Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, "Kişi sayılarında yüzde 23 artışla yaklaşık 32 milyon turiste geldik üçüncü çeyrek sonunda. Demek ki biz 40 milyon rakamını geçeceğiz ve Türkiye rekorunu kırmış olacağız" dedi. Bakan Ersoy, Çingene Kızı ile ilgili mozaik parçaları ile ilgili de önemli bir açıklamada bulundu. Bakan Ersoy, turizmde gelecek yılı 'Göbeklitepe Yılı' ilan etmek istediklerini bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy AA Editor Masası'nda açıklamalarda bulunuyor. Ersoy, Kolej statülü turizm meslek liseleri ile ilgili " Pilot okullar seçtik, bunları partner otellerle birleştirdik. İlk etapta 10 deneme okulunda buna başlıyoruz. 76 turizm meslek lisesi var, 5 yıl içinde tamamını bu statüye alacağız." dedi. Bakan Ersoy "Hem Batı ülkelerinden hem Rusça konuşan ülkelerden hem de Orta Doğu ülkelerinden Antalya-Dalaman-Bodrum-İzmir destinasyonlarına nisan ayı itibarıyla tarifeli seferleri başlatıyoruz Türk Hava Yolları'yla." ifadelerini kullandı.

 Bakan Ersoy açıklamalarının devamında şunları kaydetti:

*(Booking ve UBER) Hassasiyetimiz vergi ve haksız rekabeti kaldırmak, başka hiçbir şey yok. Gelsin o da vergisini ödesin, eşit şartlarda rekabet etsin. 

*(Turizm) Kişi sayısındaki artış çok sevindirici, umut verici. Bundan sonra odaklanmamız gereken, kişi başı gecelik geliri nasıl artıracağımız"

*Kişi sayılarında yüzde 23 artışla yaklaşık 32 milyon turiste geldik üçüncü çeyrek sonunda. Demek ki biz 40 milyon rakamını geçeceğiz ve Türkiye rekorunu kırmış olacağız.

ÇİNGENE KIZI GETİRİLİYOR

*Çingene Kızı ile ilgili mozaik parçaları son aşamaya geldi. 26 Kasım itibarıyla Chicago'dan THY uçağıyla Gaziantep'e getirilecek.

 *Turizm Geliştirme Fonu hazırlıklarımız son aşamaya gelmek üzere. Kasım gibi netleşecek, kanunlaşacak inşallah. Hem özel sektörün tanıtımda daha katılımcı olmasını sağlayacağız hem de sadece tanıtım değil yatırımda da öncü bir kuruluş olacak.  Türkiye'yi 7 bölgeye ayırmaya karar verdik; İstanbul, Dalaman, Antalya, Nevşehir, Trabzon, Van ve Diyarbakır çevresindeki bölgeler olarak planlıyoruz. Buralarda belli noktalarda büyük yatırım alanları da geliştireceğiz. 

TÜRKİYE'YE YERLEŞECEKLERİNİ DÜŞÜNÜYORUM

*Türkiye'nin sadece turizm yatırım değerinin bile çok ciddi harikalar yaratacağını görebiliyorum, yatırımcı bulmakta sıkıntı çekmeyeceklerini görebiliyorum. Birçok dünya vatandaşının da bu projelerle birlikte Türkiye'ye yerleşmek isteyebileceğini, hayatının geri kalan kısmını Türkiye'de geçirmek isteyeceğini düşünüyorum.

*Türkiye'de 153 noktada kazı yapılıyor. Bunun 122'si yerel kazı ekipleri, 31'i yabancı kazı ekipleri tarafından yapılıyor. İlk yapacağımız önemli hamle, turizm açısından da önemli olan 20 önemli noktada kazı çalışmalarının 12 aya yayılması. 

FİLM ÇEKİMLERİ KOLAYLAŞTIRILIYOR

*Film çekimlerini kolaylaştırmak için valiliklerde Çekim Koordinasyon Kurulu kuruyoruz. İlk etapta 7 şehirde olacak.

*(Doğu ve Güneydoğu’nun turizm potansiyeli) Bir eylem planıyla orayı tekrar kalkındıracağız. 7. Bölge kapsamında orada da bir yatırım planlaması yapacağız.

*(Doğu ve Güneydoğu) Oraya uygun, yatırımcının tek başına cesaret edemeyeceği ama bizim de destekleyeceğimiz örnek yatırımları da koyarak oranın kalıcı bir turizm bölgesi haline gelmesini sağlayacağız.

SÜMELA MANASTIRI İÇİN 1 YILA İHTİYAÇ VAR

*Sümela Manastırı'nda giriş kapısından ilk bölgeye kadar girişleri kontrollü şekilde eylülde başlattık. Tamamının ziyarete açılabilmesi için bir yıla daha ihtiyacımız var. 2019 sonu bitmiş olacak, tamamını hizmete almış olacağız. 

*Klasikleşmiş tanıtımların payını azaltacağız, buradan tasarruf ettiğimiz kısmı yeni teknoloji alanlarına kaydıracağız. Kendisini ülkesine ispatlamış kanaat önderleri veya bloggerlar, sosyal medyada takipçileri yüksek kişilerle geniş kapsamlı PR çalışmasını 2019'da başlatacağız.

*Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, turizmde gelecek yılı 'Göbeklitepe Yılı' ilan etmek istediklerini bildirdi.