Az da olsa ihlaslı amel kurtarır

Abone Ol

İhlâs, herhangi bir işi güzel bir niyetle, saf bir kalp ile yapmak, o işe başka bir şey karıştırmamaktır. Yapılan vazifelerin kıymetleri, ihlâsa göredir. Kul şeytandan ancak ihlâs ile kurtulur. İhlâsın zıddı riyadır. Riyâ, bir vazifeyi yalnız gösteriş için veya madd&icirc bir menfaat için yapmaktır.

Allâhü Teâlâ rahmetiyle, ihlâslı kimseleri, şeytanın vesvese ve tuzaklarından, günah işlemekten muhafaza eder. Ayet-i kerimede (meâlen) buyruldu ki: 'Şeytan: Ey Rabbim, beni azdırdığından dolayı, yemin ederim ben de muhakkak onlar için yeryüzünü süsleyeceğim ve onların hepsini azdıracağım. Ancak senin kalblerine ihlâs verdiğin kulların hariç.` dedi.' (Hıcr S&ucirc resi, ayet 39-40)

Amellerin kabulü ancak ihlâsla yapılmasına bağlıdır. Bir Sahab&icirc , Peygamber Efendimiz`e (s.a.v.) gelip:

'Hem sevap hem de şöhret için savaşan biri hakkında ne buyurursunuz?' diye sordu. Peygamber Efendimiz (s.a.v.):

'O, hiçbir şey alamaz.' buyurdular. Sahabe üçdefa aynı suali tekrarladı. Her defasında Res&ucirc lullâh (s.a.v.):

'O, hiçbir şey alamaz' buyurdular. Sonra da şöyle buyurdu:

'Muhakkak Allâhü Teâlâ ancak ihlâsla ve sırf kendi rızası için yapılan ameli kabul eder.' (Nesai)

Peygamber Efendimiz (s.a.v.):

'Bir dirhem sadaka yüz bin dirhem sadakayı geçti' buyurdular.

'Yâ Res&ucirc lallâh, bu nasıl olur?' denildi.

'Bir adamın iki dirhem sermayesi vardı. Onlardan birini alıp sadaka olarak verdi. Başka bir adamın da çok malı vardı. O da malının kazancından yüz bin dirhem sadaka olarak verdi.' buyurdular. (Nesai)

Hz. Ali (k.v.) şöyle buyurdu: Amelin azlığına bakma, kabul olunup olunmadığına bak. Zira Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Muâz bin Cebel`e (r.a.) 'Amelinde ihlâslı ol. İhlâslı olursan az amel sana yeter' buyurmuştur.

&nbsp