EUROTÜRK GASTROHEROLAR sergiledikleri 'İnovatif Girişimcilik`ve yeni, farklı, lezzetli ürünlerle; 'TÜRKİYE LEZZETLERİNİ`Avrupalılara sevdirdiler, ulusal marketlere soktular, değişik konseptlerde açtıkları GASTRO  MEKANLAR ile cazibe kazandırdılar.

Geçtiğimiz aylarda, LDF Başkanı ve Gazetemiz'in Lezzet Yazarı olarak, yaptığım Almanya ve AB Ülkeleri ağırlıklı, tabiidir ki Gastronomik içerikli seyahatlerimde;  Gördüğüm manzaralar ve tanıştığım Avrupalı Türk Gastronomlar, 'Yaratıcı Fikirleri', 'Başarılı Kuruluşları`ve 'Türkiye Sevdalı Gönülleri`ile beni çok mutlu ediyorlar.
Türkiye tarzı: Unlu mamul fırınları ile Cafe & pastaneleri, Et ve Balık restaurantları, Köfte, Sucuk, Kokoreçgibi 'Özgün Lezzetlerimizin`yedirildiği mekanlar ve Dondurulmuş, hijyenik paketlerde, hazır olarak marketlerde satılan 'TÜRKİYE LEZZETLERİ`porsiyonları, midye dolmalar, et, süt ürünleri ve sebze içerikli pideler, sulu ev yemekleri lokantaları ile neredeyse hem İtalyan Restaurantlarına, hem de bizim kebapçı ve dönercilere meydan okuyan, alkollü -  alkolsüz, şık dekorasyonlu, çok güzel mekanlar kuruyorlar.
Bundan 20 sene önce, siz Almanların Etnik Türk Marketlerinden HELAL ET alacağına, Türk tarzı üretilmiş ve Türkçe Markalı süt ürünlerini (peynir çeşitlerini), et ürünlerini (salam, sucuk, pastırma gibi), alıp da Ayran veya Limonata ile yiyeceklerini, tahmin edebilir miydiniz?
Evet, bunlar aynen dediğim gibi oluyor. Zaten sebzelerimize, meyvelerimize, bakliyat, baharat, kuruyemiş ve konservelerimize alışıktılar, şimdi Dondurulmuş hazır Türk Yemeklerini, Böreklerini, Lahmacun & Pidelerini, Köfte hatta KOKOREÇLERİNİ Market Deepfrezlerinden alıyor ve evlerinde çeşitli yöntemlerle ısıtıp yiyebiliyorlar. Berlin'de üretilen 7 GÜN Mangolu Ayranları yok satıyor! ULUDAĞ Gazozu, Limonatası TIR'larla Avrupa'ya akıyor!
Hollanda'da yapılan GÜZEL ANNEM Markalı Türk beyaz ve diğer peynir çeşitleri, Köln'de üretilen ve sadece Avrupa'ya değil tüm dünyaya hitab eden EGE TÜRK Sucukları, Stuttgart üretim merkezli LALESOY KOKOREÇLERİ Almanya, Fransa, Hollanda ve  Danimarka'daki büfelerin yanı sıra, tüm Avrupa'daki Türk Marketlerinde dondurulmuş olarak satılıyor. (Detayları aşağıdaki haberde)
Norveçliler SÜT DİYARI, Almanlar GAZİ Markaları ile ürettikleri Türk tarzı beyaz peynirlerini, AB ülkelerinin tüm ulusal marketlerinde satıyorlar.
MERAY, TADIM gibi Kuruyemiş Markalarımız Türkiye'den getirdikleri ürünleri Almanya'da işliyor, paketliyor ve dağıtıyorlar.
Benden duymuş olun, daha birçok 'TÜRK LEZZET MARKASI`Almanya ve diğer AB ülkelerinde firmalarını kuruyor, ofislerini açıyor, depolarını hazırlıyor ve bir kısım üretimlerini de buralarda yapmak için, formalite ve finans konularını, aşmaya çalışıyorlar.
Selam ve sevgilerimle,
@akmanvasfi