Emeklilikte gün eksiği olan ve imkânı olanlar faydalanması emeklilik için büyük bir fırsat.

Kendi nam ve hesabına Çalışan- Bağkur sigortalılarının tescil yaptırdığı halde prim borçlarını ödemeyenlerin borçları ve sigortalılık süreleri belirli dönemlerde iptal edildi. Özetle Bağkur, ödediğin primleri ve süreleri kabul ediyorum, ödemediğin dönemlerde borcun da yok sigortalı da değilsin dedi. 7256 sayılı son yapılandırma kanunu ile Bağkur'da sigorlılıkları iptal edilenlere prim günlerini yeniden canlandırma imkânı sağlandı. Son başvuru süresi 01 Şubat.

BAĞKUR'a tescil yaptırdığı halde prim borçlarını ödemeyen bağ kur sigortalıları 2008, 2015 ve 2018 yıllarında çıkartılan kanunlarla borçları silinip sigortalılık süreleri durduruldu. Bu kişiler için son çıkan 7256 sayılı yapılandırma kanununda ödeme kolaylığı sağlandı. Peşin ödeme durumunda gecikme faizlerinin yüzde 90'ı silindiği için çok büyük avantaj sağlıyor. Emeklilikte gün eksiği olan ve imkânı olanlar faydalanması emeklilik için büyük bir fırsat.

2000 YILI ÖNCESİ BORCU OLANLAR ŞANSLI

Emeklilik maaşı hesap katsayısı belirli dönemlerde düşürüldü. Bu durum emekli maaşlarının son dönemde çok düşük bağlanmasına sebep oldu. 2000 yılından sonra prim günü çok olanlar, 1000 TL'nin altında emeklilik maaşı bağlanıyor. Prim günü eksiği olanlar prim günlerini tamamlama imkânı elde edecekler ve 2000 yılı öncesinde de prim borcu çok olanlar ayrıca daha yüksek emekli maaşını hak edecekler.

BUGÜN GEÇERLİ ASGARİ Ü CRETİN %35,50 ÖDENECEK

Durdurulan sigortalılık süresi hangi yıla ait olursa olsun, ödemelerde, ihya başvurusu yapılan tarihte uygulanmakta olan asgari ücret esas alınıyor. En az günlük asgari ücretin yüzde 34,5'i oranında prim ödenerek ihya işlemi gerçekleştirilecek. Hesaplanan tutarı başvuru tarihinde sonra üçay içinde ödeyenlerin durdurulmuş sigortalılık süreleri ihya edilerek, emeklilik hesabına dahil edilecek.

SON FIRSAT

Bu kolaylık Yapılandırma kanununda bir defaya mahsus olmak üzere sağlandı. Prim borcu nedeniyle durdurulan sigortalılık süresini ihya etmek isteyenlerden, borcun doğduğu tarihteki anaparası ile o tarihten bu yana hesaplanan enflasyon farkı istenecek. Enflasyon farkı hesabında ise 2016 &ndash 2021 yılları arasındaki yüksek. En az günlük asgari ücretin yüzde 34,5'i oranında prim ödenerek ihya işlemi gerçekleştiriliyor. Hesaplanan tutarı üçay içinde ödeyenlerin durdurulmuş sigortalılık süreleri ihya edilerek, emeklilik hesabına dahil ediliyor.

KREDİ İMKANI DA VAR

İhya işlemini yaptıktan sonra emekli aylığı bağlatmaya hak kazananlar ise ayrıca kredi kolaylığından yararlanacaklar. SGK'nın kamu bankalarıyla imzaladığı protokol çerçevesinde düşük faizli, üçyıl vadeli kredi kullanarak borcu ödedikten sonra emekli olabilecekler.

İhya hakkından, ölen BAĞKUR'luların hak sahipleri de yararlanabilecek. Borçyüksek çıktığı için daha önce ihya işlemini gerçekleştirememiş olan ölen BAĞKUR'luların eşleri veya çocukları durdurulan sigortalılık süresini ihya ederek ölüm aylığı bağlatabilecekler.

DÖNEM SINIRLAMASI YOK

BAĞ-KUR da geçmiş dönemlerin prim borçlarının ihyasında sınırlama yok. 2018, 2015, 2008 öncesi borcu ve prim günü silinenlerde bu haktan fay dalabilecek. BAĞ-KUR prim borcunda son başvuru tarihi 1 Şubat 2021.