Araştırma Görevlisi (Arş.Gör.) olmak için ilk etapta 'üniversitelerin kadro açması' şarttır.. Her üniversite, sınav açtığı bölümü, kontenjanları ve gerekli şartları internet sayfasında ve gazetelerde yayınlar.

Azami genel şartlar şunlardır:

a) ALES:  En az 70 almak gereklidir.

b) Yabancı Dil Sınavı:  En az 50 olması gerekir.

c) Bilim Sınavı:  Ü niversiteden üniversiteye göre değişiklik gösterir. Yazılı veya sözlü olabilir.

d) Mezuniyet Notu:  En az 60 olması gerekir.

e) Yaş:  35 yaşından gün almamış olmak gerekir.

Fakülteler/Müdürlükler,  her yıl ihtiyacı olan karoları belirleyerek Rektörlüğe yazılı olarak bildirir.  Rektör, YÖK`ün verdiği kadrolara göre 'dağıtımını' yapar, 'acil olanlara' öncelik verir ve 'yönetmeliklere uygun olarak' ilan verir.

Ü lkemizde 3 türlü Arş.Gör. alımı yapılmaktadır.

1/ 33/a`lı Arş.Gör.:  En istikrarlı kadrodur. Bu kadroya, çoğunlukla 'yüksek lisans yaparken' girilir. Ancak, 'alanda lisans mezunu' olmak ve alanda Y.lisans yapıyor olmak' şartı vardır. 33/a`lı Arş.Gör. yüksek lisansı bitirse de kadrosu yenilenir..Dr. eğitimine geçmesi sağlanır. Bitiminde Dr.Öğr.Ü y. veya Doç.    kadrosu açılır; Açılmazsa    'otomatikman 'Arş. Gör. Dr.' olunur. 33/a da 'sözleşme 2 yılda bir' yenilenir. Eğer 'yüz kızartıcı suç' işlenmezse yenilenme devam eder. 

2/ 50/d`li Arş.Gör.:  En istikrarsız ve güvencesiz kadrodur. Devlet üniversitelerinde 'lisansüstü eğitim süresince' (Y.lisans+ Dr.)    görev yapan kadrodur. Dr. unvanı alındığı gün yetişmiş akademisyenin görevi sonlanmaktadır.

İki    yazımda

(02.02.2019) 'YÖK ve 50. Mad. Araştırma Görevlileri kararı; '  https://www.internethaber.com/yok-ve-50-mad-arastirma-gorevlileri-karari-1228432y.htm

(16.04.2021) anlatmıştım. 'Ü niversite`de 50/d`li` Arş. Gör. Olmak, Dr. Sonrası İşsiz Kalmak` Demek!'

  https://www.enpolitik.com/universitede-50d-li-ars-gor-olmak-dr-sonrasi-issiz-kalmak-demek-makale,4867.html

  Hala, bu konuda bir ilerleme sağlanamamış, çözüm bulunamamıştır. Ancak, Dr. eğitimini bitiren adaylar, üniversitelerin Dr.Öğr.Ü y. veya (YDS`den geçmişlerse) Doç.`lik kadro ilanlarına başvurabilmektedirler;

3/ Öncelikli alan Arş.Gör.:  'YÖK-Gelecek Projesi' ile ilk kez 'öncelikli alanlarda akademisyen alımı' yapıldı,ancak nasıl gidiyor, basına yansımadığı için bilemiyoruz.

Bununla ilgili de yazmışım (19.10.2020) 'Öncelikli Alanlarda Akademisyenlik nasıl olacak?'

https://www.ittifakgazetesi.com/oncelikli-alanlarda-akademisyenlik-nasil-olacak-m2111.html

  Her 'yüksek lisans mezunu' ya da Dr. mezunu 'Arş.Gör. olacak' diye bir şart yoktur. Birçok insan, çeşitli vesilelerle dışarıdan lisansüstü çalışmalarını yürütmektedir. Ki, bir önceki yazıda belirtmiştik.

Sonuç: Bu, 3 ayrı kadrodaki Arş.Gör. akademisyenlerin, 'aynı odada oturduklarını, benzer işleri yaptıklarını, etkinlikler düzenlediklerini ve koşturduklarını bilirseniz' ne düşünürsünüz?

Prof. olup, diğer unvanlarla aradaki 'merdiveni atmak' kolay, önemli olan ülke için 'nitelikli insan yetiştirmek', zor olan bu!..

YÖK yetkililerini, 'empati yapmaya' davet ediyorum.