Eskişehir, 17-18 Eylül tarihlerinde Sivrihisar`da gerçekleştirilen Hava Gösterileriyle şenlendi. SHG Airshow 2022 etkinliğinde âsuman âşıkları Sivrihisar`da 7. kez buluştu!

`height=

Sivrihisar Hava Gösterileri Sivrihisar Sportif Havacılık Kulübü Derneği tarafından, her yıl Sivrihisar Havacılık Merkezi Necati Artan Tesisleri`nde uluslararası boyutta düzenlenen, 'Sivrihisar Hava Gösterileri'/'SHG Airshow', her yaştan havacılık sevdalısına hitap eden bir organizasyon. 

Sivrihisar Hava Gösterileriyle havacılığın önemini vurgularken, özellikle gençlere ve çocuklara havacılık hakkında bilgi edinmek için birçok fırsat da sunuyor. 

`height=

İlk kez 2015 yılında düzenlenen ve çok ilgi çeken organizasyon, her yıl daha da büyüyerek uluslararası alanda adından söz ettirerek Uluslararası Hava Gösterilerinin bulunduğu beynelmilel takvimlere 'SHG Airshows' adıyla girmeyi başardı.  

Sivrihisar Hava Gösterileri, ülkemizde sportif ve genel havacılığın gelişmesine katkı sağlamak, MSÖHava ve Uzay Müzesi`ne ait tarihi değeri olan uçakları havacılık tutkunlarıyla buluşturmak ve havacılık kültürünü arttırmak adına her yıl on binlerce kişiyi bir araya getirmekte ve seyircilerine keyifli, heyecanlı anlar yaşatmakta;

`height=

17-18 Eylül tarihlerinde iki gün boyunca devam eden Sivrihisar Hava Gösterileri`nde yer alan dünyaca ünlü gösteri pilotları, birbirinden heyecanlı uçuş gösterilerine imza attı. Tarihi uçaklar, Akrobasi uçakları, Jet uçakları, Helikopterler ve ilgi çekici daha birçok hava taşıtı hayranları ile buluştu. Bunun yanında planör, paramotor, model uçak gösterileri ve paraşüt atlayışları da gösterilere renk katarken MSÖHava ve Uzay Müzesi`ne ait tarihi değeri olan uçaklar, hem statik hem de dinamik gösterileri ile havacılık tarihi hakkında bilgi sağladı. Gösteri pilotlarının yanı sıra birçok firma, uçuş okulu, üniversite ve havacılık ile ilgili kurumlar da SHG Airshow 2022`ye katılarak hizmet ve faaliyetlerini tanıtma imkânını elde etti. 

`height=

Yabancı ülke firmaları, imal ettikleri sportif uçakları ve ürünlerini pazarlamak maksadıyla SHG Airshow`da sahne aldı. Bu yönüyle Sivrihisar Hava Gösterileri organizasyonu 'Havacılık Fuarı' kimliğiyle öne çıkmaya başladı. 

`height=

Etkinliklere katılan herkesin keyifli vakit geçirmesi için titizlikle çalışılmış bir organizasyon kimliğindeki Sivrihisar Hava Gösterileri çocuklar için oyun parkı ve gençlerin ilgisini çeken çeşitli uçuş simülatörleriyle de adından söz ettiriyor.  

Türkiye`de bir ilk: Uçak pistinde bisiklet yarışları

Türkiye`de bir 'ilk' olan ve Sivrihisar Hava Gösterileri`nde geleneksel hale gelen 'Uçak Pistinde Bisiklet Yarışı' ve 'Hava Fotoğraf Yarışması' da Airshow 2022`nin unutulmazları arasındaki yerini aldı.

100 kişilik gönüllü ekip

Sivrihisar Hava Gösterileri`nde, etkinlik günleri boyunca 100 kişilik gönüllü bir ekip de yer aldı. Bu sayede organizasyon, havacılığın gelişmesi için katkıda bulunmak isteyen birçok kişiyi bir araya getirdi. Ayrıca, Airshow`a katılan misafirlerin/katılımcıların çevredeki otellerde konaklamaları  ve etkinlikte yiyecek-içecek stantlarının olması da, birçok yerel işletmeye ilave katma değer üretti.

Solotürk`ten Türk Silahlı Kuvvetleri Paraşüt Takımı`na SkyTech`ten TUSAŞ`a;

SHG Airshow 2022 etkinliğinde Solotürk`ten Türk Silahlı Kuvvetleri Paraşüt Takımı`na kadar sahnede olan onlarca âsuman hâdiminin isimlerine tek tek yer vermeyi vakıa mutabık görüyoruz: Solotürk, Türk Silahlı Kuvvetleri Paraşüt Takımı, 46 Aviation-Wing Walking, Air Act, Akba Model, Antonov An-2, AVIAT HUSKY A1B, AYJET Uçuş Okulu, Huey, Boing Stearman A71N1, CASA CN 235, CAT Academy-Captain Aviation Training, Cessna 195 A Businessliner, De Havilland DH.82 Tiger Moth, Deli Anlılar, Douglas DC-3, Egin Etiket, Fly Gümüş, Daniel Genevey, Andy GOODALL, Harita Evi, Herkes İçin Havacılık, Hürkuş, Mach Aviation, Mayday Cafe, Martin LOVELL, MD 500E, MSÖHavacılık Müzesi Dükkân, myTechnic, North American Mustang P-51 D, North American T-6G Texan, North American T-28 B Trojan, Ofis Tekin, Ahmet Örsel, Murat Özpala, Şermin Öztürk Şener, PITTS S2-B, Bob POOLER, Lee PROUDFOOT, Gabriel Orlando RIESER, Sartonet, SkyTech, THK Uçuş Akademisi, Türk Hava Kurumu, TUSAŞ Uçuş Okulu, TUSAŞ, Turkish Aero, Ü lküm Nakış, Oğuzhan YARARCAN ve Vet Clinic. 

Semin Öztürk Şener`den harika bir performans 

Ü lkemizin ilk sivil profesyonel kadın akrobasi pilotu Semin Öztürk Şener SHG Airshow 2022`de Pitts S-2-B ile harika bir performans sergiledi.

Sivrihisar Sportif Havacılık Kulübü örnek STK

SHG Airshow, Sivrihisar Sportif Havacılık Kulübü`nün hamle çapında bir hizmeti. Misyonu, millî havacılık sektörüne katkıda bulunmak, vizyonu, günümüz teknoloji ve uygulamalarının gerektirdiği şekilde işlerini doğru yapmak, ülkemizde bu anlamda gelecek nesillere iz bırakan örnekler teşkil etmek olan Sivrihisar Sportif Havacılık Kulübü, amatör ruhla profesyonelce hizmetler üreten örnek bir STK.

Evvelemirde Sivrihisar Hava Parkı`nı akabinde de SHG Airshow etkinliklerini ülkemize kazandıran Sivrihisar Sportif Havacılık Kulübü Derneği kurulduğundan bugüne kadar pek çok organizasyona ev sahipliği yaptı.  Yurtiçinden ve yurt dışından sayıları yüzbinlerle ifade edilen misafiri ağırlayan Merkez yöneticileri ay yıldız âşığı bir gurup gökyüzü sevdalılarından oluşuyor.  Sivrihisar Sportif Havacılık Kulübü kâr amacı gütmeyen bir organizasyon, sivil toplum kuruluşu. Kulüp kurulduğundan bugüne gerçekleştirilen tüm faaliyetler gönüllü bağışlarla ve sponsorluklarla, imece usulüyle hayata geçirildi.

`height=

'Olağanüstü teveccühü güzel şeyler yapılmasına olan ilgiyle telif ediyoruz.'

SHG Airshow 2022 özelinde görüşlerine müracaat ettiğimiz Sivrihisar Sportif Havacılık Kulübü`nün Yönetim Kurulu üyeleri 'SHG AirShows 2022 yi nasıl değerlendiriyorsunuz?' şeklindeki sorumuzu şu cümlelerle yanıtladı. 

`height=
Üstad Yener Sonuşen Sivrihisar Havacılık Merkezi nde

'İbrahim Ethem Bey, sizin de yakından takip ettiğiniz üzere SHG Airshow etkinliklerimizde pandemi şartları nedeniyle iki yıl boyunca izleyici kabul edemeyerek Youtube yayınlarıyla muhataplarımıza ulaşmıştık. Pandemiden sonra bu yıl Sivrihisar Havacılık Merkezi`mizde, SHG Airshow 2022 etkinliğimizde binlerce havacılık sevdalısını misafir ettik. Tahminimizin üzerinde bir kalabalık oldu ve iştirakçiler son derece coşkuluydu. Yoğun ilgiyi, olağanüstü teveccühü güzel şeyler yapılmasına olan ilgiyle telif ediyoruz. 'Demek ki Türkiye`de bunlar da yapılabilirmiş, demek ki Türk insanının diğer milletlerden eksiği yokmuş, en zor konuları da, en iddialı işleri de yapabilirmiş. İşte bu duygu/kanaat çok güzel bir oluş. İnsanlar SHG Airshow`a bunun için geliyor.'

`height=

Türkiye`nin ilk Profesyonel Milli Akrobasi Pilotu Ali İsmet Öztürk

İttifak Gazetesi camiası nezdinde SHG Airshow 2022`ye hizmetleri geçen tüm gökyüzü sevdalılarını tebrik ederken yazımıza bu toprakların ilk profesyonel milli akrobasi pilotu Ali İsmet Öztürk`ün biyografisine göz atarak nihayet verelim: Uçuşa 1984`de başlayan Ali İsmet Öztürk, 1989`da Mach Aviation Ltd. Şirketi`ni kurdu. Şirket, hava fotoğrafçılığı ve hava film çekimi konularında ülkemizin en kapsamlı havacılık kuruluşu haline geldi, branşında birçok ödül aldı. Daha sonraki yıllarda, helikopterden canlı yayın teknolojisini ülkemize getirerek bir başka ilk`e imza attı. 1999 yılı ile profesyonel akrobasiye geçti ve bunu bir hayat şekli olarak kabul etti.

`height=
Türkiye nin ilk milli akrobasi pilotu Ali İsmet Öztürk

2004 yılında yabancı sponsorların dikkatini çekti ve onlar tarafından desteklenerek, yurt dışında yoğun uçuş faaliyetlerine başladı. Öte yandan, Türkiye`nin tanıtımı açısından büyük başarılar sağlayan bu gelişmeler ışığında, dünya semalarında ilk defa sivil bir TÜ RK AKROBASİ PİLOTU hak ettiği yeri aldı ve Avrupa`da düzenlenen birçok Airshow`da aranan isim haline geldi.

2013 yılına kadar 22 ayrı Ü lkede uçarak, 500`den fazla Airshow organizasyonuna katıldı, 859 gösteri uçuşunu hatasız ve arızasız bitirerek 25 milyondan fazla seyirciye ulaştı. Bu süreçiçinde 150.000 km. yol kat etti. Her bir yıl için, 400`den fazla antrenman uçuşu yaptı!

2005 yılında İngiliz Sivil Havacılık otoritesi tarafından kendisine en üst kategoride 'Display Authorisation' (gösteri yetkisi) sertifikası verildi. Her sene düzenlenen EAC ``European Airshow Consul`` ise, 2006 yılında 'Sponsorunu En İyi Tanıtan Airshow Pilotu' ödülünü Ali İsmet Öztürk`e verdi. Avrupa`daki birçok airshow organizasyonunda 'Best Solo Display' seçildi.

Uçuşa başladıktan sonra geçen 34 sene boyunca sadece profesyonel havacılıkla iştigal eden ve Türkiye`de sivil havacılık dalında birçok `ilk`e imza atan Ali İsmet Öztürk, Ticari Helikopter ve Uçak Pilot lisanslarına, çok motorlu helikopter ve uçak uçuş sertifikasına, uçuş öğretmeni ve alet uçuşu sertifikalarına sahip Türk Havacısı konumunda. Öztürk, aynı zamanda Uçak ve Helikopter bakım teknisyeni lisansına sahip. 50`den fazla değişik hava aracında uçuş tecrübesi olan Ali İsmet Öztürk`ün toplam uçuşu 5500 saatin üzerinde.

Halen, Sivrihisar  Havacılık Merkezinde uçan Ali ismet Öztürk, bütün tecrübesini Türk gençleriyle paylaşmaya adamıştır.

Yazı no: 431