Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, ”Meslek örgütleriyle birlikte iş yapmak için Dünya Peyzaj Mimarları Kongresi Ankara’da yapılmalı” dedi.

ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Peyzaj Mimarları Odası’nın Türkiye Barolar Birliği Konukevi’nde gerçekleşen “8. Ulusal Peyzaj Mimarlığı Kongresi”nin açılışına katıldı. 27 Nisan’da başlayan ve üç gün süren kongrede 23 davetli konuşmacı, 43 bildiri sahibinin 14 oturumda söz alarak, sürdürülebilir kentler ile peyzaj mimarlığına dair güncel gelişmeler, yapılan yeni araştırmalar, deprem ve diğer afetlere karşı dirençli kent planlamalarının oluşturulması, iklim değişikliği ve küresel çevre krizlerinin oluşturduğu sorunları ele alındı. Yılmaz burada yaptığı konuşmada Türkiye’nin zengin bitki çeşitliliğine sahip bir ülke olduğunu, Anadolu’da 10 bini, Başkent Ankara’da ise 2 bini aşkın bitki çeşidinin bulunduğunu, 400’e yakın çeşidin Ankara’ya özgü yani endemik olduğu bilgisini verdi.

Yılmaz, kente özgü değerlerin kent mimarisinde ve süslemesinde kullanılarak hem kente hem de ürünlere değer katılabileceğini anlattı. Ankara’nın endemik bitki çeşitliliğinden Gölbaşı Sevgi Çiçeğini ve Ankara Taşı olarak bilinen Andezit Taşı’nı örnek vererek, “Andezit taşı yapı sektöründe yüz yıllardır kullanılan değerli bir taş. Ankara Ticaret Odası olarak coğrafi işaret tescilini biz aldık. Ankaramızın değeri kentsel tasarımda neden yaşatılmasın? Neden bu kentin markasını yaşatmayalım? Kentlerin sahip olduğu bitki türleri ve değerlerin peyzaj mimarisinde kullanılması o kentin marka değerine katkı sağlayacaktır” dedi.

“Dünya Peyzaj Mimarları Kongresi Ankara’da yapılmalı”

Kentsel tasarımlarda çevre unsuruna dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Yılmaz, iklim değişikliği, çevre ve kalkınma konuları ile bunların birbirleriyle olan ilişkileri konusunda toplumda farkındalık oluşturarak, olası sorunların önüne geçilebileceğine dikkat çeken Yılmaz, “Kalkınmayla ilgili her sorunda kentsel dönüşümden önce zihinsel dönüşümü sağlamamız gerekiyor. Kentlerle ilgili ürünlerle farkındalık geliştireceğiz, böylelikle hem kenti yaşanabilir hale getireceğiz hem de ticaretini geliştireceğiz. Bu konularla ilgili farkındalık gelişsin diye ve meslek örgütleriyle birlikte iş yapmak için Dünya Peyzaj Mimarları Kongresi Ankara’da yapılmalı” ifadelerini kullandı. İHA

Kaynak: iha