TEKNOFEST, dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali olarak Ankara Etimesgut Havalimanı’nda devam ediyor. Birçok savunma sanayi firmasının ürünlerini tanıttığı festivalde, BİTES Savunma firmasının geliştirdiği ‘Military Metaverse’ projesi de büyük ilgi topluyor. Bu proje sayesinde askeri tatbikatlar sanal ortamda gerçekleştirilerek hem maliyet hem de zaman tasarrufu sağlanması amaçlanıyor. Firma Genel Müdürü Uğur Çoşkun, projenin NATO’da demo ve sunumlarının yapıldığını İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine anlattı.

AYNI ANDA BİRDEN FAZLA KULLANICI ANTRENMAN YAPABİLİYOR

Çoşkun, “Military Metaverse” adını verdikleri askeri alanda oyun ve Metaverse teknolojilerinin kullanımına olanak sağlayan bir altyapı geliştirdiklerini söyledi. Bu altyapı sayesinde, bir aracın şoförü, kule operatörü, İnsansız Hava Aracı (İHA) operatörü, İHA pilotu ve bir helikopter pilotu gibi farklı rollerdeki kullanıcılar, aynı anda bir oyun senaryosuna katılıp beraber antrenman yapabiliyorlar. Çoşkun, bunun yanı sıra holografik sistemlerle de yeni nesil gözlükler aracılığıyla sistemlerin nasıl kullanılacağına dair pratik bilgiler sunabildiklerini belirtti.

“NATO’DA SUNUM YAPTIK, SIRADA İNGİLTERE VAR”

Çoşkun, Military Metaverse projesinin askeri alanda oyun ve Metaverse teknolojilerinin kullanımını sağlayan bir proje olduğunu söyledi. Bu proje kapsamında NATO’daki toplantılara katıldıklarını ve uluslararası firmalarla iş birliği içinde olduklarını ifade etti. “Farklı yerlerdeki kullanıcılar aynı anda savaş ortamına girip beraber iş birliği yaparak pratik ve egzersiz yapabiliyorlar. Bir operasyon öncesinde burada planlamaları birlikte çalışabilirlik ortamında test edip en uygun senaryoyu belirleyebiliyorlar. Bu konuda imkan veren bir altyapı üzerinde çalışıyoruz. Burada ilk prototiplerini insanlara deneyimletiyoruz. Geçen aralık ayında NATO’da ilk sunumlarımızı yaptık. Şimdi dünyada bunu ilk oluşturmayı hedefliyoruz. İki hafta sonra İngiltere’de de demolarımız ve sunumlarımız olacak” dedi.

AW019797_02

Dilipak: En büyük kıyamet alametlerinden biri de fıtratın bozulmasıdır Dilipak: En büyük kıyamet alametlerinden biri de fıtratın bozulmasıdır

“FARKLI KONUMLARDA BULUNAN KİŞİLER BERABER ÇALIŞABİLECEKLER”

Coşkun, sanal ortamda farklı senaryoların da oluşturulabileceğini söyledi. “Sinop, Kayseri, Diyarbakır gibi farklı yerlerden gelen kullanıcılar aynı tatbikat ortamında beraber görev yapabilecekler. Bir araya gelmelerine gerek kalmayacak. Farklı araç tiplerini kullanan, farklı rollerdeki kullanıcılar bir görevi birlikte yürütecekler. Bunun yanında lojistik sistemini de dahil etmek için çalışıyoruz. Çünkü lojistik sistemi de gerçekçi bir ortam yaratacak. Yani birinin lastiği patladığında en yakın lastik noktasından lastiğin gelmesini beklemesi, konvoyun güvenliği için bir ekibin gelmesi gibi durumlar olacak. Yani birçok senaryoyu simülasyon ortamında deneyip, test edip lojistik merkezlerinin yerinin doğru belirlenmesi ve bununla ilgili algoritmanın geliştirilmesi de sağlanabilecek” diye anlattı.  (İHA)