Nasreddin Hoca, eşeğine binip pazara giderken, arkasından yetişen bir atlı Hoca`ya alaylı bir ifadeyle: 'Yahu Nasreddin Hocam,   eşek üstünde gitmek nasıl, güzel mi?' diye sorar. Hoca şöyle cevap verir:  'Ata binen eşeğe göre, akıllı olup eşeğe binmek daha güzel. '

Kısaca:  Bu fıkrada dikkat çeken öncelikle kibir ve insanın kendisini başkalarından küçük görmesi geliyor. Eğer nefsi terbiye, eğitimi verilmemişse kişi dünyada adeta at üzerinde giden insan olduğunun farkında olmayan biri gibi olur. Kuran-ı kerimde diyor i kitap yüklü eşekler gibi olmayın. Öğrendiğimiz uygulamaz isek bizim kitap taşıyan eşekten farkımız olmaz. Ayrıca kendimizi yetiştirmez, insan olduğumuzun farkına varmaz isek yine Kuran-ı kerimin ifadesiyle ' Onları gördüğün zaman kalıpları hoşuna gider, konuşurlarsa sözlerini dinlersin. Onlar sanki duvara dayanmış kütükler gibidir. Her gürültüyü kendi aleyhlerine sanırlar. Düşman onlardır. Onlardan sakın.' Rabbim bizim suretimizi de içdünyamızı da insan yapsın inşlh

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) bir hadis-i şerifte 'Birinin, din kardeşini hor ve hakir görmesi, ona günah olarak yeter.' (Müslim, Birr, 32) buyurmaktadır.

NASREDDEN HOCA VE GECENİN ÖNEMİ

  Bir gün, akşam vakti, Nasreddin Hoca, evinden çıkıp giderken komşusu ona, nereye gittiğini sormuş. Hoca: 'Geceyi saklamaya gidiyorum' , demiş . Adam: 'Geceyi niçin saklıyorsun? 'diye sorunca da, Hoca: 'Behey ahmak! Geceyi hırsızlar çalıp, halkı uykusuz bırakmasınlar diye ' , cevabını vermiştir.

Kısaca:   Gece çok değerli bir hazinedir. Gece yani özellikle teheccüd saati olan gecenin üçte biri tüm insanlar için önemlidir. Uyanık olmaları tavsiye edilir. Kuran-ı kerim de insanların bu vakitte kalkıp Allah`ı tesbih etmeleri onu düşünmeleri ya da kuran okumaları tavsiye edilir. Ama günümüzde gece oyun oynayarak, film izleyerek ya da boş işlerle vakit geçirilmektedir.  Kuran da yine lokman suresinde diyor ki insanlar arasında öyleleri vardır ki bilgisizlik yüzünden başkalarını Allah yolundan saptırmak ve o âyetleri alay konusu etmek için eğlendirici sözler kullanırlar işte bizim geceyi çok güzel değerlendirmemiz gerekiyor. Her geceyi kadir bilmenin hikmeti de budur. Nasreddin Hoca aslında bize her geceyi kadir bilin diyor.