemen tüm esnafların yerleri sabit olup bizlerde bilgileri mevcuttur.

Kaçesnaf oluyor ortalama?

Ortalama 230 ila 250 esnaf tezgâha açıyor. Bazıları iki tezgâh açıyor, beş tezgâh kuran esnafımız da var.

Esnafımız o ay gelemeyecekse bize bilgi verir, biz de bunları not alırız ve yeni tezgah açacak olan esnaflarımızla iletişim kurarız. Pazarımızda herkesin yeri vardır. Elini-kolunu sallayan gelip buraya kurulamaz. Pazarımızda o gün kim tezgâh açtıysa hepsi bizim bilgimiz dâhilindedir.

Antikacı esnafımızın sorunları nelerdir?

Antikacı esnafımızın pazarla ilgili çok bir sorunu yok, çok memnunlar, ben her pazar ortalama 50 esnafla kısa sohbetler eder, hal hatır sorar, işlerinin nasıl olduğunu takip etmeye çalışırım. Gördüğüm şu ki hemen herkesin işleri yolunda hamdolsun.

Sizin ilave etmek istediğiniz hususlar nelerdir?

Tüm antikacı esnafına ve antika sevenlere sanatseverlere, bu pazara bugüne kadar destek veren herkese sonsuz teşekkür eder, şükranlarımı sunarım.

Ayrıca size de göstermiş olduğunuz ilgi ve alakadan dolayı teşekkür ediyorum.

Ben de çok teşekkür ediyorum Erdal Bey.