MEHMET POYRAZ/İttifakgazetesi.com

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Litvanya temasları sırasında basına verdiği demeçte Ermenistan ile barış anlaşmasının yapılmasının kaçınılmaz olduğunu söylemişti.

Aliyev, Azerbaycan topraklarının yaklaşık 30 yıl Ermenistan’ın işgali altında olmasına, Ermenistan’ın işgali nedeniyle 1 milyon Azerbaycanlının kendi topraklarını terk etmiş olmasına ve işgal altındaki topraklarda tüm altyapının işgalci Ermeniler tarafından yıkıma uğramasına rağmen barış anlaşmasının imzalanmasının kaçınılmaz olduğuna işaret ederken bu yönde yapıcı çabalar sarf etmeye çalıştıklarını ve söz konusu anlaşmanın uluslararası şartlarda olması gerektiğini ifade etmişti.

SÖZDE LİDERDEN İTİRAZ

Azerbaycan-Ermenistan olası barış anlaşmasına sözde Dağlık Karabağ yönetiminden itiraz var. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan iki ülke arasında barış anlaşması sinyali verirken sözde Dağlık Karabağ Yönetimi’nden sorunun bitmesi yönündeki yakınlaşmaya itiraz geldi.

Hiçbir ülke tarafından tanınmayan sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti (DKC) Cumhurbaşkanı Arayik Harutyunyan, yaptığı açıklamada, Ermeni yetkililerini, Dağlık Karabağ olarak tanımladığı Karabağ’ı Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınmasına yönelik eylem ve açıklamalardan vazgeçmeye davet etti.

KARABAĞ’IN TANINMASI KIRMIZI ÇİZGİ!

Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü ile Karabağ’ın Ermenistan tarafından tanınmasının kırmızı çizgileri olduğunu söyleyen sözde lider Harutyunyan, Rus haber ajansı INTERFAX.RU’da yer alan habere göre, Ermenilerin Artsakh (Dağlık Karabağ) dediği Karabağ ile Paşinyan sözleri hakkında şu ifadelere yer verdi: “Artsakh (Karabağ) hiçbir zaman Azerbaycan'ın bir parçası olmadı ve olmayacak. Ermeni makamlarını, üstlenilen yükümlülüklere bağlı kalarak Artsakh'ın Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınmasına ilişkin her türlü eylem ve açıklamadan kaçınmaya davet ediyorum.”

SÖZDE LİDER DAHA ÖNCE DE İTİRAZ ETMİŞTİ

Bu arada geçtiğimiz yıl Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın, barış ve güvenlik için her türlü karara imza atmaya hazır olduklarını belirten haberlerin çıkmasından sonra sözde lider Harutyunyan tepki göstermiş. Hiçbir resmiyeti olmayan sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nin sözde Cumhurbaşkanı Arayik Harutyunyan geçtiğimiz yılın sonlarına doğru Karabağ’ın tanınmasını kabul edilemez olarak değerlendirmişti.

İttifakgazetesi.com

Editör: Mehmet Poyraz