Türk tarihinin en büyük amirali olan Barbaros Hayreddin Paşa 1470`li yıllarda Midilli Adası`nda doğdu. 1517`de, ağabeyi OruçReis ile Akdeniz`in en önemli kalelerinden biri olan Cezayir`i, İspanyollarla yaptığı savaşta yenip fethetmişlerdi. Orada Cezayir Beyliği`ni kurdular ve Akdeniz`i bir Türk gölü hâline getirdiler. OruçReis`in vefatından sonra Barbaros Hayreddin Paşa, bu beyliği tek başına sürdürüp, daha sonra Osmanlı Devleti`nin himayesi altına girdi.

Kanuni Sultan Süleyman Hân da, Barbaros Hayreddin Paşayı, Osmanlı Devleti`nin ilk Kaptan-ı Deryalığına getirdi. O zamanki Türk donanmasına kumanda eden Barbaros Hayreddin Paşa, Akdeniz`deki üstünlüğümüzü bizden almak isteyen Andrea Dorya kumandasındaki Haçlı Donanması`nın 600 gemi, 3.000 top ve 60.000 askeri vardı.

Osmanlı Donanmasında ise 122 gemi, 166 top ve 20 000 askeri vardı. Türk denizcilik tarihinin en büyük zaferlerinden biri olan Preveze Deniz Zaferi, 27 Eylül 1538`de kazanıldı. Bu zafer üzerine, Akdeniz bir Türk denizi hâline geldi. Barbaros Hayreddin Paşa 4 Temmuz 1546`da vefat etti. Türbesi İstanbul`da Beşiktaş`tadır.

Er odur ki dünyada koya bir eser    
Esersiz kişinin yerinde yeller eser. (Barbaros)