3. Çalışkandırlar: Çalışkanlık bütün zorlukların üstesinden gelmenin en güçlü yoludur. 'Dehanın yüzde biri ilham, yüzde doksan dokuzu terdir.' demişlerdir. Mükemmel öğrenci, en zeki öğrenci değildir. Mükemmel öğrenciler, zekâ düzeyleri ne olursa olsun en çalışkan, en çok çaba harcayan, en çok ter döken öğrencilerdir. Mevcut kapasitelerini sonuna kadar kullanan, ellerinden gelen çalışmayı sergileyen, disiplinli öğrencilerdir. Çalışkan olmak, bir öğrenci olarak bütün sorumlulukları yerine getirmektir. Ödevleri zamanında ve istenildiği gibi yapmaktır. Olmuyor diye bırakmamak, sonuna kadar çalışmayı sürdürmektir. Çalışkan öğrenci hiçbir bahanenin ardına saklanmadan her mekânda, her zamanda çalışmasını bilir. Çalışkan öğrenci konfor aramaz. Çalışkanlığın en büyük belirtisi sürekli olmasıdır. Çalışkan öğrenciler, sınav odaklı değil, sürekli çalışırlar. Sağlam bir çalışma becerisine sahip olmak, en iyi öğrenci olma yolunda atılmış harika bir adımdır.

4. Katılımcıdırlar: Ders içi ve ders dışı faaliyetlerin her biri öğrencilerin gelişimi ve özgüven kazanmaları için çok önemlidir. Başarılı öğrenciler katılımcıdırlar. Okullarda sosyal etkinlikler adı altında birbirinden farklı faaliyetlere yer verilir. Bu faaliyetler öğrencilere normal bir dersten çok daha fazla öğrenme fırsatları sunabilir. Bu fırsatları değerlendirmek için katılımcı olmak çok önemlidir. Bir dersin içinde aktif olmak, bir faaliyetin içinde bizzat bulunmak öğrenmeyi çok daha kalıcı hale getirecektir. Dışarıdan izlemek kişiye çok bir yarar sağlamaz. Bizzat içinde olmak, dâhil olmak öğrenmeyi çok daha kalıcı hale getirir.

5. İçmotivasyonları yüksektir: Motivasyon çok farklı kaynaklara bağlı olabilir. Bazı öğrenciler başarılı olmak için kendi kendilerini motive ederler. Öğretmenler onlar için özel bir çaba içine girmezler. Öğrenmek en büyük mutluluk kaynağıdır o öğrenciler için. Öğrenmeye motive olmuş bir öğrenciye bir şeyler öğretmek kadar keyifli bir uğraş yoktur. Her türlü eğitim sisteminde ister yüz yüze, ister uzaktan, isterse hibrit olsun, içmotivasyonu yüksek olan öğrenciler başarılı olurlar.

6. Liderdirler: Başarılı öğrenciler genelde lider ruhlu, inisiyatif alan ve etrafındakileri etkileyen öğrencilerdir. Sürekli başkasından direktif almaya alışan ve kendi kendine karar veremeyen öğrencilerin başarılı olmaları zordur. Her sınıfın kendine göre dinamikleri vardır. Sınıfları etkileyen ve yönlendiren iyi huylu ve güvenilir lider öğrenciler, bulundukları sınıflar için bir şanstır. Sınıfın genel iklimi üzerinde çok etkilidirler. Akran liderliği bir takım meziyetleri gerektirir ki en başta arkadaşların güvenini kazanmak, sevilmek, örnek alınmak gelir. Lider ruhlu başarılı öğrencilerin sınıflarını da başarılı olmaya motive etme potansiyelleri vardır.

7. Problem çözücüdürler: Gerçek problem çözme yeteneklerine sahip olan öğrenciler, öğretmenlerin sevdiği nadir mücevherlerdir. Öğrencilerin bir okul gününde bile karşılarına çözmeleri gereken birçok farklı problemler çıkabilir. Arkadaşlarıyla ilişkilerinde, derslerde, projelerde, grup oyunlarında sık sık problemler yaşayabilirler. Yaşadığı her problemde başkalarından yardım almak, ağlamak, küsmek, kavga çıkarmak doğru bir davranış olarak görülmez. Doğru olan, problem çözme yeteneğini kullanarak bir çözüm üretmektir. Başarılı bir öğrenci için, aştığı her problem onu daha güçlü kılarken problem çözme becerisi olmayan için de bir yıkımdır.

8. Soru sorarlar: Açık bir zihnin en önemli özelliklerinden birisi soru sormak diğeri de merak duygusudur. Merak duygusu beraberinde soru sormayı ve araştırmayı gerektirir. 1930`larda Nobel Fizik ödülü alan Isidor Isaac Rabi`ye, annesinin her gün şu soruyu yönelttiği söylenir: 'Isaac, bugün öğretmenine iyi bir soru sordun mu?' Isaac Rabi, fizikteki başarısını, her gün okul dönüşü annesinin kendisini karşılayış biçimine bağlamaktadır. İyi bir soru, iyi bir cevabı bulmanın anahtarıdır. Soru soran öğrencilerin başarılı oldukları bilinen bir gerçektir. Soru sormak daha iyi anlamanın, daha iyi öğrenmenin bir parçasıdır. İyi öğrenciler soru sormaktan korkmazlar çünkü belirli bir kavramı anlamadıklarında daha sonra bu durumun kendilerini olumsuz etkileyeceğini ve zincirleme olarak öğrenmeyi kesintiye uğratacağını bilirler. O yüzden de anlayıncaya kadar sormaya devam ederler. Ü stelik soru sormanın sadece soran kişiye değil, tüm sınıfa da olumlu katkısı vardır. Özellikle de anlamadığı halde soru sormaktan çekinenler için çok yararlıdır.

9. Odaklanırlar: Birçok alanda başarı ve başarısızlık arasındaki fark, odaklanma becerisine(konsantrasyona) bağlıdır. Bir ağaca tırmanmak için de, iyi araba kullanmak için de insanın yaptığı işe kendisini vermesi, dikkatini yoğunlaştırabilmesi gerekir. Ne iş olursa olsun, başarılı olmak, sıradışı bir iş çıkarmak için, insanın bütün düşüncesini, ruhunu ve bedenini yaptığı işe odaklaması gerekir. Yaptığı işe kendisini vermeyenler için 'eli işte gözü oynaşta' deyimi kullanılır. Başarılı öğrenciler dikkatlerini çok iyi kontrol ederler. Ders çalışırken, dersi dinlerken kendilerini tam verirler ve başka şeylerin dikkatlerini dağıtmasına izin vermezler. Dikkatlerini odaklayabilenler sadece başarılı olmakla kalmazlar aynı zamanda hayattan zevk alırlar. Çünkü yapılan işe odaklanmak, o anı hissederek yaşamak demektir. Yapılan işe odaklanamamak ise, o anın bomboş, verimsiz bir şekilde geçip gitmesine izin vermek demektir.

0001-66790675`height=

10. Fırsatları değerlendirirler: 'Fırsat, insanın kapısını iki kez çalmaz.' der François Rene de Chateaubriand. Her öğrencinin eğitim hayatı boyunca önüne birçok harika fırsatlar çıkabilir. Başarılı öğrenciler fırsatları çok iyi değerlendirirler. Harika öğretmenleri olduğunda bunu bir fırsat bilip ondan yararlanırlar. Okulun sunmuş olduğu imkânları bir fırsat olarak görüp azami derecede faydalanmaya çalışırlar. Karşılaştıkları zorlukları, verilen görevleri kendi gelişimleri için fırsata dönüştürebilirler. 'Fırsat, herkesin ayağına gelir ama fırsatı değerlendiren azdır.' der Bulwer Lytton. O yüzden de fırsatları değerlendiren az sayıdaki kişiler başarılıdır.

11. Sıkı okuyucudurlar: İyi öğrenciler genellikle kitap kurdudur. Okumanın zevkine varmış sıkı kitap dostlarıdır. Görev ya da ödev olarak değil gerçekten kitap okumayı sevdiği için kitap okurlar. Sonuçta okumak, öğrenmenin temelidir. Başarılı öğrenciler her zaman eğlenceli ve zorlayıcı kitaplar seçerek anlama, muhakeme, analiz ve sentez becerilerini artırmak için fırsatlar ararlar. Çok kitap okumak demek daha zengin bir kelime dağarcığı demektir. Zengin bir kelime dağarcığı da daha iyi bir düşünme, daha iyi bir ifade becerisi demektir. 

`height=

12. Gerekenden fazlasını yaparlar: Beklenenden daha fazlasını yapmak başarılı öğrencilerin bir diğer özelliğidir.  Öğretmen 25 sayfa isterse onlar 30 sayfa yaparlar. Mevcutlarla yetinmezler, daha fazlasını yaparlar. Öğretmenden fazladan ödev isterler.  Kendi kendilerine araştırma yaparlar. İlgi duydukları konularla ilgili bir araştırmacı gibi iz sürerler.

13. Sosyal becerileri gelişmiştir: Başarılı olan öğrenciler sadece derslerle ilgilenmezler. Aynı zamanda spora, müziğe ve diğer alanlara da ilgi duyarlar. Sosyal ilişiklerinde de başarılıdırlar. Konuşmayı, gezmeyi, oynamayı, eğlenmeyi de severler. Oyun kurucudurlar çoğu zaman. Ekip içinde uyumludurlar, arabulucu olurlar. Başarılı ve mutlu olmanın yolu biraz da sosyal becerilerden geçer.

14. Güvenilirdirler: Güvenilir olmak, sizi sadece öğretmenlerinize değil sınıf arkadaşlarınıza da sevdirir. Hiçkimse nihayetinde güvenemeyeceği insanlarla arkadaş olmak istemez. Öğretmenler, güvendikleri öğrencileri ve sınıfları severler ve onlara daha fazla özgürlük sunar ve onlara daha farklı fırsatlar sunmanın yollarını ararlar. Çok özel bir müze gezisine güvendiği öğrencileri götürmek ister. Çok kritik bir rolü ya da özel bir görevi en güvendiği öğrenciye verirler. O yüzden güvenilir olmak çok çok önemlidir. Güvenilir öğrenciler her zaman başarıya bir adım daha yakındır.

15. Kolay adapte olurlar, çabuk uyum sağlarlar:  Öğrenciler, okullarda sürekli yeni uygulamalar, yeni dersler, yeni kişiler ile karşı karşıya kalırlar. Bazı öğrenciler bu yeniliklere çok hızlı ve kolay adapte olurken bazıları da uzun süre adapte olamaz.  Sürece kolay ve hızlı adapte olamayan öğrenciler bu durum karşısında strese girebilir, kaygılanabilirler. Bu durum da onların okuldaki, derslerdeki performanslarını olumsuz etkiler. Sene başında sınıfı değiştiği için günlerce ağlayıp, okula gelmek istemeyen öğrencilerin varlığını herkes bilir. Yine çok alıştıkları bir öğretmenin okuldan ayrılması karşısında günlerce okula gitmek istemeyen öğrencilerin olduğunu bilmeyen yoktur. O yüzden kolay ve hızlı uyum sağlayabilme becerisi bir öğrencinin okul başarısında, ders başarısında ve hayat başarısında çok önemli bir faktördür diyebiliriz.

16. Destek sistemleri vardır, uygun iklime sahiptirler: Hiçbir başarı tek başına elde edilemez denilse yeridir. Her başarılı öğrencinin arkasında bir destek ekibi vardır. Bir çocuğun yetişip büyüdüğü aile ortamı, aile atmosferi onun hayatında çok etkilidir. Ortam, ortamın iklimi ne kadar uygunsa orada yetişen çocuk da o denli iyi gelişme gösterir. Bir öğrencinin birinci derecede etkileşim içinde olduğu kişiler dolaylı ya da doğrudan çocuğun başarısı üzerinde etkilidir. Sahip olduğunuz çevre, sizi başarıya iter, tavsiye verir ve hayatınız boyunca kararlarınızı yönlendirir. Verilen her isabetli karar sizin başarı hikâyenize bir tuğla daha koyar. Ödevinizin tam olarak yapıldığından emin olurlar, iyi notlar almanızı sağlarlar ve genel olarak sizi akademik hedefler belirlemeniz ve bunlara ulaşmanız için motive ederler. Zor zamanlarda sizin yanınızda olurlar ve başarılı olduğunuz zamanlarda sizinle bunu paylaşırlar. Harika bir aile ortamına ve sağlıklı bir çevreye sahip olmak size kesinlikle bir avantaj sağlar.

17. Dayanıklıdırlar:  Başarılı olmuş binlerce lise öğrencisiyle ilgili yapılan bir araştırmada başarıyı en çok etkileyen faktörlerin başında metanetin olduğu tespit edilmiştir.  Metanet demek, başlanılan bir işi her şartta sürdürmek, zorluklar karşısında yılmamak demektir. Sağlamlık, dayanıklılık demektir. Metanet, acıya rağmen koşmaya devam etmektir. Olumsuz duygulara, çevreden gelen olumsuz eleştirilere, alaya alınmalara, dışlanmalara karşı direnebilmek, yıkılmamak dayanma gücünü kendinde bulmak demektir. Başarılı öğrenciler dayanıklıdırlar. Kolay kolay pes etmezler.     
Mars