Balyoz davasında Yargıtay’ın bozma kararının ardından yeniden yapılan yargılamada, Eski 1. Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan'a 6 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

Balyoz davasında 7 sanık için verilen beraat kararının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından aralarında eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu 7 sanığın yargılandığı davada karar çıktı.

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya 28 Şubat davası kapsamında tutuklu bulunan sanık Çetin Doğan, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Duruşmada 5 tutuksuz sanık ile avukatları da hazır bulundu.

SON SÖZLERİ SORULDU

Mahkeme başkanı yargılamanın bitirileceğini sanıklara bildirdi ve son sözlerini sordu. Tutuksuz sanıklar, önceki savunmalarını tekrar ettiklerini belirterek beraatleri yönünde karar verilmesini istedi. Sanık Çetin Doğan da,  “Ben daha öncesindeki son savunmalarımda ve taleplerimde belirttiğim üzere Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin mahkemenizin gerekçeli kararını yanlış okuduğunu ve değrelendirdiğini, bu husus bakımından savcılık makamının mütalaasını yeniden gözden geçirmesini istemiştim. Bu bakımdan tüm delillerin usul ve esas bakımından yeniden değerlendirilmesini istemiştim. Savunmalalrım nazarında beraatimi istiyorum.” dedi.

6 SANIĞA CEZA 

Daha sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, Çetin Doğan hakkında ‘suç için anlaşma’ suçundan 6 yıl 8 ay, sanıklar; Behzat Balta; 5 yıl 10 ay, Mehmet Kaya Varol; 5 yıl 5 ay, İhsan Balabanlı; 5 yıl 5 ay, Erdal Akyazan; 5 yıl, Emin Küçükılıç;5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklardan Metin Yavuz Yalçın ise yargılama sırasında hayatını kaybettiği için davası düştü.

 OLAYIN GEÇMİŞİ

Anayasa Mahkemesinin “hak ihlali” kararının ardından yeniden görülen “Balyoz Planı” davasında, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi 31 Mart 2015 tarihinde 236 sanığın beraatine karar vermişti.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, sanıklar Çetin Doğan, İhsan Balabanlı, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, Metin Yavuz Yalçın, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkılıç'ın beraat etmelerinin usul ve yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle temyiz başvurusunda bulunmuştu.

Dava kapsamında 229 sanığın beraati kesinleşirken, 7 sanığın dosyası ise Yargıtay'a gönderilmişti.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 14 Haziran 2021'de oy birliğiyle aldığı kararında Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığa verilen beraat kararının bozulmasına hükmetmişti.

Bozma kararının ardından dava dosyası, yeniden görülmek üzere Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti. (İTTİFAK-İHA)

Editör: İlker Alpkaya