Geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabımdan şöyle bir paylaşım yaptım: “Hindistan'da ineğe tapandan çok, ülkemizde köpeğe tapan!.. Önce insan...”
Hiç tanımadığım kadınlar başta olmak üzere köpeği insanla eşit cins, varlık ve can olarak gören bir kitlenin “saldırısına” uğradım. Hakaretlerin bini bir para… Başıboş köpek saldırılarına dikkat çekmek isterken başıboş insan saldırısına uğradım. Hayvanı insandan daha önemseyen saldırgan bir “güruh” türemiş maalesef… Saldıranlar sadece saldırıyor, ciddi bir fikir öne sürmüyordu.
O paylaşımıma hücum edip köpeği insanla eşit veya insandan üstün tutan birkaç kişiye verdiğim cevaplar şöyle (İlgili paylaşımıma gelen yorumlara verdiğim cevapların bazısı yorum yapanın yorumunu silmesi nedeniyle sayfamdan otomatik silinmiştir.):
“… Hanım, bir kez insan ile köpeği karşılaştırmak yanlış. İnsan eşref-i mahlukat ve köpek popülasyonu (nüfusu) insan hayatını tehdit edecek noktaya gelmişse "önce insan" demek zorundayız. Akılla, bilimle, hukukla, inançla... O çok sevdiğimiz kuzuları, inekleri, tavukları beslenmek için kesebiliyorsak köpeklere neden dokunmayalım? Köpeğin doğal yaşam alanı beton, asfalt, cadde, sokak değildir. Kırsal hayatta bir noktaya kadar kabul edilir. Köpek ile insanı "canlı" olarak eş değer görmek saçmalık. İnsan nüfusu azalırken, büyükbaş ve küçükbaş hayvan popülasyonu azalırken; vahşi özellikleri olan köpek popülasyonu hızla artıyor, bu büyük bir tehlikedir ve yaratılış dengesine aykırıdır.”
Bu yorumuma “Sizin söylediklerinizden anlıyorum ki siz bir köpeği gözünüz kırpmadan öldürebilirsiniz!” değerlendirmesini yapınca:
“Bir masum insanın hayatına kıymaktansa köpekler kısırlaştırılabilir, öldürülebilir, barınaklara toplanabilir... Yeter ki insan hayatını tehdit etmesin. Bir çocuğun canıyla bir köpeğin canını bir tutmam. Bir çocuk öleceğine, bir insan kuduz olacağına onlarca köpek itlaf edilsin.”
“Hayvan, özne değildir, alınıp satılan bir maldır; insan bu kâinatın öznesidir. Hayvanlar, Medeni Kanununun Eşya Hukuku faslı, Borçlar Hukuku ve İcra İflas Hukuku gibi alanlarda düzenlenmiş birer “mal” statüsündedir. Haklara ehil olmak sadece kişilere özgü bir hukuki durumdur. Hayvanlar hukuki açıdan, mülkiyet hakkının konusu olan, tazminat/sorumluluk hukukunda sorumluluk nedeni olan, haczedilip satılabilen bir maldır. Bu durumda “hayvan hakkı” söylemi hukukî değildir.”
Yine Müslüman olduğunu bildiğim bir takipçimin yaptığı “Ne hayvan insandan ne de insan hayvandan üstündür.” yorumuna verdiğim cevap şöyle oldu:
“… kardeşim bu işin sencesi bencesi yok. Şirke girer, küfre düşeriz. Şöyle ki:
1-İnsan Allah'ın esmasının cüzi tecellisidir, köpekle diğer canlılarla bir tutulamaz, karşılaştırılamaz.
2-Allah yarattıkları arasında insanları muhatap kabul etmiş, peygamberleri insanlar arasından çıkarmıştır.
3- Allah'ın Peygamberimiz için söylediği "Sen olmasaydın (seni yaratmasaydım) felekleri, alemleri yaratmazdım." hadis-i kutsisini unutmamalı…
4-Ahiret hayatı ve hesap günü insan için...Hayvanlar, nefisleri olmakla beraber akılları olmadığı için imtihana tabi tutulmamışlardır. Çünkü, imtihanın temel şartı, -kötü ve iyilik gibi-zıt kutupların çarpışması esnasında özgür iradenin devreye girerek bir tarafı tercih etmekten ibarettir.
5-Rivayetlere göre, Hz. Salih’in devesi, Hz. Süleyman’ın hüdhüdü ve karıncası, Ashab-ı Kehfin köpeği gibi bazı hayvanlar cennete gireceklerdir.
6- Kuran-ı Kerim'de apaçık ayet: "Şüphesiz biz Âdemoğlunu yücelttik, onları karada ve denizde (çeşitli araçlarla) taşıdık, temiz güzel şeylerden rızıklandırdık ve yarattıklarımızın birçoğundan fazlasıyla üstün kıldık." (İsrâ 70.ayet)
7- Hayvanların temel hakkı onların doğal ortamda yaşamalarıdır.
8- Eti yenmeyen hayvanların idrarları, ağız salyaları ve tersleri, galiz necasetten sayılmıştır. Eti yenmeyen hayvanlardan, sadece kedinin salyası ve artığı temiz kabul edilmiştir. Kedi dışında evde hayvan varsa ve rahat dolaşıyorsa o evde temizlik açısından namaz kılmak zordur. Resulullah (sav) buyurmuş: "Av, tarla, bahçe, sürü köpekleri müstesna olmak üzere, köpek besleyen kimsenin sevabından her gün bir miktar eksilir."(Buhari, Zebaih, 6; Müslim, Müsakat, 56-58)
9-Namaz ve ibadetler insan içindir... Evvela bizi ve tüm alemleri yaratan Rabbimizi tanıyacağız. O’nu tanımanın yolu Kuran-ı Kerim'i okumak, idrak etmek, Peygamberimizin (sav) hayatını çok iyi bilmektir.
10- Modern ülkelerde ve AB'de yasalarla hayvan popülasyonun kontrol altına alınması zorunludur. Avrupa'da sokaklarda başıboş köpek göremezsiniz. Başıboş köpeklerin her biri insan hayatı için tehlikelidir.
11-Sadece hayvanlar değil nebatat da can taşır. Hepsi Allah'ın yarattığı mahlûktur. Allah insanı (Adem'i) eşref-ı mahlûkat olarak yaratmıştır. Tüm yaratılmışların en şereflisi... Hal böyleyken insanın da cana kastedeni öldürülebilir. Cennete giden insan olacağı gibi cehennemin yakıtı da insandır.
12- Avrupa kendisinde olmayan uygulamaları ikinci sınıf üçüncü sınıf halklara dayatır, onları finanse eder ve güdüler. Avrupalı yönetimler için "insan" sadece kendileridir. Diğerleri ha insandır ha hayvan, fark etmez. Biz yaşadığımız çevrenin ve zamanın dayatmaları ve güdülemeleriyle değil "ilahi nizam"a uygun yaşamak zorundayız. İnandığımız gibi yaşamayınca yaşadığımız gibi inanmaya başlıyoruz. Allah korusun. Konuyu anlatan daha birçok izah yazılabilir...
Şahsıma hakaret eden ve köpeklerin insandan daha değerli olduğunu söyleyen başörtülü bir hanımefendiye verdiğim cevap:
“Önce köpek mi, insan mı?” Eğer önce köpek, diyorsanız siz toplumda herkese zarar verebilecek potansiyele sahipsiniz, sizi güvenlik güçlerine bildirmek gerekir. Köpeklere göre mi insanın sosyal hayatı düzenleyecek, insanlara göre mi köpeklerin yaşamı düzenlenecek? Diğer bir sorum “Siz mi köpeğinizi seçtiniz, köpeğiniz mi sizi seçti?” İrade hanginizde? Kaldı ki biz başıboş köpeklerin insan hayatını tehdit ettiğini ifade ediyoruz. Sahip olduğunuz köpek varsa, yani sahipliyse veya köpeğin sahip olduğu insansanız, sizi tartışmıyoruz. Köpeklere çocuk, çocuklara köpek muamelesi yapmaktan utanmıyor musunuz?”
Unutmayalım; her başıboş köpek, sokaklarda silahlarıyla gezen ve insan canına kıyan birer terörist gibidir.