Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sistemiyle ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi. Akar, "Herkesin en uygun zamanda askerlik yapmasını sağlayan bir sistemi umuyorum yakın bir gelecekte yürürlüğe sokmaya çalışacağız. Sosyal boyutu, siyasi boyutu dahil askerlik noktasından baktığınızda neler yapabiliriz, çalışmamızı bitirmek üzereyiz" diye konuştu.

İşte Hulusi Akar'ın AA Editör Masası'nda yaptığı flaş açıklamalar:

BARBAROS'A YUNAN TACİZİ

İkinci tacize asla müsaade etmeyeceğiz. Hazırlıklarımız bu konuda tamamdır. Gerek KKTC’nin gerekse Türkiye’nin hak ve menfaatlerini sonuna kadar koruyacağız.  Komşularımızdan her türlü provokasyondan uzak durmasını bekliyoruz.

YUNANİSTAN’IN KARA SULARINI 12 MİLE ÇIKARTMA GİRİŞİMİ

Anlaşmalara aykırı, uluslararası hukuka aykırı, iyi komşuluk ilişkilerine aykırı bir karar aldıkları takdirde de buna karşı ne yapacağımız açık ve net, tutumumuz bellidir. Her türlü tedbirimiz vardır. Bu konuda hiçbir şekilde hiçbir oldubittiye müsaade etmeyeceğimizi herkesin bilmesini istiyorum. Türkiye'nin hak ve menfaatlerine aykırı karar alınırsa buna karşı gerekli tedbirleri alırız.

Komşumuzun Türkiye ile olan münasebetlerini kendi iç politika endişelerinden çıkarması yararlı olacaktır. Tarafları aklı selime davet ediyoruz. Biz meselelerinin barışçıl yöntemlerle çözülmesinden yanayız. 

SOÇİ MUTABAKATI 

Cenevre'de süreç başladı, sıkıntılar yaşandı. Sonra Astana süreci başlatıldı. Sayın Putin ile çok samimi ilişkiler kuruldu. En son da 17 Eylül'de Soçi'deki görüşme sırasında bir çözüm ortaya sunuldu.

Daha öncesinde 3 bölge biliyorsunuz maalesef bir şekilde rejim tarafından işgal edildi. Aynı şeyin İdlib'in başına gelmemesi için sonuna kadar mücadele edeceğimizi açık şekilde ortaya koyduk.

Soçi anlaşma çerçevesinde, şu 15 - 20 km'lik koridorda 10 Ekim'e kadar ağır silahların çekilmesi; tamamına yakın tamamlandı diyebiliriz. Ayrıca radikallerin çekilmesi mutabakatına varıldı.

Şu ana yapılan uygulamalarda ağır silahların büyük bölümü çekildi, radikallerin büyük bölümü çekildi, ateşkes ihlallerinin yüzde 90 azaldığını hem biz görüyoruz hem de Rus dostlarımız görüyorlar.

Ortak devriyelerin başlaması söz konusu. Bunun için 9 ekimde eğitim başladı.  Gaziantep’te başladı, ABD ve Türk askerleri var. Eğitim çalışması bugün yarın tamamlanır.

İSTANBUL’DA 4’LÜ SURİYE ZİRVESİ 

Türkiye olarak her aşamada sadece Suriye’nin değil tüm komşularımızın toprak bütünlüğüne saygı duyulması. Türkiye’nin güvenliğini tehdit edece her hangi bir terör koridoruna asla müsaade etmeyeceğimizi tekrar tekrar söyledik.

CERABLUS VE EL BAB’TA HAYAT 

Şuana kadar 300 bine yakın Suriyeli kendi topraklarına geri döndü. Mayın temizleme el yapımı patlayıcılarının temizlenmesi devam ediyor. Hala sıkıntılar var. Maalesef uluslararası  kuruluşlar verdikleri sözleri yerine getirmiyor. 

BEDELLİ ASKERLİK 

Bedelli askerlik şuana 672 306 gencimi elektronik postayla müracatlarını gerçekleştirdi. Dekontlarını teslim eden  sayısı 377 bin 410. Tahminlerimiz 400 bin civarındaydı. Son aldığımız bilgilere göre askerlik şubelerinde sıkışıklık olduğu bilgisini aldık. İhtiyaç olan yerlerde gerekli tedbirler alındı. 

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ 

Herkesin en uygun zamanda askerlik yapmasını sağlayan bir sistemi umuyorum yakın bir gelecekte yürürlüğe sokmaya çalışacağız. Sosyal boyutu, siyasi boyutu dahil askerlik noktasından baktığınızda neler yapabiliriz, çalışmamızı bitirmek üzereyiz. Öğretmen hakim  doktor akademisyen sporcu gençlerimiz var. Onların meşguliyetlerin dikkate alarak  en iyi çözüm ne olabilir diye çalışılıyor. Kısa sürede sayın Cumhurbaşkanımıza takdim edeceğiz. Yakın sürede yürürlüğe sokmaya çalışacağız.