SHG Airshow 2021, 12 Eylül Pazar günü Sivrihisar Havacılık Merkezi Necati Artan Tesisleri`nde düzenlendi. Pandemi şartları nedeniyle bu yıl da seyircisiz düzenlenen 2021 yılının en önemli havacılık etkinliği sosyal medya ve tv kanalları üzerinden canlı yayınlarla milyonlarca âsuman âşığına ulaştı.

`height=

'Sivrihisar Hava Gösterileri'/'SHG Airshow', Sivrihisar Sportif Havacılık Kulübü Derneği tarafından her yıl Sivrihisar Havacılık Merkezi Necati Artan Tesisleri`nde uluslararası boyutta düzenlenen, her yaştan havacılık sevdalısına hitap eden hamle çapında bir organizasyon. 

Amatör ruhla profesyonel hizmet.

Misyonu, millî havacılık sektörüne katkıda bulunmak, vizyonu, günümüz teknoloji ve uygulamalarının gerektirdiği şekilde işlerini doğru yapmak, ülkemizde bu anlamda gelecek nesillere iz bırakan örnekler teşkil etmek olan Sivrihisar Sportif Havacılık Kulübü, amatör ruhla profesyonelce hizmetler üreten bir dernek. 

`height=

Türk havacılık sektörünün nabzı Sivrihisar`da atıyor!

Türk havacılık sektörünün nabzı Sivrihisar`da atıyor! 'Sivrihisar Hava Gösterileri', havacılığın önemini vurgularken, özellikle gençlere ve çocuklara havacılık hakkında bilgi edinmek için birçok fırsat sunuyor. 

İlk kez 2015 yılında düzenlenen ve çok ilgi çeken organizasyon, her yıl daha da büyüyerek uluslararası alanda adını duyurmayı başardı. Etkinlik, günümüzde Uluslararası Hava Gösterilerinin bulunduğu beynelmilel mecralarda da 'SHG Airshows' adıyla yer alıyor.

`height=

Sivrihisar Hava Gösterileri, ülkemizde sportif ve genel havacılığın gelişmesine katkı sağlamak, MSÖHava ve Uzay Müzesi`ne ait tarihi değeri olan uçakları havacılık tutkunlarıyla buluşturmak ve havacılık kültürünü artırmak adına her yıl on binlerce kişiyi bir araya getirip âsuman âşıklarına keyifli, heyecanlı anlar yaşatıyor. Mezkû r heyecan bu yıl pandemi şartları nedeniyle tv kanallarından ve sosyal medya hesaplarından milyonlarca kişiye ulaşmayı başardı.

12 Eylül Pazar günü sahne alan SHG Airshow 2021`de yer alan dünyaca ünlü gösteri pilotları, birbirinden heyecanlı uçuş gösterileri yaparak izleyenlerden tam not aldı. 

Tarihi uçaklar, akrobasi uçakları, jet uçakları, helikopterler ve ilgi çekici daha birçok hava taşıtı sevdalıları ile Sivrihisar`da buluştu. MSÖHava ve Uzay Müzesi`ne ait tarihi değeri olan uçaklar, hem statik hem de dinamik gösterileri ile havacılık tarihinin canlı şahidi oldu.

`height=

Milyonlarca âsuman sevdalısı ekran başındaydı.

Sivrihisar Hava Gösterileri salgın hastalık sebebiyle bu sene de 'seyircisiz' olarak TV ve Sosyal Medya kanallarında yayınlandı.

Türk Yıldızları âsumandaki yerini bu kez Sivrihisar`da aldı.

Türk Yıldızları âsumandaki yerini bu kez Sivrihisar`da aldı. 12 Eylül 2021  Pazar günü gerçekleştirilen SHG Airshow 2021/Sivrihisar Hava Gösterileri`nin en büyük misafiri Şanlı Hava Kuvvetlerimizin Hava Gösteri Ekibi Türk Yıldızları oldu. Türk Yıldızları Türk insanının fevkalade cesaret ve kabiliyetini Sivrihisar semalarında bir kez daha gösterdi. 

Türk Silahlı Kuvvetleri`nin Paraşüt Takımı ile Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı`na bağlı Paraşüt Ekibi de heyecan verici paraşüt atlayışları ile SHG Airshow 2021`e ayrı bir renk, bir adım öte heyecan kattı.

Jandarma Genel Komutanlığı Havacılık Başkanlığı, 'Jandarma Çelik Kanatlar Uçuş Gösteri Ekibi' ve Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığı`na bağlı helikopter gösteri ekipleri de nefes kesen gösterileriyle Sivrihisar Hava Gösterileri`nde semalarda sahne aldı.

`height=

HÜ RKUŞ da Sivrihisar semalarındaydı.

HÜ RKUŞ da Sivrihisar semalarındaydı. TUSAŞ`ın geliştirdiği eğitim uçağı HÜ RKUŞ, Sivrihisar Hava Gösterileri`nde izleyicilerin medar-ı iftiharı oldu.

Türkiye`nin 'Uçan Müzesi',  M.S.Ö. Hava ve Uzay Müzesi`nin envanterinde olan bütün 'TARİHİ' hava taşıtları Sivrihisar Hava Gösterileri`ne katıldı. Ü lkemizin uçar durumdaki en 'yaşlı' tayyaresi DC-3 'Turkish Delight', II. Dünya Savaşının efsane avcı uçağı P-51D Mustang 'Ferocious Frankie', T-6 G Texan 'Happy Hour', 'Antonov An-2 ve Boeing Stearman A-75 uçaklarıyla beraber 'Tiger Moth' ve Vietnam Gazisi UH-1H helikopteri de ekranları başında SHG`deki heyecana ortak olan milyonlarca izleyiciye 'merhaba' dedi: Merhaba!

`height=

Ve Ali ismet Öztürk;

Milli Akrobasi Pilotumuz Ali İsmet Öztürk`ün efsane akrobasi gösterisi ve özellikle SHG pistlerine çıkan yollarda araçlarının içinde programı takip eden yüzlerce gökyüzü sevdalısını alçak uçuşla selâmlaması SHG Airshow 2021`e damga vurdu.

Dünyaca ünlü yabancı pilotların yaptığı birbirinden heyecanlı ve adrenalin dolu uçuşlar ile, Türk Hava Kurumu`nun planör, motorlu yelken kanat ve model uçak gösterileri de Sivrihisar Hava Gösterileri 2021`in unutulmazları arasına girdi. 

Ayrıca organizasyonda yer alan gösteri pilotları ve havacılık tarihimizde yerini almış seçkin pilotlarımızla canlı yayında gerçekleştirilen röportajlar gökyüzü havasını ötelere, ötelerin ötesine taşıdı!

`height=

Türkiye`nin ilk Uçan Müze`si Eskişehir`de.

Türkiye`nin ilk Uçan Müze si Eskişehir Sivrihisar Uluslararası Sportif Havacılık Merkezi nde bulunuyor. Türkiye`nin ilk ve tek hava parkına ev sahipliği yapmakta olan Eskişehir, Uçan Müzesi`yle de dikkatleri üzerine çekiyor. Sivrihisar Hava Gösterileri 2021`de 'Uçan Müze`nin envanterine kayıtlı birbirinden mühim uçaklar müzeden göklere yükselerek yaşayan ve yaşatılan müze kavramının içini doldurdu. 

Necati Artan`ı tanıyalım...

Sivrihisar Havacılık Merkezi yöneticileri tesislerinin ismini vefâ sadedinden Türkiye`nin ilk jet pilotlarından biri olan Necati Artan`a hasretmişti. Necati Artan, Türk Hava Kuvvetleri`nin halk arasında `Uçan Kuğular` olarak bilinen akrobasi takımı Milli Akrotim`in kurucusuydu. Artan`ın kurucusu olduğu Uçan Kuğular`ın F-86 uçakları ile İstanbul semalarında 9 ve 12 uçakla yaptığı gösteriler bir dönem  kamuoyunun gündemine oturmuştu. 31 Ekim 1965 günü Dolmabahçe Sarayı üzerinde yapılan akrobasi gösterileri ise havacılık meraklılarının hafızalarına yer etmişti. 1950 yılında pilotluğa başlayarak, bir dönem 191. Filo Komutanlığı görevini de başarıyla üstlenen Türk Havacılık Tarihi`nin efsane isimlerinden biri olan  Necati Artan 2015 yılında  vefât etmişti.

Türkiye`nin ilk hava Parkı Sivrihisar`da.

Türkiye`nin ilk hava parkı olan Sivrihisar Uluslararası Sportif Havacılık Merkezi`nin kapıları havacılık âşıkları için her zaman açık. Pek çok kişinin sivil havacılıkla tanışıp hayallerinin gerçekleştirmesinde önemli rol oynayan hava parklarının sayısı Türkiye`de arttıkça sektör de gelişecek.

Son 20 yıldır hava yolu taşımacılığı Türk ekonomisinin önemli içdinamikleri arasında. Bundan 50 yıl önce bulutlar içerisinde süzülüp giden bir uçakla yer alabilmek oldukça pahalı bir hayâldi. Özellikle son 20 yılda söz konusu hayâl gerçeğe döşmüş olsa da, Türkiye`de pek çok kişi uçma şansına erişebilse de,  ülkemizde henüz gökyüzü ile tanışamayan ve bunun günümüz hayatı içindeki önemini hissedemeyen daha pek çok vatandaşımız bulunuyor. Eskişehir Sivrihisar Uluslararası Sportif Havacılık Merkezi (SUSHM) sosyal sorumluluk projesi kapsamında uçağa henüz binmemiş yüzlerce vatandaşımızı Sivrihisar`da gökyüzüyle buluşturuyor

`height=

Uçmayan köy kalmasın!

SUSHM, hayatlarında hiçuçma şansı bulamamış olanları gökyüzüyle tanıştırmak için Uçmayan Köy Kalmasın isimli bir sosyal sorumluluk projesini başlatmıştı. Geride kalan süre içerisinde proje kapsamına Sivrihisar ve civarında yaşayan yüzlerce köylü uçuş deneyimine sahip oldu.   Projede yer alan pilotlar Ali İsmet Öztürk, Fevzi Ak, Erdoğan Menekşe, Ahmet Emin Bekmezci ve Şadi Keskin eşliğinde ilk kez uçma fırsatı bulan Sivrihisarlı köylüler, kadın-erkek, çoluk-çocuk demeden uçuş deneyimini yaşama fırsatını elde etti.

Sivrihisar Sportif Havacılık Kulübü Derneği milli havacılık misyonunun hizmetinde.

Sivrihisar Hava Parkı`nı ülkemize kazandıran Sivrihisar Sportif Havacılık Kulübü Derneği kurulduğundan bugüne kadar yüzlerce büyük etkinliğe ev sahipliği yaptı.  Yurtiçinden ve yurt dışından sayıları yüzbinlerle ifade edilen misafiri ağırlayan Merkez yöneticileri ay yıldız âşığı bir gurup gözyüzü sevdalılarından oluşuyor.  Kâr amacı gütmeyen bir organizasyon, sivil toplum kuruluşu burası. Şu ana kadar gerçekleştirilen tüm faaliyetler gönüllü bağışlarla ve sponsorluklarla, imece usulüyle hayata geçirildi.

Misyonu, millî havacılık sektörüne katkıda bulunmak, vizyonu, günümüz teknoloji ve uygulamalarının gerektirdiği şekilde işlerini doğru yapmak, ülkemizde bu anlamda gelecek nesillere iz bırakan örnekler teşkil etmek olan Sivrihisar Sportif Havacılık Kulübü Derneği her türlü gönüllü katkıya ve işbirliğine açık.

Hâsılı, gökyüzü âşıklarının gözü 12 Eylül Pazar günü Sivrihisar`daydı. Eskişehir Sivrihisar Uluslararası Sportif Havacılık Merkezi nde gayri ticari ve sportif amaçlı uçuşlar için verilen hizmetlerin önemli bölümünün ücretsiz olduğunu belirttikten sonra İttifak Gazetesi camiası olarak SHG Airshow 2021`e emek veren tüm gökyüzü sevdalılarını tebrik ediyoruz.